USD: EUR:
... в Запорожье
ЗТМК через суд вимагає компанію Фірташа виплатити 18,6 мільйона гривень боргу за електроенергію і провести модернізацію

ЗТМК через суд вимагає компанію Фірташа виплатити 18,6 мільйона гривень боргу за електроенергію і провести модернізацію

Сьогодні, 18 червня, Господарський суд Запорізької області розпочав розгляд по суті позову “ЗТМК” до кіпрської компанії Tolexis Trading Limited, що входить в Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

“Запорізький титано-магнієвий комбінат” вимагає через суд у свого інвестора – компанії Tolexis T.L., виконати додаткові зобов’язання, передбачені договором про заснування товариства з обмеженою відповідальністю “ЗТМК” в частині виконання інвестиційної програми технічної модернізації на 110 мільйонів доларів США. Крім цього, “ЗТМК” просить виплатити 18,6 мільйона гривень боргу за електроенергію по ДП, яку погасив завод в той час, як ці зобов’язання були враховані в тому ж договорі про заснування. У цьому договорі фігурує Фонд державного майна України і компанія Tolexis Trading Limited.

Адвокат компанії “Tolexis Trading Ltd” Павло Іванов підготував кілька клопотань, де просив повернути справу на стадію попереднього розгляду для заяви доказів і передати справу до рук колегії, а не одного судді, аргументуючи це “складністю справи”. Суд благополучно відхилив всі клопотання в зв’язку з відсутністю підстав для їх виконання. Також суддя звернув увагу учасників процесу на те, що деякі клопотання логічніше було б подавати під час підготовчого засідання, а не після.

Відповідач також висловив думку про те, що інвестор виконав свої зобов’язання в частині надання коштів на технічну модернізацію, а от проводити саму модернізацію повинно було “ЗТМК”. Що ж стосується боргу за електроенергію, то Tolexis Trading Ltd нібито не знав про цю багатомільйонну прострочену заборгованість, однак виплатив борги по пенсійному забезпеченню. Раніше Tolexis не могла повною мірою захищати свої інтереси через відсутність законного представника в Україні.

Адвокат боку “ЗТМК” також підготувала кілька клопотань, де зажадала збільшити позовні вимоги по стратегічній програмі розвитку і виконання технічної модернізації. Суд також відмовив в цій вимозі, оскільки були пропущені терміни зміни позовних вимог.

Начальник п’ятого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Ярова зазначила, що у прокуратури були і є сумніви в правильності виставлення самих позовних вимог і доказів, а також чи дійсно переслідує “ЗТМК” мету виграти в цій справі. У зв’язку з цим САП вступила в справу, щоб заповнити всі плями і надати частину доказів.

Тепер суду необхідно буде вивчити бухгалтерські докази і платіжні доручення, щоб оцінити всі обставини справи.

Примітно, що справа розглядається в суді з 2017 року. Суд першої інстанції відхилив позовні вимоги, і вони були розглянуті в Донецькому апеляційному суді та Верховному суді України. Останній постановив повернути справу на розгляд до Господарського суду, оскільки не були враховані якісь документи.

Паралельно Господарський суд повторно розгляне справу про розірвання договору про заснування “ЗТМК” і повернення комплексу комбінату в державну власність.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Заводський районний суд виніс виправдувальний вирок відносно директора “ЗТМК” Володимира Сівака в обвинуваченні про розтрату коштів на суму майже півмільярда гривень.

3

Суд почав розгляд по суті позову ЗТМК до компанії Фірташа, яка мала інвестувати у розвиток заводу – Гетьман2019-06-19 13:01:16
[…] це повідомляє “Первый […]
Вася2019-06-18 16:36:47
Пиздец продолжается!!! У Фирташа 49 % акций ООО "ЗТМК"!!!! Сам с собой судится????
Николай2019-06-18 14:28:20
оцих суддів треба люструвати. Сьогоднішні судді - блазні та лакеї великого Капіталу. Що їм можновладці скажуть, так вони і зроблять. Навіщо нам ці напижені опенсейси? Ви не подумайте що я захищаю фіртоша. Це також великий Капітал. Також потрібно виключити зі списку всі кишенькові смі. Вся влада- Народу!