USD: EUR:
... в Запорожье
Як бути ефективним під час війни: 5 порад для власників підприємств від проєкту Школа бізнесу Нова пошта

Як бути ефективним під час війни: 5 порад для власників підприємств від проєкту Школа бізнесу Нова пошта

Повномасштабне вторгнення вибило опору з-під ніг у багатьох, зокрема у підприємців. Але українська економіка встояла. У країні сформувався принципово новий підхід до ведення бізнесу, який демонструє свою ефективність в умовах війни. 

Проєкт Школа бізнесу Нова пошта ділилися дієвими порадами, як компаніям бути ефективним в умовах воєнного стану.

5 практичних порад для українських підприємців

Найголовніше, на чому одностайно наполягають усі експерти, — ні в якому разі не зупинятись. Пам’ятайте, що економіка України зараз тримається в першу чергу на податках від компаній. Розвиваючи свій бізнес, ви підтримуєте країну та крок за кроком наближаєте перемогу!

Головний тренд сучасної української комерції — адаптивність. Час відкинути старі бізнес-стратегії, які будувались на роки вперед і бути готовими змінюватись ледь не щодня.

Порада №1 — створюйте щодня

Так, мова йде саме про створення нових проєктів під час повномасштабної війни. Звучить дивно, але у нинішніх умовах це дієва стратегія. Не концентруйте всю увагу та ресурси на одному великому проєкті, навіть якщо він роками приносив стабільний прибуток. 

QXuORmr1r5MTllUu51C6JqyIjx9rNNZQ-j8ba2DI18fu58eD5g-Yxa-mxuTRPk9ASGXxbxZLlTDSVTS9Ks2MadXIMoUeqWtS5_I5CtjpsebKMTBJnSvO31uIicIyTg1jB7zrlcQmmGKtMOavDdzH6T8

Зараз більш ефективно створювати нові стартапи у різних нішах та швидко аналізувати їхні шанси на успіх в теперішніх реаліях. Так, це дуже динамічно та складно, але дієво. Бо в нинішніх реаліях виграє той, хто швидший та уважніший.

Порада №2 — гнучкість всієї команди

Гнучкість — основа адаптивності. Саме завдяки цій рисі український бізнес і вижив в умовах війни. Важливо розуміти, що гнучкими повинні бути всі члени команди — від керівної верхівки до наймолодшої ланки. 

N4_55hF-LiCivX4jynwCz9mrgmsePOuB5XumAjjH22wb0cNF4NMtGjdChDMYxXcbnCOYkdOr6sFjBzOw79HP9dpG6gulBP48kqT0t69pw0wpBHb_JvLojRUWg9NKKyCiVzZBoBcH__C7Kd1pD2K4RMw

Топменеджерам, власникам та директорам компаній потрібно буквально «бачити майбутнє» — продумувати одразу кілька стратегій залежно від можливих змін. Наприклад, оптимізувати роботу за умови вимкнення світла, перерозподілити ресурси на створення безпечних робочих місць для команди, придумати, як швидко налагодити дистанційку тощо.

Іншим ланкам варто бути готовими до роботи навіть у несприятливих умовах. Наприклад, виконувати принципово нові завдання в обмежені терміни, працювати із бомбосховища, вміти користуватися необхідними програмами з мобільних пристроїв тощо.

Порада №3 — моніторинг ситуації

Слідкувати за новинами та трендами завжди було необхідно, особливо для маркетингу. Але зараз це вийшло на принципово новий рівень, адже більше не існує «локальних новин, які на нас не вплинуть» — аналізуйте кожен інфопривід та його можливі наслідки. 

XOGEqq_3Geb8400LPXyBRX0rVIyi3nQC_mPyJ6jdoXoUOngyj3R4H6Kp5BsaP5tBg7kKe7w3s6bbxdt6-tZTNomPRxJFceHp6OvJRMm1n1tBmsdrA6K8EqPYKT_CvTSDv81GMeheO3lqrGA6tj_VqEk

Порада №4 — відкрито демонструйте політичну позицію

Зараз неможливо залишатися поза політикою. Сучасний український бізнес просто зобов’язаний мати чітку позицію всередині команди та транслювати її своїй аудиторії. 

Axrvlf-gMkHSfXaTEOK876bglgrcPYsd6dX_MLlN7Fj5FarOaUj-oumuqTFyhFljdccHDnUAIGilhgDcpwmNxquSHqlbbccnENWk9q2hwHing6wWVB1u7Ln3hkApy-sPK5JCvifaJ-kxcLr6t2yjvlU

Влаштовуйте масштабні збори на допомогу постраждалим та захисникам, реагуйте на новини та діліться своєю думкою в соцмережах, введіть систему накопичення бонусів, які можна буде віддати на ЗСУ тощо. 

Порада №5 — шукайте взаємозамінних працівників

Хороші кадри на вагу золота! Але зараз важливо вміти оперативно знаходити заміну «незамінним». Українські компанії зіткнулись зі значним відтоком працівників. Основні причини — мобілізація, переїзд в більш безпечні регіони або за кордон.

Тому важливо налагодити ефективну роботу HR-відділу та оптимізувати внутрішні процеси таким чином, щоб за потреби швидко замінити ланку, яка вибула.

Головне, що варто запам’ятати українським підприємцям, — не бійтеся змін та будьте відкриті до нового досвіду.

0