USD: EUR:
... в Запорожье
Як допомогти бездомним тваринам взимку

Як допомогти бездомним тваринам взимку

Все населення світу, без перебільшення, ділиться на 3 категорії: люті противники тварин, байдужі люди, і ті, кому не байдужа доля братів наших менших.

Серед любителів і захисників тварин є багато відомих політиків, зірок театру та кіно, співаків, композиторів, спортсменів… Бріджит Бордо, Ален Делон, Леонардо ДіКапріо, Йен Сомерхолдер і Ніккі Рід – імена цих акторів відомі у всьому світі.

Футболісти Кріштіану Роналду, Андрес Іньєста та Сеска Фабрегас обожнюють собак, професійний гравець у покер Фелікс Шнайдерс і баскетболіст Олексій Швед люблять кішок, а епатажний боксер Майк Тайсон – голубів.

Настала зима, і в багатьох містах країни вже зараз температура стабільно тримається на мінусовій позначці. Через 2-3 тижні в усі регіони прийде зимова холоднеча, яка змушує людей не виходити з дому без гострої потреби.

Але якщо люди ставляться до зимових холодів як до чогось звичного та легко переживають кілька морозних місяців, то представникам тваринного світу з грудня по березень доводиться вкрай важко. Щоб тварини змогли відчувати себе більш комфортно у зимовий період, їм потрібна хоча б мінімальна допомога людей. Це не так складно та й забирає зовсім небагато часу. Будь-яка небайдужа людина може надати посильну допомогу. Комусь із тварин пощастить і вони знайдуть свій будинок та господаря, або навіть потраплять на обкладинку відомого американського журналу Vogue. Головне що потрібно від людини – це проявити трохи доброти й співчуття, і тоді існування бездомних тварин стане трохи краще.

Гаряче харчування порятунок для бездомних тварин

Кішки та собаки у зимові холоди гостро потребують гарячого харчування. Особливо організму тварин необхідна їжа, багата білком і жирами. Бездомні чотириногі цілком здатні адаптуватися навіть до найлютіших морозів, якщо у них оптимальний щоденний раціон. Річ у тому, що у кішок і собак взимку відростає підшерсток, за рахунок якого вони й виглядають більш об’ємно.

Але підшерсток може відрости тільки при наявності живильної та теплої їжі. Ніхто не говорить про збалансований, збагачений вітамінами раціон. Щоб допомогти безпритульним тваринам, досить зварити кашу з найпростішої та найдешевшої крупи та додати до неї трохи консервів або пару сосисок.

Зараз в магазинах продають супові набори – кістки із залишками м’якоті. Така продукція по кишені будь-кому, а головне, що це натуральна їжа та білок. Якщо ж не хочеться займатися приготуваннями, досить купити сухий корм та залити його гарячою водою. Таким чином тварин часто годують у притулках, де завжди відчувається дефіцит корму для вихованців.

Але не слід підгодовувати безпритульних зіпсованими продуктами, вони часто негативно впливають на організм.

Крім того, важливо стежити, щоб їжа, яку ви даєте тварині, була теплою, а не гарячою або киплячою – це допоможе запобігти пошкодженню слизових оболонок та органів травлення.

Якщо недалеко від будинку поневіряється кішка або собака, не складе особливих труднощів регулярно забезпечувати тварину їжею. Якщо немає можливості надати гарячий корм, можна просто покласти у сумку жменьку корму й носити з собою. У потрібний момент, коли на шляху зустрінеться вулична кішка, ця дещиця сухого корму цілком може врятувати її від голоду. Адже найголовніше взимку – їжа.

Надати притулку

Звичайно, кращий варіант – забрати бідолаху додому, але така можливість не завжди є. Можна розпитати друзів та знайомих – раптом комусь хочеться знайти нового чотириногого друга. Однак на успішний результат такого задуму сподіватися навряд чи варто, так само як і чекати дива, зателефонувавши до притулку.

Благодійні організації переповнені, нових підопічних просто нікуди помістити. До того ж, фінансування таких організацій, як правило, не завжди високе, окремі притулки просто не можуть собі дозволити взяти ще одну тварину навіть при всьому бажанні.

Але врятувати бездомну кішку можна, запустивши її в під’їзд – дуже часто на перших поверхах є підвали, в яких туляться безпритульні кішки.

Собаку також можна врятувати, спорудивши будку у затишному місці двору. Таку невелику будову слід утеплити соломою, старим, непотрібним одягом або лінолеумом. Щоб собака зрозуміла, що притулок призначений саме їй, поруч з будкою варто покласти хоча б примітивне частування.

Часто трапляється так, що сусіди налаштовані до таких вчинків недоброзичливо, проте добрих людей все одно більше.

Якщо немає жодної з перерахованих можливостей, завжди можна допомогти будь-якому притулку, надавши корм, медикаменти або просто старий одяг для підстилок. Жодна організація, що займається порятунком безпритульних представників, не відмовиться від такої допомоги, а часу на це потрібно зовсім не багато.

Якщо є бажання, можна навіть самостійно відвідувати притулок, вибравши під опіку одного з вихованців. Але при цьому важливо розуміти, що тварина звикає до певної людини, і надалі буде чекати її повернення. Не слід так чинити й травмувати бідолаху, якщо у ваших планах немає регулярного відвідування організації для бездомних тварин.

Допомога пернатим

Птахи в зимовий час також потребують допомоги. І якщо від холоду пернаті часто рятуються на горищах будинків або на гарячих трубах, то прожиток собі добути під шаром снігу їм проблематично. Звичний корм стає дефіцитом, і птахам дуже важко знайти собі щось поїсти.

Тому якщо у дворі немає бродячих собак або кішок, варто допомогти хоча б летючим представникам тваринного світу. Найпопулярніший засіб – шпаківня, але після її установки на дерево, люди часто забувають наповнювати шухлядку свіжим зерном. Але ж птахи набагато швидше звикають до підгодівлі, ніж коти або собаки.

Підгодовувати птахів ще простіше, для цього не потрібно варити гарячу кашу або носити з собою корм. Виходячи з дому, досить кинути жменю пшона або насіння прямо на дорогу – пернаті знайдуть їжу. Крім таких звичних продуктів, можна використовувати вчорашній батон або свіже сало. Головне – сало не повинно бути солоним, оскільки після нього захочеться пити, що взимку зробити досить складно. Хтось скаже, що для цього є сніг, але тільки орнітологи або досвідчені заводчики птахів розуміють, що сніг згубно впливає: організм переохолоджується і птах може загинути. Якщо немає твердої впевненості у свіжості та придатності їжі, краще скористатися традиційними для птахів продуктами.

Методів підтримати бездомних тварин у зимові холоди досить, головне – бажання, яке є не у всіх. Поки люди відмахуються від безпритульних бідолах, поспішаючи у своїх справах, вони хворіють, мерзнуть й голодують на холодних вулицях у повній самоті.

Не варто проходити повз згорнутого клубочком песика або кошеня – можливо, від вашої допомоги залежить їх життя. Від нас вимагається не так багато, а для народженої на вулиці бідолахи, або тварини, яка опинилася там з вини людини, така підтримка є способом вижити.

0