USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області спостерігачі виявили порушення мовного закону в матеріалах політиків

У Запорізькій області спостерігачі виявили порушення мовного закону в матеріалах політиків

У Запорізькій області громадянська мережа «Опора» виявила, що далеко не всі політики звиклася з мовним законом і продовжують використовувати в своїй агітації російську мову.

У зв’язку з вступом 16 липня Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» спостерігачі вирішили провести моніторинг зовнішньої реклами в Запоріжжі на відповідність цим вимогам.

Під час перевірки виявлено роздаткові матеріали від партії «Опозиційна платформа – За життя» з текстами російською мовою (газети, брошури, пакети і т.д.). Також агітація на російській зустрічається в матеріалах на підтримку кандидатів у народні депутати від цієї партії: Сергія Кальцева, Миколи Ярмощука і Іллі Ківи.

В одномандатному виборчому окрузі № 80, що охоплює Мелітопольський район зафіксовано агітаційні листівки присвячені самовисуванцю Сергію Мінько. Реклама російською мовою в його підтримку поширена в Facebook і газеті «Новий день», яка містить два матеріали з критикою іншого кандидата-опонента та матеріал про те, як виборцю не помилитися в голосуванні за кандидатів з однаковими ПІБ. Також в цьому окрузі помічені газети партії «Опозиційна платформа – За життя» з підтримкою кандидатів Михайла Маслова і Вадима Рабиновича.

На одному з будинків в одномандатному виборчому окрузі № 76 виявили роздруковане російськомовне оголошення із закликом голосувати за партію «Слуга народу». Повідомлення не мало вихідних даних і розміщено з порушенням правил благоустрою, що також може мати ознаки порушення.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 4 ст. 18 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою.

Тим часом, ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» пояснює: передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

0