USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області закінчила працювати атестаційна комісія дитячих таборів: що показала перевірка

У Запорізькій області закінчила працювати атестаційна комісія дитячих таборів: що показала перевірка

Сьогодні, 6 серпня, в Запорізькій облдержадміністрації відбулося засідання комісії з проведення державної атестації дитячих таборів на території регіону

На сьогоднішній момент в Запорізькому регіоні працюють 30 дитячих оздоровчих таборів, де близько 17 тисяч дітей пільгових категорій отримали путівки на відпочинок.

В цьому році 10 дитячих таборів пройшли атестаційну перевірку, де ревізори оцінили умови проживання дітей, якість харчування, санітарний стан і протипожежну безпеку. Це табори «Вогник», «Северянин», «Салют», «Зміна» в смт Кирилівка Якимівського району; «Мрія», «Червона гвоздика», «Райський куточок» в Бердянську, “Прометей” в Приморську і “Супутник” в Запоріжжі.

Не пройшов атестацію табір “Сонячний” в селі Богатир Якимівського району. Директор департаменту соціального захисту ОДА Світлана Абдурахманова розповіла, що проблема полягала головним чином у відсутності документів, що підтверджують право користування землею.

Представники лабораторного Центру МОЗ розповіли про те, що в харчоблоці “Сонячного” і медпункті немає гарячої води, дітям видають їжу в посуді з побитою емаллю, медсестра тільки протягом трьох днів перевіряє, чи є у дітей воші, на лавці стирчать цвяхи. У таборі “Мрія” в Бердянську і “Салюті” виявили аналогічні порушення.

— В “Салюті” у двох кухарів був прострочений термін проходження медпровірки. Також в одному з корпусів проживали сім’ї з дітьми без будь-яких даних проходження медогляду, – розповіла завідувачка відділу епідеміологічного контролю обласного лабораторного центру МОЗ Вікторія Черкасова.

Також ревізори заявили, що скандальний дитячий табір “Лазурні далі” почав працювати і приймати дітей без дозвільних документів.

— Наш штаб на оперативній нараді прийняв рішення про те, що “Лазурні далі” не готов до прийому дітей. Тут були жахливі умови. Меню в їдальні ніхто не погоджував, в медпункті нам не змогли надати інформацію про кількість дітей. На сьогодні відкрито кримінальне провадження проти посадових осіб цього дитячого табору і ведеться розслідування. Нам зараз незрозуміло на якій підставі запорізька Держпоживслужби видала їм документи і цілий місяць ніяк не реагувала, – зазначила Світлана Абдурахманова.

Одночасно з цим начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держспоживслужби Світлана Власова розповіла, що відомство не давало ніяких дозволів “Лазурним далям”. Після вони дійсно виїхали на повторну перевірку, де їх спочатку допустили, але після адміністрація закладу стала перешкоджати представникам споживслужби фіксувати порушення.

— У таборах Якимівського району ми так і не змогли перевірити безпеку харчових продуктів і води, тому що перевірки можливо проводити з дозволу адміністрації установ. Повинен бути єдиної підхід до перевірки протягом його роботи, – прокоментувала Світлана Власова.

Заступник губернатора, Едуард Гугнін, звернув увагу громадськості: в ході перевірок з’ясувалося, що в деяких таборах на морі разом з дітьми чомусь відпочивають і дорослі, хоча це не передбачено статутом дитячих оздоровчих закладів.

— Ми є замовниками послуги і за бюджетні гроші проводимо оздоровлення дітей, але, на жаль, ми далеко не завжди можемо провести повну перевірку безпеки цих установ, – прокоментував Едуард Гугнін.

Запорізькі рятувальники, які також входили до атестаційної комісії, помітили, що спальні корпуси та території належним чином не оснащені протипожежними засобами, а також відсутня автоматична пожежна сигналізація, що несе небезпеку для дітей. Це табори “Молода гвардія”, “Факел”, “Зоряний”, “Лазурні далі” і багато інших. Всього пожежні склали 30 адміністративних протоколів проти керівників таборів. Ті адміністрації, які проігнорували рекомендації рятувальників, отримали від ДСНС позови до адміністративного суду з вимогою зупинити роботу табору до повного усунення порушень.

По завершенні курортного сезону чиновники мають намір провести єдину нараду між представниками всіх курортних районів, щоб дати рекомендації по роботі дитячих оздоровчих таборів.

0