USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області збільшилися ціни на продукти харчування, туристичні тури, медицину і дитсадок

У Запорізькій області збільшилися ціни на продукти харчування, туристичні тури, медицину і дитсадок

У літній сезон ціни на споживчому ринку області продовжують «кусатися». За півроку ціни зросли на 3,7%, що зовсім трохи перевищує всеукраїнський показник (3,6%). Про це повідомляють в обласному управлінні статистики.

Ціни на продукти харчування і безалкогольні напої в червні цього року порівняно з травнем 2019 року знизилися на 1,4%. Найбільше подешевшали яйця і овочі (на 25,4% і на 15,2% відповідно). Також стали дешевше сало, свинина, маргарин, харчовий лід і морозиво, макаронні вироби (на 5,4-0,7%). У той же час подорожчали цукор, фрукти, риба та продукти з риби, чай, мінеральні та джерельні води, хліб (на 7,1-2,5%).

Алкогольні напої і тютюнові вироби подорожчали на 1,5% в результаті зростання цін на тютюнові вироби (на 1,9%) і алкогольні напої (на 1,1%).

Вартість одягу і взуття зменшилася на 2,3% за рахунок невеликого здешевлення цін на літнє взуття (на 3,4%) і одяг (на 1,5%).

Тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в цілому зменшилися на 1,3% за рахунок удешевенія природного газу (на 6,6%). У той же час подорожчали послуги з централізованого постачання холодної води (на 2,5%).

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла стали дорожчими на 0,7%, перш за все, в результаті збільшення вартості побутової техніки, а також побутових товарів і послуг (на 1,3% і на 1,2% відповідно).

Істотно піднялися ціни в сфері охорони здоров’я, де подорожчання склало 0,9%, зросли ціни на амбулаторні послуги (на 1,3%).

Зниження цін на легкові автомобілі і велосипеди (на 1,7% і на 0,3% відповідно) стало основною причиною здешевлення в сфері транспорту на 0,1%. У той же час підвищилася вартість проїзду в залізничному пасажирському транспорті (на 3,4%) і зросла вартість туристичних послуг (на 5,1%).

Внаслідок підвищення плати за утримання і виховання дітей у дошкільних установах (на 7,6%) подорожчання в сфері освіти склало 1,2%.

Ціни в сфері ресторанів та готелів зросли також на 1,2% в результаті підвищення вартості послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням і харчуванням поза домом (на 2,9% і на 0,9% відповідно).

0