USD: EUR:
... в Запорожье
Військовий стан у Запоріжжі та області: що може змінитися

Військовий стан у Запоріжжі та області: що може змінитися

Сьогодні, 24 лютого, Верховна Рада ввела воєнний стан в Україні

Про це повідомила прес-служба парламенту.

Поки що офіційно не уточнюється, як саме діятиме режим воєнного стану на території України та в окремих регіонах.

Як повідомляє УНІАН, згідно із законом України «Про правовий режим військового стану», військовий стан – це особливий правовий режим, який передбачає надання спеціальних повноважень державним органам влади, необхідним для запобігання загрозі. Передбачається тимчасове обмеження права і свободи громадян, і навіть тимчасове обмеження законних інтересів юридичних.

У регіонах створюються адміністрації, до складу яких входять військові, які наділяються повноваженнями громадянської влади – військовослужбовці набувають такі ж повноваження, як, наприклад, поліція.

Військову адміністрацію населеного пункту очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом на пропозицію Генерального штабу ЗСУ або відповідної обласної державної адміністрації.

Військові забезпечують правопорядок самостійно або із залученням органів виконавчої влади або місцевого самоврядування. Якщо в регіоні розпочинаються активні бойові дії, то влада повністю перекладається на військове командування та військові адміністрації.

Під час введення воєнного стану можуть вводитися такі заходи:

  • Використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їхньої роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю.
  • Вводити комендантську годину.
  • Встановлювати особливий режим в’їзду та виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.
  • Перевіряти документи у громадян, а у разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.
  • Забороняти проведення мирних зборів, мітингів, ход і демонстрацій, інших масових заходів.
  • Може обмежуватися декларація про вільне пересування.
  • Невиконання вимог правового режиму воєнного стану тягне у себе відповідальність.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський у  зверненні заявив, що в Україні запроваджується воєнний стан на тлі нової агресії Росії.

Перед цим президент Російської Федерації Владімір Путін оголосив про початок «спеціальної операції» проти України.

21 лютого президент Путін підписав указ про «визнання» так званих «ДНР» та «ЛНР». В указах президент Росії офіційно доручив запровадити російські війська на окуповану територію. Тим самим Росія в односторонньому порядку вийшла з Мінських угод.


Читайте також:

«Не піддавайтеся паніці»: в.о. мера Запоріжжя звернувся до жителів міста

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0