USD: EUR:
... в Запорожье
Вілкул: Програма Опозиційного Блоку дозволить знизити ціни на вітчизняні сільгосппродукти

Вілкул: Програма Опозиційного Блоку дозволить знизити ціни на вітчизняні сільгосппродукти

Один з лідерів Опозиційного Блоку Олександр Вілкул зустрівся з представниками хімічної галузі на заводі «ДніпроАзот» (Кам’янське, Дніпропетровська область).

Це підприємство виробляє добрива. Хіміки відзначили, що без ефективної державної політики підтримки промисловості і відновлення миру вітчизняна хімічна галузь втрачає свої позиції і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках.

В Україні газ – головна сировина хімпрому – в 4 рази дорожче, ніж в Росії і США, і в 2 рази дорожче, ніж у Туреччині. Це ще одна причина, чому українська хімічна промисловість уже 5 років здає позиції, заводи просто не можуть конкурувати за ціною в таких умовах. В Україні частка хімпрому впала до 4%, а в Китаї або Кореї вона становить 18 – 20%.

В результаті вже 80% продуктів хімічної промисловості, в тому числі і таких важливих, як добрива, Україна завозить.

«На цьому підприємстві починається відповідь на питання, чому українські овочі дорожчі за європейські. Тут виробляють добрива, українські зараз дорожче іноземних. В рамках «Нової Індустріалізації» отримають підтримку і підприємства, щоб була знижена собівартість, а отже і ціна добрив, і аграрії, щоб вони могли купувати якісні вітчизняні добрива. Це знизить ціну на сільгосппродукцію і забезпечить роботою з гідною зарплатою і хіміків, і селян », – сказав Вілкул.

Вілкул підкреслив, що Опозиційний Блок розробив програму “Нової Індустріалізації”, яка враховує секторальну підтримку галузей. В тому числі, це стосується і енергетичної безпеки. «Україна сама в змозі забезпечити себе дешевим газом і вугіллям і навіть поставляти енергоносії на експорт. Такий підхід дозволить знизити комунальні тарифи і забезпечити промисловості конкурентні переваги », – сказав він.

Що стосується підтримки аграріїв, то Опозиційний Блок передбачив державну підтримку за аналогією з європейською системою «зеленого кошика»: компенсація 50% вартості основних фондів, дешеві кредити, будівництво інфраструктури в селі за рахунок держави. «У аграріїв з’являться гроші на добриво, що підвищить попит на продукцію українських підприємств хімічної галузі», – сказав Вілкул.

Він подякував працівникам хімічної галузі за підтримку. «Упевнений, разом ми зможемо забезпечити стабільну, безперебійну роботу підприємств хімічної промисловості, їх модернізацію і розвиток, а працівникам – роботу і зарплату», – підкреслив один з лідерів Опозиційного Блоку.

0