USD: EUR:
... в Запорожье
Запорізький вчений заявив про необхідність заборонити порошки та миючі засоби з фосфатами в Україні

Запорізький вчений заявив про необхідність заборонити порошки та миючі засоби з фосфатами в Україні

Про це стало відомо сьогодні, 2 липня, в ході засідання «круглого столу», присвяченого забруднення річки Дніпро в Агентстві регіональних ініціатив.

Не секрет, що на сьогодні річка Дніпро забруднена різними пестицидами в стічних водах, викидами промислових і хімічних підприємств, відходами фармацевтичних виробництв, побутовим сміттям, залишками миючих засобів та порошків, що містять фосфати, нечистотами з стічних каналів, господарськими відходами. Також чималий вплив на гідрологію надають підігріті води теплоелектростанцій.

Професор ЗНУ та доктор біологічних наук Олександр Рильський заявив про необхідність впровадження державної програми порятунку Дніпра. Першим серйозним кроком у цьому напрямку має стати повна заборона від використання небезпечних пральних порошків і миючих засобів з фосфатами.

Потрапляючи в водойми, фосфати сприяють розмноженню синьо-зелених водоростей. Ці водорості покривають поверхню водойм плівкою, що перешкоджає надходженню в воду кисню і сонячного світла. Розкладаючись, водорості виділяють у воду у великих кількостях метан, аміак, сірководень, що вбивають все живе у водоймах.

– Потрібно зробити перші невеликі за чисельністю кроки. Наприклад, заборонити в Україні миючі засоби, які мають в своєму складі фосфати. По-друге, наші малі річки потребують регулярного очищення. Найпростішим варіантом є установка сітки, які змогли б захистити їх від побутового сміття. Чому підвищується PH? В результаті інтенсивних анаеробних процесів. Це забруднення зберігається не тільки в літній, а й в зимовий час. Це комплекс проблем. Дніпро зараз не промивається навіть навесні, а вся вода буквально стояча. А усі фосфати та інша органіка не розчиняєтьсяі негативно впливає на якість води, – розповів Олександр Рильський.

В даний час в ряді європейських і азіатських країн введені законодавчі обмеження, а в деяких – і повна заборона на застосування фосфатів у пральних порошках. На зміну їм прийшли малофосфатні і безфосфатні миючі засоби, які не завдають шкоди, як для шкіри людини, так і для навколишнього середовища.

0