USD: EUR:
... в Запорожье
Запорізька область знаходиться в лідерах серед усіх регіонів з незаконного продажу землі

Запорізька область знаходиться в лідерах серед усіх регіонів з незаконного продажу землі

Уже багато років діє мораторій (заборона) на продаж сільськогосподарської землі. Її власники використовують різні способи змінити право власності на неї. Велика частина цих способів – напівлегальні або нелегальні.

Для того, щоб переконатися в існуванні «сірого» ринку землі, досить зайти на сайти онлайн-оголошень. Олексій Кріменюк – молодший аналітик проекту DataVox в VoxUkraine – проаналізував понад п’ять тисяч і оголошень про продаж земельних паїв (з січня 2016 по травень 2019).

За розрахунками автора, більше пайової землі продають в Дніпропетровській області – 7252 га. На другому і третьому місцях – Запорізька і Харківська області – 5479 га та 4525 га відповідно.

Менше пайової землі продають в Чернівецькій (172 га), Львівській (246 га) і Волинській (344 га) областях.

На тіньовому ринку купуються /продаються сільгоспземлі, без будь-яких відрахувань до місцевих бюджетів. Єдиний спосіб виправити це – ввести прозорий і цивілізований ринок. Таким шляхом пішли в багатьох країнах світу: Франції, Канаді, Ізраїлі та ін. До сих пір ринку землі немає в Конго, Венесуелі, Кубі та Північної Кореї.

Аналітики VoxData відзначають, що ціни на землю на сайтах продажів знаходяться біля нижньої межі експертних оцінок її вартості в разі відкриття ринку землі. Тобто в разі зняття мораторію, стрибка ціни паїв не відбудеться, швидше за все, ціна буде поступово зростати і з часом увійде в межі експертних оцінок.

Чинний Президент України Володимир Зеленський вже заявив, що виступає за скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Дмитро Разумков – лідер партії «Слуга народу», яка, за результатами виборів, отримує більшість голосів у парламенті, також зазначив, що ринок землі в Україні потрібно відкривати і зараз йде рарзробка законопроектів, які б надавали повноцінне право власникам землі розпоряджатися нею на свій розсуд.  Предтавники влади зазначають, що ці зміні можуть відбутися протягом року.

1

Справедливый2019-08-02 16:56:35
Землю поделили явно несправедливо! Мне ни метра не досталось. Следует переделить по справедливости и только потом разрешить продавать. А у тех, кто продал, землю отнять и больше не давать!