USD: EUR:
... в Запорожье
На Запоріжжі 84-річна жінка померла через зараження правцем

На Запоріжжі 84-річна жінка померла через зараження правцем

У Запорізькій області 84-річна пенсіонерка померла через зараження правцем.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я з посиланням на Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Імовірно, 84-річна жінка інфікувалася, коли працювала на дачній ділянці, адже, як з’ясувалося в ході медичного огляду, на лівій п’яті захворіла мала трофічну виразку. На п’яту добу після цього зі скаргами на біль у горлі, дискомфорт і утруднення при ковтанні їжі захворіла звернулася по медичну допомогу до сімейного лікаря.

Оглянувши захворілу, сімейний лікар виявив неврологічну симптоматику та запідозрив гостре порушення мозкового кровообігу. Того ж дня після низки дообстежень жінку госпіталізували до відділення реанімації. Стан захворілої був важкий, жінка скаржилася на спазм жувальної мускулатури, порушення ковтання тягнучі болі потиличної мускулатури. Увечері лікарі зафіксували наростання дихальної недостатності, жінку ​​перевели на апарат штучної вентиляції легенів. За весь час перебування в стаціонарі захворіла була у вкрай важкому стані. Два дні потому жінка померла.

Повноцінних даних про проведення щеплень проти правцю у жінки не було. Зі слів сімейного лікаря та запису в медичній документації жінка отримала два щеплення проти правця в 1996 році.

Всього в Україні за 5 місяців 2021 року зареєстрували 2 випадки правця. У 2020 році всього зареєстрували 12 випадків правця.

Нагадаємо, правець – це інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani. Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, унаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Найнебезпечнішим є сільськогосподарський та побутовий травматизм, які пов’язані з забрудненням рани ґрунтом. Без вчасної медичної допомоги хвороба може призвести до смерті.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця – вакцинація. Вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли, оскільки імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

Вакцина від правця та дифтерії безоплатна. Для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

У Запоріжжі ліквідували масштабну пожежу на Хортиці: у ДСНС розповіли подробиці


Читайте також:

Під Запоріжжям посадовці лікарні розікрали 2 мільйона гривень

У Запоріжжі «Захарій» встановив передостанню секцію вантового моста через Дніпро: як це було, – ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0