USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області шахраї придумали нову аферу з житлом на курортах

У Запорізькій області шахраї придумали нову аферу з житлом на курортах

Практично повна відсутність вільних номерів на морських курортах в розпал пляжного сезону і неуважність потенційних відпочивальників створили сприятливі умови для дій шахраїв з бронюванням морського житла на сайтах безкоштовних оголошень.

Зазвичай аферисти «працюють» за майже аналогічною схемою. Спочатку розміщуються оголошення про здачу курортного житла в оренду в період нестачі вільних місць, найчастіше з фотографіями реальних баз відпочинку і готелів, але з іншими телефонами. Аферисти вказують ціни, які спочатку нижче офіційних пропозиції баз відпочинку і навіть середньоринкових на курорті. Після того як на карту «власника житла» надходить сума оплати замовлення, зазвичай в розмірі проживання за 1-2 доби, зв’язок з ним зникає, як і оголошення.

Поліцейські звертаються до громадян, щоб не стати жертвою аферистів дотримуйтесь простих порад:

  • перевіряйте дані осіб, які розміщують оголошення про оренду в інтернеті. Введіть в пошукову систему номер телефону, електронна адреса, реквізити для сплати та інші дані. Таким чином можна буде прочитати відгуки.
  • не поспішайте переказувати кошти, особливо, якщо вам пропонують це тільки через Вестерн Юніон або за допомогою різних платіжних систем, таких як Веб-мані, QIWI і ін. Виявити шахрая – одержувача грошей в такому випадку дуже складно – особливо, якщо контрагент перебуває в іншій країні;
  • ні в якому разі не передавайте персональні дані третім особам: коди платіжних карток, а також паролі, які приходять на телефон. Якщо ви підозрюєте, що відомості по карті потрапили до шахраїв, або вже виявили пропажу коштів, то в першу чергу потрібно заблокувати карту;
  • не використовуйте для пошуку житла підозрілі сайти, не довіряйте невідомим посередникам;
  • порівнюйте телефони і вартість житла з офіційного джерела, а також з інших ресурсів;
  • якщо безпосереднє орендуєте житло «на місці», то слід переконатися, що у власника житла є документи, що підтверджують право власності.

У прес-службі Нацполіціі області повідомили, що на сьогодні створена база даних з усіма відомими випадками шахрайства. Відтепер усі бажаючі можуть перевірити реквізити і з’ясувати, використовували їх чи ні в шахрайських схемах. Для цього на офіційному сайті кіберполіції / працює база «Stop Fraud». Де можна вибрати відповідні розділи, ввести дані і перевірити.

Якщо ви стали жертвами шахраїв – негайно телефонуйте в поліцію по телефону «102» або (061) 239-21-02. По можливості, запам’ятайте зовнішність злочинців і особливі прикмети – це полегшить пошук і допоможе запобігти інші фактами шахрайства.

0