USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області окупанти «націоналізували» усі будинки в селі й поселили туди військових

У Запорізькій області окупанти «націоналізували» усі будинки в селі й поселили туди військових

Окупаційна влада масово «націоналізує» будинки, квартири та інше майно мешканців тимчасово окупованих територій. Житлові квадратні метри загарбники привласнюють у випадки, коли люди особисто не надають в їх окупаційні адміністрації документи, що підтверджують право власності. До «безхазяйного майна» ворог селить військових РФ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Перші повідомлення про те, що російські військові почали масово селитися у порожні квартири у Мелітополі, власники яких поїхали на підконтрольну Україні територію, з’явилися на початку весни 2023 року. Лише за першу декаду березня близько півсотні приватних квартир, розташованих у різних частинах міста, було внесено окупантами до переліку об’єктів «безгосподарного майна».

У травні у списках націоналізованого майна почали з’являтися приватні житлові будинки у селах області. Цього місяця, лише за два дні, російська окупаційна влада «націоналізувала» понад 950 будинків.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький» у травні окупаційна влада визнала «безхазяйним майном» не лише житлові квадратні метри, а й машини, тягачі, магазини, автомобільні мийки, недобудовані будівлі, бази відпочинку та навіть земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

На сьогодні у Запорізькій області понад 70 населених пунктів, які частково чи повністю заселені військовим РФ, чи стануть такими найближчим часом.

У яких запорізьких селах сховалися російські окупанти (мапа)

У списках «націоналізованого» майна з’явилися приватні житлові будинки в селах Радивонівка та Шелюг, що знаходяться біля полігов, які окупанти влаштували на березі Молочного лиману.

Є приклади, коли під «націоналізацію» потрапили усі будинки населеного пункту. Так у селі Коза Бердянського району до 24 лютого 2022 року у 15 будинках проживало 45 осіб. Нині ці будинки окупаційною адміністрацією визнані безгосподарними та «націоналізовані».

Село Коза Бердянського району знаходиться на лівому березі річки Обитічна. Скріншот з Google Maps

Візуалізація отриманих даних на Google Maps наводить на висновки, що окупаційна влада «націоналізує» будинки розташовані там, де окупанти не встигли побудувати фортифікаційні споруди й, можливо, таким чином закривають прогалини та створюють ще одну лінію оборони по житловій забудові.

Повідомлення про те, що російські окупаційні війська займають порожні будинки в містах та селах, продовжують надходити майже щодня. Центр журналістських розслідувань створює інтерактивну карту з містами та селищами Запорізької області, які російська окупаційна армія перетворює на свої опорні пункти.

Згідно з останніми даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України в Запорізькій та Херсонській областях, зараз зосереджено близько 152 тисяч особового складу ворожих військ. Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк повідомив, що «евакуацію» з окупованих територій Півдня України росіяни використовують як ширму для проведення контррозвідувальних та фільтраційних заходів.

Ув’язнення та примусова «евакуація»: ворог узаконив відповідальність за «порушення заборон» у Запорізькій області.


Читайте також:

Багатошарові траншеї, «зуби дракона» й великі мінні поля: окупанти збудували потужну оборону на Запорізькому напрямку.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0