USD: EUR:
... в Запорожье
Врятувати місто та городян: у Запоріжжі розповіли, як потрібно боротися з наркоторгівлею

Врятувати місто та городян: у Запоріжжі розповіли, як потрібно боротися з наркоторгівлею

Прокурор Роман Мазурик закликав городян долучитися до боротьби з наркоторгівлею, гарантувавши анонімність

У зв’язку з тим, що сьогодні смартфон, разом з різними онлайн-додатками, є доступним для багатьох жителів Запоріжжя, таке явище, як наркоманія, “помолодшало”. Тобто, купити наркотики може навіть школяр, замовивши їх через Telegram-канал.

Якщо це не зупинити, асоціальних елементів в суспільстві стає все більше. Як боротися з безпринципною наркоторгівлею в місті, говорили вчора на круглому столі в Запорізькій місцевій прокуратурі № 2.

Керівник прокуратури № 2 Роман Мазурик закликав усіх небайдужих городян допомогти правоохоронцям виявляти так званих закладчиков, стаціонарні місця продажу, а також виготовлення наркотиків.

При цьому, кожна людина, яка готова свідчити про виявлені факти виготовлення та розповсюдження наркотиків, може розраховувати на анонімність.

— Людина має право вимагати анонімність. В такому випадку, слідчі підміняють анкетні дані, видозмінюють голос та приховують обличчя на відеозапису свідчень. І тоді свідок може навіть не бути присутнім в суді, — запевнив прокурор.

Я бачу, як людина розкладає наркотики і фотографує місця закладок

Якщо ж на вулиці попався на очі підозрілий чоловік, який риється в клумбах, щось ховає на дитячих та спортивних майданчиках, та в інших схожих місцях, при цьому фотографує щось на телефон — швидше за все, це закладчик.

Це найняті наркоторговцями люди (в більшості випадків самі наркомани), які розкладають дозу з наркотиком в непримітних місцях, фотографують місце закладки й відправляють фото своїм замовникам, щоб ті вже через інтернет-додатки продавали цей наркотик.

Побачивши таку людину, слід відразу ж дзвонити на “102”, таобов’язково правильно позначити виявлене порушення. Як поділився Роман Мазурик, повідомлення в поліцію типу “Я бачу дивну/підозрілу людину у дворі” не завжди можуть змусити патрульних оперативно прибути на виклик.

А ось якщо сказати: “Я бачу, як людина розкладає наркотики і фотографує місця закладок” — то копи прибудуть за викликом дуже швидко.

Про закладчиків повідомляти в поліцію потрібно обов’язково. А ще краще, якщо вдасться зробити фото або відео правопорушника. При цьому, як поділився прокурор, не варто боятися. Закладчики — це розмінна монета наркоторговців, найнята ними разово. Тому, якщо закладчика “пов’яжуть”, ніхто не буде за нього заступатися й, тим більше, мстити тому, хто його “здав”.

— В ідеалі було б створити онлайн-карту, де кожен житель Запоріжжя міг би наносити мітки найпопулярніших серед закладчиків місць. А ми, як правоохоронці, бачачивши ці численні сигнали, реагували на них і робили б так, щоб наркоторговці боялися там поширювати наркотики, — поділився ідеєю Роман Мазурик.

Але, не дивлячись на те, що закладчики є найнижчою категорією касти наркоторговців, завдяки боротьбі з ними, можна суттєво знизити рівень незаконного обігу наркотиків в Запоріжжі.

За словами прокурора, в місті близько 10 великих наркоторговців, а всього у виготовленні, перевезенні та розповсюдженні наркотиків задіяні близько 10 тисяч осіб. Великі наркобарони ніколи не зберігають наркотики в своїх будинках, і не зустрічаються з покупцями, навіть оптовими. Тому для того, щоб їх притягнути, необхідні роки роботи правоохоронців (зібрати доказову базу, свідоцтва, аудіо/відео фіксації).

Останнім часом при процесуальному керівництві Запорізької місцевої прокуратури № 2 було проведено ряд затримань й обшуків у дрібних та середніх наркоторговців. На кожну справу у правоохоронців пішло близько двох тижнів. Сьогодні ж прокурори готують документи, щоб можна було здійснити затримання і вилучення наркотиків у наступних розповсюджувачів.

Як повідомив Роман Мазурик, прокурори працюють в зв’язці з поліцією, а також СБУ. І прокуратура має право сама вирішувати, кому направляти на реалізацію справи по затриманню торговців наркотиками.

Тому, якщо на звернення городян у поліцію, від них немає ніякої реакції, прокурор радить звертатися до прокуратури. Він зазначив, що лише в зв’язці з городянами та громадськими діячами правоохоронцям вдасться дати серйозну відсіч наркоторговцям.


Читайте також:

Нападника, який намагався вбити запорізьку активістку, затримали — прокурор

Отримуйте швидше новини завдяки нашому Telegram-каналу: https://t.me/onenews_zp

0