USD: EUR:
... в Запорожье
Вчені навчать ШІ перетворювати мозкову активність в текст

Вчені навчать ШІ перетворювати мозкову активність в текст

У разі успіху ШІ зможе допомогти людям з мовними порушеннями спілкуватися.

У традиційному уявленні основна мета створення штучного інтелекту – це створення повноцінного інтелекту, але штучними засобами. Такий ШІ може самостійно навчатися, давати відповіді на питання, загалом – він розвивається без програмування алгоритмів з боку людини. Сьогодні вже робляться спроби створення повноцінного ШІ, і однією з найбільш вдалих й перспективних розробок є проект Массачусетського технологічного інституту – робот Кісмет. Свої напрацювання у сфері навчання роботів є і в інших компаніях, таких як Google, Alibaba, Amazon.

Технологія розпізнавання вербальної мови

Нейробіологи з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско сконструювали систему на основі штучного інтелекту, яка може декодувати мозкові хвилі в письмовий текст швидше, ніж чинні технології.

На сьогодні нова розробка обмежена розпізнаванням вербальної мови, але вона має потенціал, щоб у майбутньому допомогти людям з мовними порушеннями.

Свої результати дослідники опублікували в науковому журналі Nature Neuroscience в кінці березня 2020 року.

Тепер нейробіологи з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско винайшли набагато більш просунуту технологію – програму штучного інтелекту, яка може перетворювати думки в текст. З часом вона зможе допомогти мільйонам людей з мовними порушеннями з легкістю спілкуватися.

ШІ вміє розуміти слова

«Ми використовуємо концептуальну подібність завдання декодування мови від нейронної активності до задачі машинного перекладу, тобто алгоритмічного перекладу тексту з однієї мови на іншу», – пишуть вчені у новій статті, опублікованій у науковому журналі Nature Neuroscience.

Вони взяли підхід ШІ, який схожий на переклад тексту на різні мови. Основна теорія однакова в обох випадках – мета полягає в тому, щоб перетворити одну послідовність довільної довжини в іншу, але при цьому вхідні сигнали різні: нейронна активність мозку й друкований текст. Щоб перевірити свою гіпотезу, дослідники провели випробування за допомогою добровольців. Вчені імплантували електроди в мозок чотирьох пацієнтів з епілепсією, щоб стежити за їх мовою. Потім кожна людина читала вголос речення з двох наборів даних: набору описів зображень, що складалися з 30 речень, та 125 унікальних текстів, які містили 460 речень й близько 1800 унікальних слів.

Кожен учасник прочитав вголос по 50 речень кілька разів, у тому числі такі рядки як «Тіна Тернер – поп-співачка» та «На кухні панує хаос». Коли людина говорила, дослідники стежили за її мозковою активністю. Потім вони вводили дані в алгоритм машинного навчання, який може переводити мозкові хвилі у числовий рядок, перекодуючи речення. В іншій частині системи числа були перетворені назад в послідовність слів. З самого початку система пропонувала безглузді фрази, такі як «Шпинат був відомим співаком», рядки з неправильною граматикою («Кілька дорослих були з’їдені») і, навіть, філософський вислів: «Оазис був міражем». З часом систему покращили, оскільки дослідники змінили підхід: вводили прості речення, які учасники читали вголос. Поки ШІ видає 97% правильних речень, але словниковий запас ще не великий, як у кінцевому підсумку хотілося б. Розробка триває і, незабаром, повинна успішно завершитися.

ШІ загроза людству?

Попри очевидну корисність ШІ, багато відомих людей з обережністю ставляться до винаходів та розробок програм з використанням штучного розуму. Один з них – Ілон Маск. Він кілька разів публічно заявляв, що штучний інтелект становить загрозу для людства. Роботи зі штучним розумом одного разу можуть вийти з-під контролю, і тоді світ опиниться на межі катастрофи. А те, що створені програми розумніші за людину, довів штучний інтелект Лібратус, створений вченими з Університету Карнегі. У 2017 році він здобув перемогу над професійними гравцями в покер, тим самим показавши перевагу штучного інтелекту над людським розумом. Відтоді багато онлайн-румів пильно стежать за шахраями, які застосовують у грі штучний інтелект замість власного розуму. Наприклад, служба безпеки PokerStars розробила ряд інструментів, які допомагають з точністю визначити штучний інтелект.

За допомогою цих інструментів фахівці обробляють профілі гравців, після чого можуть прийняти обґрунтоване рішення про те, чи використовують вони заборонене програмне забезпечення чи ні. Існує можливість визначити відмінності між використанням клавіатури та мишки людиною в порівнянні з використанням автоматизованою програмою.

Поряд з корисними функціями ШІ все ж існує загроза «Повстання машин», бо суперінтелект сам собою управляє, підпорядковується логіці та може порахувати людей хаотичними та марними істотами, не здатними керувати справами на Землі. Вони можуть сприймати нас як вірус, який отруює ґрунт та псує атмосферу. Чому б тоді не позбутися людей?

У майбутньому людство напевно зіткнеться з небезпекою через існування «глибокого ШІ» – просунутого штучного інтелекту, який виявиться розумнішим за найрозумнішу людину на планеті, а найбільш актуальною проблемою стане заміна людей на штучні алгоритми. Щоб цього не сталося, існує програма підтримки вчених, які розробляють «антиШІ», й одним зі спонсорів виступає Ілон Маск. Це дає надію, що людство збереже за собою лідерство назавжди.

0