USD: EUR:
... в Запорожье
Запорізькі еко-активісти мають намір звернутися до президента з метою створення всеукраїнської програми по ліквідації амброзії

Запорізькі еко-активісти мають намір звернутися до президента з метою створення всеукраїнської програми по ліквідації амброзії

В розпал сезону цвітіння карантинних рослин кількість пацієнтів-алергіків зростає в рази, причому з кожним роком хворих стає все більше. Влада та громадські активісти об’єднують зусилля аби вирішите це складне питання. «Перший Запорізький» поспілкувавася з лідером «Громадської ініціативи «Запоріжжя без амброзії» Миколою Раликом, щодо методів боротьби з карантиними рослинами і труднощами в реалізації міської програми.

– Миколо, я знаю, що ваша громадська організація займається питанням знищення карантинних рослин. За період травень-червень цього року які роботи вже були проведені силами волонтерів?

Це не громадська організація. Ми називаємось громадська ініціатива. Цього року ми організували тиск на органи влади за допомогою звернень і роботи з депутатськими комісіями. Наша мета – повна ліквідація амброзії в Запоріжжі, а у 2017 році домогтися того, щоб в кожному районі були території, на яких буде повністю ліквідована амброзія.

Депутатські комісії звели розгляд цього питання лише на комісію по екології, а ця комісія навіть не захотіла приймати будь-якого рішення по нашому зверненню. Зате заммера Валерій Еделєв під протокол на робочій групі зобов’язав зробити в цьому році територіями без амброзії Дубовий Гай, парк Перемоги, дитячі садки, лікарні та аеропорт. Тобто, як бачимо, на обгрунтовані вимоги влада реагує.

Якщо минулого року ставка робилася на максимальний тиск на чиновників, щоб вони зрозуміли, що треба думати як вирішувати проблему, то цього року ми почали більше роботи проводити з містянами. Наразі наша основна мета – підняти активність простих городян.

10 червня ми провели перший в Україні День амброзії, на котрий запросили вийти людей на вулиці і виривати власноруч цю рослину. Нас підтримали не тільки запоріжці, але й активісти з Дніпра, Херсонської області, Полтави, Одеси. Вони виходили виривали амброзію, фотографувались і виставляли результати в соціальних мережах. Я впевнений, що насправді до роботи залучилися  в десятки разів більше людей, які ці фото не викладали, бо з якихось причин соромились.

Потім ми почали закликати виривати амброзію щодня. Для алергиків вирвання амброзії з квітня по липень включно викликає лікувальний ефект. Організм звикає до спротиву цій заразі і в період цвітіння симптоми слабшають. Люди підтримують цю акцію. Але більшість це робить не афішуючи. Зараз мені відомо про два десятка запоріжців, котрі це роблять на постійній основі.

Наразі ми оголосили другий День Амброзії на 22 липня. Будемо його проводити в центральному парку «Дубовий Гай». Там дуже великі території і керівництво підприємства може не впоратись своїми силами. Там потрібна допомога і ми будемо виривати амброзію, а також закликаємо небайдужих читачів приєднатись до цієї акції.19023565_664808107052045_1633361303254095269_o

 – Як ви вважаєте, наскільки ефективним є механічний метод знищення амброзії?

Розберемося з термінами. Згідно міської «Програми боротьби з амброзією» механічним методом вважають косіння і виривання. В тій же програмі написано, що косінням не можна знищити амброзію, бо вона відростає. Саме тому я не вважаю косіння методом знищення амброзії. Внесення його в програму як метод знищення амброзії наносить шкоду запоріжцям. Це дає можливість комунальникам під боротьбу з амброзією списувати просте косіння газонів, котре вони мають і так робити згідно правил благоустрою.

Насправді амброзія після їх косіння відростає, травить людей і розкидає насіння. Такого не буває з вирваною амброзією. Чиновники в пресі пишуть, що коріння амброзії до 4 метрів заходить в землю, і вона з коріння може відрости. Я з 2004 року вириваю власними руками амброзію і не бачив ще жодної, котра б відросла з надірваного кореня. Коли вириваєш і обриваєш стебло то вона відростає, а от коли обривається частина кореня, то я не бачив випадків відростання. Може такі випадки і трапляються, але дуже рідко.

Амброзію можна косити з метою ліквідації лише в жовтні, після косіння і відразу прибирати і утилізувати амброзію з насінням. Тоді менше насіння потрапляє в грунт і менше проросте амброзії в майбутньому.

Ручне вирвання амброзії по вартості може обійтись від сотні гривень на гектар до 20 тисяч, в залежності від об’ємів зараженості. В будь-якому випадку, це нижче 30-40 тисяч грн/га, котрі платять за ліквідацію хімічним методом.

18491379_653920758140780_3886368286612945738_o

– Можливо ви цікавилися тим препаратом, який закуповує міська влада для хімічної обробки рослин «Аллерго STOP амброзія». На вашу думку, наскільки він безпечний і дієвий?

Я бачив препарат в роботі. Він знищує амброзію майже на 100%. Але надто дорогий: 30 грн/л, а на 1 гектар потрібно  біля 500л.  Я не отримав від контакту з ним негативних наслідків. Але я не експертиза. По закону, хімічні препарати мають проходити санітарно-епідеміологічну і екологічну експертизи. Цих експертиз я не бачив.

Громадська ініціатива «Запоріжжя без амброзії» входить в коаліцію «Еко-Запоріжжя». Ми розглядали цю проблему на коаліції  і прийняли рішення домогтися, щоб не використовувати препарати, котрі не мають хоча б санітарно-епідеміологічної експертизи. Один з депутатів міської ради цілу годину блокував роботу сесії поправками з цього приводу, але більшість депутатів не пітримала наявність передбаченої законом експертизи. Жалітись нема на кого. Це ми обирали депутатів.

Ми не будемо поки чинити спротив цьому препарату, тому що факти його шкідливості нам не відомі, а шкода від не знищеної амброзії  дуже велика. Ліс рубають – тріски летять. Сподіваємось, що відповідальні особи, котрі прийняли рішення про використання препарату, зроблять все, щоб уникнути відповідальності і до кінця сезону отримають результати передбачених законом експертиз.

Але ми будемо слідкувати за тим, щоб на територіях, де використовувся цей препарат, амброзія не росла. За 30-40 тисяч гривень за гектар, нехай працюють так, як треба. Якщо гроші будуть оплачені з бюджету, а амброзія буде рости, то тоді вже будемо вимагати, щоб ті, хто прийняв рішення про оплату, платили з власної кишені. В умовах тендеру зазначається не «обробка» території, а знищення амброзії. Нема амброзії – є гроші, і навпаки.

18518391_654996114699911_6402843156834492001_o

– З хімічним методом, який будуть використовувати комунальні служби, зрозуміло. А чи є у громадської ініціативи ідеї, яким чином необхідно активізувати сили жителів приватного сектора по боротьбі з карантинними рослинами?

Я пам’ятаю, як голосували за Буряка: спочатку його ніхто не знав, потім про нього почали говорити. Багато говорити. Потім його обрали.

Вчимося у політків. Для того, щоб люди вирішили доєднатися до боротьби з амброзією, їм потрібно про це з різних точок зору нагадувати. Розказувати чому це треба робити, яка відповідальність для тих, хто не знищує і тому подібне. Потрібно користуватися будь-якою нагодою.

І я скористаюсь нагодою сказати, що на каналі «Запоріжжя» недавно проводили 1,5 годинний прямий ефір по питаннях амброзії. Там були алерголог, доктор біологічних наук, громадські активісти. Не було заммера Валерія Еделєва, і керівника департаменту екологічної безпеки Гліба Золотарьова. Я їх особисто запрошував. Ефективність півторагодинного ефіру була б значно більшою за присутності цих чиновників. І кажу це для того, щоб наступного разу влада не цуралась сідати за один стіл з громадскістю обговорювати питання, від котрих потерпають сотні тисяч запоріжців

 – Не секрет, що на території приватного сектора процвітає безліч амброзії і її знищення лежить цілком на власників території? Яким чином залучити людей зайнятися цією проблемою?

В нас городяни зобов’язані знищувати амброзію на прибудинковій території. За невиконання цього загрожує штраф. Це треба використовувати. Мені чиновники кажуть, що в комісії по благоустрою всього 15 людей і вони не в змозі покарати всіх винних. Головне не штраф, а небажання бути оштрафованим як мотивація. Нехай про кожен випадок штрафування буде поширено всіма ЗМІ Запоріжжя. Сотні тисяч людей дізнаються про те, що за порушення правил благоустрою можна втратити гроші і почнуть виривати амброзію. Багато хто не захоче, щоб його родичі і знайомі побачили його по телевізору чи прочитали в газеті в такому світлі. Тому амброзію будуть прибирати активніше.

– Як ви вважаєте, які недоліки міської влади і комунальних служб у вирішенні проблем з алергенами?

Влада сьогодні працює дуже добре. Основний їх недолік – в минулому році природа їх перемогла. Запорізькі вчені зафіксували в минулому році підвищення концентрації пилку амброзії на 10% в порівнянні з 2015 роком.

Звичайно, що це призвело до порушення статті №50 Конституції України про право на безпечне довкілля. Люди продовжували страждати.

Але сьогодні ми готові навіть при таких результатах підтримати профільних чиновників міськради – Еделєва, Золотарьова і кількох держслужбовців нижчого рангу за ту активну позицію, котру вони зайняли в боротьбі з амброзією. Поки це все, тому що більшість чиновників нижчого рангу спускають проблему «на тормоза». На останній робочій групі більшість районних керівників заявили, що в них значно знизилися території, заражені амброзією. Це щоб меньше працювати над її знищенням. Ми то знаємо, що навіть якщо вирвати всю амброзію повністю кожного року, то вже через 4-5 років вона знову буде проростати на тій же території в досить великих масштабах. Подача карт поширення амброзії з меншими територіями – це навіть не бездіяльність. Це сплановані дії на знищення здоров’я людей. Більшість з цих чиновників навіть на вимагає виділення необхідних коштів на знищення амброзії. Беруть те, що дають. Якщо ця поведінка призведе до страждань запоріжців, то ми будемо реєструвати петицію і звернення в різні інстації, щоб чиновників, які привели до порушення статті №50 Конституції України, звільнили з займаних посад.

ambroziya2

– У минулому році у Запоріжжя створили цільову «Програму боротьби з карантинними рослинами на 2016-2025 роки». На думку громадськості, які моменти у цій програмі потребують доопрацювання?

Для початку треба зібратись невеликим числом експертів для того, щоб проаналізувати, де програма працює добре, а де треба внести зміни.

Особисто я вважаю, що в програму треба внести конкретні цілі: зниження концентрації пилку до такого-то рівня, узгодженого з незалежними вченими.

В нас є досвід того, що мерія виділяє молодим активістам досить непогані кошти за їх активність.

Так поступають і в Берліні, де приборкали амброзію. Там мотивують грошами загони скаутів, а клініка «Шаріте» відразу почала досліджувати, чи не завдає шкоди здоров’ю скаутів контакт з амброзією. Попередні дослідження показали, що підвищення чутливості не виявлено і вони продовжують дослідження.

Аналогічні кошти треба передбачити для стимулювання загонів по знищенню амброзії в Запоріжжі. Стареньку бабку штрафуй не штрафуй, а знищити амброзію в подвір’ї вона не в змозі. Тут мають прийти на допомогу такі загони і влада має їх мотивувати матеріально.

Досить добре себе зарекомендувала гаряча лінія. Потрібно спростити її роботу і створити додаток для смартфона, за допомогою якого  запоріжці зможуть сфотографувати амброзію, програма зафіксує де саме була зроблена фотографія і користувач може додатково пальцем намалювати межу території , де бачив амброзію і вказати з якою щільністю росте амброзія.

8b041736a6619b77c28a2fb44c422485

Потрібно містам скинутись і створити програмне забезпечення для квадрокоптера, котрий сфотографує територію міста  і визначить по спектру де саме росте амброзія. А далі включається адміністративний ресурс для примусу власників територій для ліквідації амброзії і притягнення їх до відповідальності за те, що не ліквідували до цього моменту.

Це лише декілька пропозицій. Якщо за одним столом зберуться компетентні спеціалісти, а їх не так багато, то спрацює ефект “мозгового штурму” і зміни до програми можуть бути ще дієвіші.

Але на сьогодні у влади поки що немає планів вносити зміни до діючої програми. “Запоріжжя без амброзії” буде ініціювати цей процес.

– Окрім проведення Дня Амброзії, які ще завдання ставлять перед собою на найближчий час активісти руху «Запоріжжя без амброзії»?

Коли ми в Запоріжжі ліквідуємо амброзію і вона буде рости одиничними екземплярами, алергіки все рівно будуть відчувати її шкідливий вплив. Але меньше. Тому що пилок розноситься вітром на десятки километрів. Над зарослями амброзії його концентрація складає 5000-6000 зернин/м3, а алергіку досить 5-10 зернин/м3, щоб вже почалась алергічна реакція.

Тому в серпні ми будемо реєструвати петицію до президента з вимогою створити всеукраїнську програму ліквідації амброзії в країні з долученням провідних спеціалістів і громадскості. Прошу читачів знайти цю петицію в серпні і підписати її.

Під лежачий камінь вода не тече, нам усім потрібно об’єднуватися і докладати зусиль разом.

img_6613-600x400

0