USD: EUR:
... в Запорожье
Запоріжців попереджають про небезпеку отруєння грибами

Запоріжців попереджають про небезпеку отруєння грибами

Із загальної кількості харчових отруєнь приблизно 4% припадає на гриби. Вживання грибів може призвести до тяжких наслідків, а іноді навіть до летального результату. Тому запорізькі медики закликають городян під час грибного сезону до особливої пильності.

Дуже важливо розрізняти їстівні та неїстівні гриби. Ще однією небезпекою стають місця зростання грибів, коли цілком нешкідливі їстівні гриби вбирають в себе нітрати, отрути з ґрунту, що робить їх отруєними. Категорично заборонено збирати і вживати в їжу гриби, що ростуть в міській зоні.

Гриби – це продукт, який важко перетравлюється у кишківнику, їх не варто їсти вагітним, матерям, які годують дітей груддю, дітям, літнім людям.

Ознаки отруєння грибами з’являються через 1-2 години після вживання, іноді через 24 години. До головних симптомів належать: нудота, блювання, сильний біль у животі, інтенсивна діарея, підвищення температури тіла, слабкість, іноді марення та галюцінації.

Якщо є підозра на отруєння грибами – необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу. Щоб не втрачати дорогоцінний час, слід промити постраждалому шлунок: рекомендується випити 1-1,5 л кип’яченої води та викликати блювання, натиснувши пальцями на корінь язика. До приїзду «швидкої» слід дотримуватися постільного режиму та пити багато рідини для виведення токсину через сечу і запобігання зневоднення. Також рекомендовано випити активоване вугілля (з розрахунку 1-2 таблетки на 1 кг ваги) або інший наявний сорбент.

Усі залишки грибів бажано не знищувати, адже вони можуть бути використані для уточнення діагнозу.

Запорожцям нагадують, що в разі, якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім’ї з’являються ознаки ураження шлунково-кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби, необхідно терміново звернутись за медичною допомогою. Пізно розпочате лікування (на 2-5 добу) в більшості випадків – неефективне та може призвести до смерті, передає прес-служба запорізької мерії.


P.S. Сьогодні в Україні святкують День української мови та писемності. Сайт «Перший Запорізький» долучається до святкування та в цей день публікує всі новини державною мовою.

0