USD: EUR:
... в Запорожье
«Повернутись до звичайного життя складно»: експерти назвали головні симптоми постковідного синдрому

«Повернутись до звичайного життя складно»: експерти назвали головні симптоми постковідного синдрому

Багато людей, які перехворіли на коронавірус, стикаються з постковідним синдромом – симптомами, які ще певний час не проходять після одужання.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ у Facebook.

Постковидний синдром або тривалий ковид може спостерігатися у пацієнта, який перехворів на COVID-19, ще 5 або 12 тижнів, а в деяких випадках і довше.

“Британські дослідження вказують, що у кожної п’ятої людини з позитивним тестом постковидний синдром може тривати протягом 5 тижнів, у кожної десятої – протягом 12 тижнів”, – йдеться у дослідженні.

Постковидний синдром характеризується тривалим відновленням після інфікування, а також різними клінічними проявами:

 слабкість,

 виснаження,

 тривалий кашель,

 задишка,

 втрата смаку та нюху,

 порушення сну та свідомості,

 тривожність,

 депресія,

 головний біль,

 суглобовий синдром,

 випадання волосся,

 розлади ендокринної системи тощо.

Поки що немає вичерпного переліку симптомів і станів, характерних для постковидного синдрому. Їх спектр широкий і постійно оновлюється та доповнюється.

Також експерти розповіли, як відновитись після перенесеного COVID-19. Для цього необхідно враховувати різний перебіг захворювання та індивідуальні особливості кожного пацієнта.

Серед порад, які дають фахівці: дотримання режиму сну та збалансованого харчування, помірна фізична активність, вправи для тренування мозку та когнітивних здібностей, прогулянки на свіжому повітрі.

“Також слід звертати увагу на лікування проявів хронічних хвороб, якщо такі мають місце. Слід консультуватися з сімейним лікарем щодо свого стану. Не соромтеся поділитися своїми тривогами або обговорити скарги та симптоми, які виникли у вас після захворювання на COVID-19”, – пише прес-служба МОЗ.

Нагадаємо, у Запоріжжі 21-річна дівчина стрибнула з мосту Преображенського. На щастя, вони вижили, але отримали численні травми. Правоохоронцям вона розповіла, що вже кілька років її переслідують думки щодо суїциду.

Читайте також:

Пішла з життя дівчина, яка під Запоріжжям у пожежі, що влаштував чоловік, отримала 52% опіків тіла

У запорізькій школі побудують новий корпус за 50 мільйонів гривень, – ФОТО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0