USD: EUR:
... в Запорожье
Які фейки російська пропаганда просувала у Запорізькій області 14-20 листопада

Які фейки російська пропаганда просувала у Запорізькій області 14-20 листопада

Україна зараз воює не лише зі збройними силами росії, але і з величезним інформаційним військом країни-окупанта. Ворог використовує проти українців не тільки бойове озброєння, а й усі потужності своєї пропагандистської машини. Особливу увагу російські інформаційні війська приділяють окупованим територіям України. За допомогою мережі пропагандистських ресурсів тамтешніх жителів намагаються дезінформувати, розповсюджуючи антиукраїнські наративи.

Щотижня «Перший Запорізький» буде займатися розвіюванням найбільш популярних інформаційних фейків, у правдивості яких російські пропагандисти намагаються переконати жителів Запорізької області.

Окупанти створили велику мережу telegram-каналів, за допомогою яких цілеспрямовано поширюють антиукраїнські фейки серед жителів Запорізької області, зокрема – її окупованої частини.

Наші журналісти перевірили ключові маніпуляції і фейки, які ворожі ресурси поширювали  у період з 14 по 20 листопада 2022 року.

Фейк: у Мелітополі СБУ влаштували теракт біля житлового будинку

«В Мелитополе прозвучал взрыв у жилого дома. Около 8.40 на бульваре 30 лет Победы у подъезда дома № 6 взорвалось самодельное взрывное устройство. Повреждены окно и балкон квартиры на первом этаже. Пострадал один человек, который вышел из подъезда в момент взрыва.

Пострадавший доставлен в реанимационное отделение городской больницы. У него диагностированы минно-взрывная травма, закрытая черпено-мозговая травма и многочисленные осколочные ранения.

На месте происшествия работают следственно-оперативные группы ГУВД Запорожской области и УВД г. Мелитополь».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Администрация города Мелитополь, Новый Мелитополь, ЗаTV. Новости Запорожской области, ЗаTV. Новости Запорожской области, Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Главное в Пологах (15.11.22).

Спростування: міський голова Іван Федоров розповів важливі подробиці цього «теракту». Людиною, що вийшла з під’їзду, був пересічний мирний житель, а місцевий колаборант Дмитро Трухін.

«Мінус один з мелітопольських братів-колаборантів Трухіних. Гучне завершення кар’єри посібника окупантів Дмитра Трухіна, прямо біля під’їзду будинку. В надважкому стані колаборант доставлений в лікарню», – повідомив Федоров.

За інформацією очільника міста, колишній директор КП «Комунальна власність» та депутата міської ради від «ОПЗЖ», якого звільнили за розкрадання майна, з початку повномасштабної війни в Україні став близьким поплічником гауляйтерів і окупантів. Повернувся до КП «Комунальна власність» і курував незаконний розподіл землі та майна. Допомогав у зборі грошей для фінансування псевдореферендуму.

«Перший Запорізький» вже писав у попередньому огляді, що в Мелітополі не вперше трапляються замахи на поплічників окупантів. Приміром, 11 листопада стався вибух у під’їзді багатоповерхівки, де мешкав колаборант – «очільник» спортивної сфери Андрій Бойко. За інформацією пропагандистів, чоловік отримав легкі поранення.

У Мелітополі вчинили замах на місцевого колаборанта: він – у надважкому стані, – ФОТО

Фейк: у Запоріжжі російська армія вдарила по об’єктах ЗСУ

«В подконтрольном Киеву Запорожье слышны взрывы – ВКС работают по объектам ВСУ в окрестностях города. Также была слышна работа ПВО. В нескольких районах города сейчас сильный пожар и видны столпы дыма. Несколько районов города остались без электричества и воды» (15.11.22).

«Высокоточными ракетными ударами ВКС России в городе Запорожье уничтожены цеха научно-производственного комплекса «Искра», в которых производились электронные компоненты для ремонта радиолокационных станций ВСУ и реактивных систем залпового огня». (17.11.22).

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Главное в Пологах, Главное в Бердянске, Главное в Мелитополе (15.11.22).

Спростування: примарніоб’єкти ЗСУ, про які пишуть російські пропагандисти, насправді традиційно виявляються або об’єктами критичної інфраструктури, або житловими будинками мирних жителів.

15 листопада, близько 4:00, російські війська завдали ракетний удар по передмістю Запоріжжя. Як повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, ворог вдарив чотирма ракетами зенітно-ракетного комплексу С-300.

Як розповів заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко, наряди поліції обстежують місця «прильотів». Попередньо, жертв та травмованих немає.

Вранці російські війська завдали ракетний удар по передмістю Запоріжжя: є руйнування, – ФОТО

Того ж дня ввечері в небі Запорізького краю, як повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Старух, Сили протиповітряної оборони знешкодили декілька російських ракет.

«Весь учорашній день путінські терористи обстрілювали різні регіони нашої країни. Вночі вони намагалися атакувати і наше рідне Запоріжжя. У місті постійно оголошувалися повітряні тривоги, але вправні українські захисники з Сил протиповітряної оборони міцно тримали небо над нашим містом та збивали ворожі ракети, – розповів в.о. мера Анатолій Куртєв. – Від вибухової хвилі у декількох запорізьких будинках повилітали шибки».

Вранці наступного дня, 16 листопада, російська армія завдала ракетний удар по черговому «об’єкту ЗСУ» – придорожньому ресторану у Запорізькому районі.

«Сьогодні близько 5:00 «друга армія світу» витратила три ракети, щоб розтрощити придорожній ресторан у селі Запорізького району. Голодна сволота. Самі не їдять і іншим не дають. Оце і є їх «великорусская национальная идея», – повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Російська армія знову завдала ракетний удар по Запорізькому району: розтрощила придорожній ресторан, – ФОТО

Вночі 17 листопада, як повідомляли пресслужби обласної прокуратури та Нацполіції, російські військові атакували Вільнянськ з комплекса С-300. Ракети влучили у житловий двоповерховий будинок та об’єкт інфраструктури. Під завалами опинилися жителі чотирьох квартир. Протягом доби рятувальники знайшли тіла 10  загиблих, з них троє – діти.

Російські повідомлення про влучання у завод «Іскра» не підтвердилися. Це – фейкова інформація.

Кількість загиблих у Вільнянську під Запоріжжям зросла до 10, троє з них – діти, – ФОТО

Фейк: російські війська провели успішну операцію та ліквідували кількадесят іноземних бойовиків

««По противостоянию у нас есть определённые успехи и они развиваются. За три дня на запорожской линии боевого соприкосновения было сбито три вертолёта Ми-8 ВСУ, которые были переданы из Афганистана и Польши, украинские вертолёты уже закончились. В субботу были уничтожены три гаубицы М777, причём накрыли поляков, американцев и британцев – уничтожены порядка 30 боевиков», –  пояснил Владимир Рогов».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (15.11.22).

Спростування: «Перший Запорізький» вже неодноразово пояснював у попередніх оглядах, що російським пропагандистам регулярно ввижаються «іноземні бойовики» у різних населених пунктам підконтрольної території Запорізької області. У пропагандистських матеріалах окупаційна влада розповсюджувала інформацію, що іноземці у складі ЗСУ начебто зайняли близько 90 соцоб’єктів та понад 18 підприємств міста Запоріжжя. Звісно, будь-яких документальних підтверджень цієї інформації окупанти не надають.

Такі заяви напередодні або де-факто стають виправданням для регулярних ракетних ударів і обстрілів по об’єктам цивільної та критичної інфраструктури.

У Центрі національного спротиву Сил спеціальних операцій Збройних Сил України так пояснюють популярность фейків про велику кількість іноземних бойовиків: «Для російської пропаганди важливо пояснювати поразки тим, що вони героїчно тримаються проти сильнішого ворога. А Україна не може бути сильнішою, бо це руйнує концепт «русского міра», де росія є основною серед слов’янських держав».

Фейк:  українська армія зруйнували школу у Михайлівці – є жертви

«Украинские нацисты произвели обстрел из HIMARS школы в пгт. Михайловка Запорожской области. В результате обстрела получил ранения несовместимы с жизнью сторож, здание школы почти полностью разрушено. Украинские нацисты целенаправленно уничтожают гражданскую инфраструктуру Запорожской области, так как осознают, что регион никогда не вернется в состав украинского государства.

Всего пострадало 11 гражданских человек: 2 человека погибли, 9 человек получили ранения. Из них один в тяжёлом состоянии, двое в реанимации, четыре человека в данный момент в хирургии».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Администрация города Васильевка, Запорожский Вестник (17.11.22).

Спростування: як повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров, з-під завалів школи у селі Михайлівка Василівського району дістали не мирних жителів, а травмованих російських солдатів, яких госпіталізували до медичних закладів Мелітополя.

«Рашисти на тимчасово окупованій території Запорізької області раптом занедужали. Минулої ночі в лікарню в Мелітополі привезли більше десяти загарбників з травмами різного ступеня тяжкості. Їх дістають з-під завалів у школі села Михайлівка. Також відомо, що вночі було гучно в тимчасово окупованій Василівці. Віримо у ЗСУ! Чекаємо офіційну інформацію», – розповів Федоров.

У Запорізькій області Сили оборони завдали удару по штабу росіян, що розміщувався у приміщенні школи, – ФОТО

Пізніше цю інформацію підтвердив Генеральний штаб Збройних сил України:

«Підтверджено вогневе ураження по місцях зосередження живої сили противника. У районах населених пунктів Пологи, Камʼянка, Михайлівка (Василівського району) та Енергодар Запорізької області загарбники втратили понад 100 осіб пораненими. Також ліквідовано близько 20 одиниць військової техніки різних типів та 2 склади боєприпасів», – повідомили у військовому командуванні.

Склади боєприпасів, 20 одиниць військової техніки та жива сила: втрати окупантів у Запорізькій області

Як розповів Центр національного спротиву при Силах спеціальних операцій Збройних Сил України, росіяни ховають свою техніку на території медзакладів окупованих населених пунктів Запорізької області. Зокрема, у згаданому селищі Михайлівка у дворі на території пологового будинку помітили близько п’яти машин російських загарбників.

У Запорізькій області рашисти перетворюють школи та лікарні у свої військові бази

Фейк: російська армія завдала удару по заводу, де виробляли двигуни та деталі для «Байрактарів»

«Подробности ракетного удара по объектам ВПК в Запорожье. По предварительной информации, ракетными ударами в Шевченковском районе города Запорожье поражён склад боеприпасов боевиков ВСУ, а также производственные цеха ремонта авиатехники на территории завода «Мотор Сич», на которых производились авиадвигатели АИ-450 и комплектующие для беспилотников. Их устанавливают на турецкие БПЛА Байрактар. Помимо этого на предприятияи собирали двигатели для военных самолётов и вертолётов, а также ремонтировали боевую технику ВСУ».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (19.11.22).

Спростування: 18 листопада, близько 23 години, російська армія дійсно атакувала одне з промислових підприємств Запоріжжя.

«Цинічні путінські терористи знову підло атакували нічне Запоріжжя. Ворожі ракети влучили в один з об’єктів інфраструктури. На цей час там зафіксовано 5 прильотів. У результаті ворожої атаки виникла пожежа. Прямо зараз під завалами можуть знаходитися люди. Звичайні мирні люди, які просто були в той час на роботі і які не становили абсолютно ніякої загрози для кремлівських прихвостнів», – повідомив в.о. мера Анатолій Куртєв.

За попередньою інформацією, російська атака забрала життя однієї мирної людини.

Як повідомило Головне управління ДСНС України у Запорізькій області, на місці події, куди влучили російські ракети, рятувальники ліквідували пожежу на площі 50 квадратних метрів. Від ГУ ДСНС залучено 44 рятувальники та 11 одиниць техніки.

У результаті ворожого обстрілу в одному з районів міста без опалення залишилося 123 житлових будинки, в яких проживає більше 17 тисяч абонентів.. Фахівцям тепломереж вже надано доступ до того, щоб провести діагностику. Після цього вони зможуть розпочати ремонтні роботи.

«Якими б аргументами не прикривалися російські загарбники, їх терористичні дії насправді спрямовані на створення гуманітарної катастрофи. Аварійні служби та тепловики ведуть необхідні роботи», – повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Крім того, в результаті обстрілів знову постраждали мирні будинки.

Удар по промисловому об’єкту в одному з районів Запоріжжя російська пропаганда виправдовує тим, що на його потужностях, начебто, створюють виробляли авіадвигуни та деталі для турецьких безпілотників «Байрактар». Крім того, окупанти повідомляли, що на території підприємства знаходився склад боєприпасів. Звісно, ця інформація не має підтвердження.

Російські терористи завдали ракетний удар по одному з промислових підприємств Запоріжжя: загинула людина, 120 будинків без опалення

Правоохоронці показали наслідки чергової ракетної атаки по Запоріжжю: зруйноване підприємство, – ФОТО

Фейк: ЗСУ масовано обстріляли Запорізьку атомну електростанцію

«Украинские боевики нанесли серию массированных ударов по Запорожской АЭС. 12 атак менее чем за полчаса. Это первые прямые обстрелы атомной станции – крупнейшей в Европе – с конца сентября. В последние два месяца националисты открывали огонь по прилегающей зоне, теперь и по самой АЭС. Три снаряда попали в хранилище ядерных отходов, еще шесть боеприпасов – в систему охлаждения. Масштаб разрушений сейчас оценивают».

Обережно, російська пропаганда!

«Всего за сутки по территории ЗАЭС было выпущено 24 ракеты! Некоторые из них попали в бассейн фонтана-охлаждения реакторов, а также в СХОЯТ (сухое хранилище ядерных отходов). Последствия обстрела на данный момент уточняются, никто из персонала станции не пострадал».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Администрация города Васильевка, ЗаTV. Новости Запорожской области, Васильевка Онлайн, Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Главное в Пологах, Энергодарский Связной, Энергодар Сегодня (20.11.22).

Спростування: «Перший Запорізький» у попередніх оглядах вже неодноразово спростовував фейки про вигадані рашистами «обстріли ЗСУ». Саме для дискредитації Збройних сил України окупаційні війська у пропагандистських ЗМІ регулярно завдають ударів по Енергодару та промисловим об’єктам, розташованим у близькості до енергоблоків Запорізької АЕС або ж входять до її структури. Окрім того, ворог завдає ударів по населеним пунктам, які знаходяться поряд з містом-супутником ЗАЕС.

«Місцевими мешканцями неодноразово зафіксовані та зафільмовані обстріли, здійснені окупантами з максимально близької до Енергодара відстані (з навколишніх сіл, що перебувають під контролем окупаційних військ). Тож всі спроби рашистів переконати світ в тому, що диверсії зчиняють ЗСУ, є недолугими та безперспективними. Хто є справжнім злочинцем, відомо всім», – повідомляв міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

«Що відбувається в Енергодарі? Окупанти б’ють по місту зі ствольної артилерії з околиць інших населених пунктів.  Розповідають усім, що це роблять українські війська, і починають обстрілювати нашу територію. Тупа, примітивна провокація. Схема, знайома нам з вами ще з 2014 року, – пояснив голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко. Громади цього району (зокрема, згаданий пропагандистами населений пункт Вищетарасівка) знаходяться на протилежному від Енергодара берегу Дніпра і щодня перебувають під обстрілами російських окупантів.

Зокрема, 20 листопада, як повідомив «Енергоатом», російські військові весь ранок та вечір напередні обстрілювали ЗАЕС: зафіксовано більше 12 «прильотів» на майданчик Запорізької АЕС.

У результаті пошкоджено естакади зв’язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції «Райдуга». Відомості про пошкодження та руйнування там ще з’ясовуються.

Характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків №5 та №6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України.

Нещодавно Енергоатомом було ухвалено рішення, а Держатомрегулювання надано дозвіл щодо виведення енергоблоків №5 та №6 на мінімально контрольований рівень потужності для отримання пари, яка критично необхідна в зимовий період року для забезпечення безпеки енергоблоків, персоналу, населення та довкілля.

Рашисти всіляко намагались не дати українському персоналу станції запустити енергоблоки. Фейковим директором станції від «Росатому», за сприяння російських військових, що захопили ЗАЕС і використовують її як власну військову базу, було заблоковано підготовку енергоблоків для виведення на мінімальний рівень потужності. Однак цього їм виявилось недостатньо, і сьогодні рашисти обстріляли та пошкодили саме те обладнання, відмова якого унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску енергоблоків ЗАЕС.

«Вчергове звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодару всіх російських військових і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу!», – повідомили в «Енергоатомі».

«Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС повідомили, що, ймовірно, відновився обстріл як поблизу, так і на території найбільшої в Європі атомної електростанції, за короткий проміжок часу вранці за місцевим часом було чутно більше десятка вибухів. Команда МАГАТЕ також могла побачити деякі вибухи з вікон», – повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Команда МАГАТЕ зазначила, що на ЗАЕС пошкоджені деякі будівлі, системи та обладнання на майданчику станції. Водночас повідомлень про постраждалих немає. Рафаель Гроссі вчергове наголосив на необхідності якнайшвидше запровадити зону ядерної безпеки та захищеності навколо ЗАЕС.

«Я не здамся, поки ця зона не стане реальністю. Як показують очевидні обстріли, які тривають, це потрібно як ніколи», – сказав Гроссі.

Російські військові весь ранок обстрілювали Запорізьку АЕС: зафіксовано більше 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції, – ФОТО

Фейк: в Енергодарі затримали співробітника Запорізької АЕС, який коригував удари артилерії по станції

«Сегодня в Энергодаре был задержан сотрудник  Запорожской АЭС, корректировавший удары артиллерии ВСУ по атомной электростанции. Инженер службы физической защиты запорожской атомной электростанции наводил артиллерию по вооружённым силам РФ на территории ЗАЭС. Теперь этого негодяю грозит тюремное заключение – от 15 лет до пожизненного».

Обережно, російська пропаганда!

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Администрация города Васильевка, Запорожский Вестник, Главное в Мелитополе, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Энергодарский Связной, Энергодар Сегодня (17.11.22).

Спростування: у попередніх оглядах «Перший Запорізький» вже розповідав про те, як російські окупанти у пропагандистських публікаціях начебто дуже успішно попереджають українські терористичні акти та диверсії, організовані СБУ.

На окупованій території Запорізької області росіяни намагаються придушити партизанський рух та будь-який прояв патріотизму та опору. Нещодавно у Бердянську після масових ретельних перевірок місцевого населення затримали двох чоловіків, яких назвали «бойовиками полку «Азов», що начебто готували диверсію на одній з електричних підстанцій міста.

Перед цим окупанти назвали «терактом» вибух балонного газу в одній з квартир Бердянська. Задля підтвердження своїх слів окупанти зафільмували допит «диверсантів», начебто завербованих СБУ.

Вище вже було спростовано фейк про обстріли Запорізької АЕС з боку Збройних сил України. Це популярний фейк, який розповсюджують російські пропагандисти. Відповідно, співробітник ЗАЕС не міг коригувати удари по станції, а був незаконно затриманий військовослужбовцями рф виключно задля дискредитації ЗСУ та створення пропагандистських сюжетів.

Фейк: ЗСУ знову обстріляли коледж у Василівці

«Директор Васильевского колледжа МГУ им. А.С. Макаренко Виктор Юрьевич Петрович обратился к Министру образования Елене Шапуровой в связи с очередным обстрелом учебного учреждения. Виктор Юрьевич сообщил, что снарядами ВСУ уничтожено остекление здания на всех пяти этажах, зафиксировано смещение несущих плит, имеются критические повреждения водопровода, отопительной системы и крыши. По мнению директора учебного заведения, в текущих условиях ремонт невозможен. В связи с этим Виктор Юрьевич предложил объединить учебное заведение с одним из колледжей Запорожской области. Благодаря этому будут созданы условия для сохранения преподавательского состава и дальнейшего обучения студентов» (16.11.22).

Обережно, російська пропаганда!

«ВСУ в очередной раз нанесли массированный удар по Васильевскому колледжу МГУ им. А.С. Макаренко. По словам местного жителя, ВСУ нанесли порядка 10-15 ударов. После артиллерийского обстрела в колледже до сих пор собирают осколки, а само здание теперь практически не пригодно для проведения занятий» (18.11.22).

Обережно, російська пропаганда!

«ВСУ обстреляли Васильевское ПТУ в Запорожской области. В результате двух мощных прилетов учебное заведение получило серьезные повреждения. Частично уничтожено остекление, имеются разрушения рядом с училищем. В настоящее время из-за обстрелов ВСУ учебное заведение непригодно к проведению занятий» (18.11.22).

Обережно, російська пропаганда!
Обережно, російська пропаганда!

«ВСУ нанесли артиллерийский удар по Васильевскому детскому саду. Один из снарядов разорвался в нескольких метрах от здания. В результате удара ВСУ в детском саду уничтожено остекление, повреждены стены, разрушена площадка с качелями. На момент обстрела детей в детском саду не было, благодаря чему обошлось без жертв, однако в настоящий момент здание непригодно для использования» (18.11.22).

Джерело (канали у Telegram): Главное в Мелитополе (16.11.22), Администрация города Васильевка (16.11.22, 18.11.22), Новый Мелитополь, Васильевка Онлайн, Главное в Энергодаре (18.11.22).

Спростування: у попередньому огляді «Перший Запорізький» вже повідомляв, що російські пропагандисти розповсюджують інформацію про удари ЗСУ по коледжу у Василівці.

Василівські партизани повідомляли, що Сили оборони завдали цей удар, оскільки в будівлі знаходилися виключно російські військовослужбовці.

Пізніше цю інформацію підтвердив Генеральний штаб Збройних сил України:

«Підтверджено результати вогневого ураження підрозділами Сил оборони скупчень живої сили противника у населених пунктах Василівка, Новобогданівка, Михайлівка (Василівського району) та Комиш-Зоря на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Втрати окупантів склали понад 160 осіб пораненими. Знищено близько 10 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів. Інформація щодо загиблих уточнюється», – повідомили у Генштабі ЗСУ.

Фейк: ЗСУ обстріляли школу у селі Кінські Роздори Пологівського району

«17 ноября в 03:00  киевские боевики нанесли артиллерийские удары по общеобразовательной школе в селе Конские Раздоры Пологовского района Запорожской области. Пострадавших нет. На ликвидации последствий артиллерийского обстрела работали три пожарно-спасательных отряда МЧС».

Джерело (канали у Telegram): Администрация города Васильевка (17.11.22).

Спростування: як повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України, у результаті дій Сил оборони в районах населених пунктів Кінські Роздори, Владівка і Благовіщенка Запорізької області знищено два склади боєприпасів, дві одиниці БМ-21 «Град» та зенітний ракетний комплекс С-300. Також ворог втратив близько 100 осіб загиблими та пораненими.

Як повідомив Центр національного спротиву при Силах спеціальних операцій Збройних Сил України, окупанти перетворюють навчальні заклади на тимчасово окупованих територіях на казарми. Розселення солдатів відбувається попри навчальний процес, зазвичай ворог займає один з поверхів і пояснює це «охороною». У зв’язку зі втечею ворога з Херсону, потреба в розселенні зросла, відтак окупанти зайняли ще більшу кількість шкіл на Запоріжжі.

У Запорізькій області рашисти перетворюють школи та лікарні у свої військові бази

Фейк: російська влада депортує з Запорізької області противників референдуму

Обережно, російська пропаганда та ненормативна лексика!

Джерело (канали у Telegram): Васильевка Онлайн (15.11.22).

Спростування: такі показові «депортації», про які «Перший Запорізький» вже писав у  попередніх оглядах, російські військові вчиняють не вперше.

«Після проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях посилюється терор і пресинг. Перш за все, це традиція, яка виникла у ворогів – примусова депортація, – повідомляв мер Мелітополя Іван Федоров і згадував випадок, коли пішки у напрямку Запоріжжя змусили йти жінку, у якої знайшли футболку з українською символікою.

Фактично, примусова депортація може чекати будь-яку людину, яка проживає на тимчасово окупованій території, за її проукраїнську позицію.

Приміром, у жовтні російські окупанти насильно вигнали із захопленої території Запорізької області священика Православної церкви України Святослава Пітерського. Не дивлячись на тиск російських військових, священнослужитель, який має авторитет серед своїх парафіян, не перейшов на бік ворога і не підтримав ідеї референдуму.

У Запорізькій області окупанти «видворили в Україну» чотирьох патріотів, серед них – відомий бізнесмен та політик, – ВІДЕО

***

У мережі telegram-каналів, за допомогою яких російські пропагандисти цілеспрямовано поширюють антиукраїнські фейки серед жителів Запорізької області, більше 30 каналів, які можна класифікувати за тематикою:

1. telegram-канали голів або представників «окупаційних адміністрацій» (Владимир Рогов, Евгений Балицкий, Галина Данильченко і т.п.);

2. тelegram-канали окупаційних адміністрацій (Администрация города Васильевка, Администрация города Днепрорудное, Администрация города Мелитополя і т.п.);

3. тelegram-канали, що позиціонують себе, як незалежні ЗМІ (Запорожье 24 Новости, Васильевка On-line, ЗаTV. Новости Запорожской области, Запорожский Вестник, Главное в Мелитополе, Главное в Токмаке, Главное в Энергодаре, Главное в Бердянске, Главное в Пологах, Бердянск Актуально, Бердянск ЗаVтра, Энергодарский Связной і т.п.).


Читайте також:

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 1-9 жовтня

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 10-16 жовтня

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 17-23 жовтня

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 24-31 жовтня

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 1-6 листопада

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 7-13 листопада

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0