USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі цього року можуть відновити навчання у 40 школах та заняття у дитячих садочках: для цього обладнають укриття

У Запоріжжі цього року можуть відновити навчання у 40 школах та заняття у дитячих садочках: для цього обладнають укриття

У Запорізькій області новий навчальний рік може розпочатися у змішаному очно-дистанційному або повністю офлайн-форматі.

Про це під час прес-конференції розповіла директорка департаменту освіти і науки Запорізької обласної військової адміністрації Людмила Бухаріна.

«Робота щодо обладнання укриттів розпочался в минулому році. Зіткнулися з тим, що більшість закладів укриття, як такого, не мають. До споруд цивільного захисту відносяться протирадіаційні укриття і бомбосховища. На жаль, у Запоріжжі та Запорізькому районі лише одна школа має протирадіаційне укриття. Наші заклади мають певні споруди, які відносяться до найпростіших укриттів: підвали, цокольні приміщення тощо», – розповіла Людмила Бухаріна.

Перед минулим першим вересням разом з ДСНС влада провела перевірки. Укриття закладів розділили по категоріям: рекомендовані до використання для навчального процесу без зауважень, рекомендовані з зауваженням, які мають бути усунені, або не рекомендовані взагалі. На жаль, минулого року приблизно 40% укриттів не були рекомендовані для використання».

Після проведеної роботи минулого року по закладах освіти у Запоріжжі було вже 65-70 % потенційного покриття учасників освітнього процесу щодо наявності укриттів, які були рекомендовані із доробленими зауваженнями. Але, зважаючи на те, що школи виконували функції територіальних інформаційних центрів та «Пунктів незламності», міська та обласна влада вирішили запустити новий навчальний рік у дистанційній формі.

Ситуація з укриттями у дитячих садочках – набагато складніша.

«На жаль, сьогодні всі заклади дошкільної освіти працюють дистанційно. Ссаме заклади дошкільної освіти найменше забезпечені укриттями. Лише на 25% учасників освітнього процесу. Це питання можна вирішити лише у довготривалій перспективі, витративши дуже великі кошти, – розповіла керівниця департаменту освіти та науки. – Працювати у дистанційному форматі – надзвичайно складно. На мій особистий погляд, це неприйнятна форма роботи саме для дошкільного закладу. Але по-іншому, враховуючи безпекову ситуацію, було неможливо працювати. Тому здійснюємо роботу у такому форматі».

У наступному навчальному році ситуація може змінитися на краще. Запорізька область отримала державне фінансування у розмірі 34,8 мільйонів гривень (і додатково ще 30% від цієї суми з бюджету міста та Запорізького району), яке спрямують на обладнання укриттів та підготовку їх до навчального процесу.

«Наша мета і вимога, щоб запустити змішаний формат у тих об’єктах, які отримують фінансування за рахунок державної субвенції», – розповіла очільниця департаменту.

У Запорізькій ОВА планують, що зі 120 шкіл Запоріжжя до нового навчального року зможуть підготувати у найкращому випадку 40.

Окрім того, планується, що відновити свою роботу в змішаному форматі зможуть 10 з 11 інтернатів обласного підпорядкування, на облаштування укриттів яких виділили майже 15 мільйонів з бюджету регіону. Станом на сьогодні сім з них вже працюють у очно-дистанційному форматі.

«Однозначно будемо запускати у змішаному форматі заклади професійно-технічної освіти. Тому що в цьому випадку, окрім власних укриттів, ми маємо можливість залучати укриття підприємв, на яких учні проходять виробничу практику, – розповіла Людмила Бухаріна. – Найкраще у Запоріжжі забезпечені укриттям заклади вищої освіти. Приміром, університет «Запорізька політехніка» має протирадіаційне укриття. Хоча його стан поки не дозволяє, наприклад, проводити там заняття. ЗНУ має укриття. Надвичайно добре облаштовано укриття у нашому Класичному приватному університеті.  Там, навіть, певний час застосовували змішаний формат навчання».

Облаштування укриттів у шкілах, як розповідають в обласному департаменту освіти, може допомогти відновити очні заняття і у дитячих садочках Запоріжжя.

«Наприклад, ми ремонтуємо укриття в школі, яка має потужність на 600 учасників освітнього процесу. Не весь дитячий контингент може знаходитися фізично у Запоріжжі. У місті залишилося, приміром, 40% дітей. Тож у нас ще залишається певний ресурс, який ми маємо використовувати. Можемо зробити чергові групи садочку, який знаходиться біля цієї школи, з використанням одного укриття. Або ж для одного укриття зробити спільний графік, згідно якого його могли б використовувати одразу дві школи, – розповіла Людмила Бухаріна. – Ми розуміємо, що не зможемо одномоментно на 100% забезпечити укриттям усіх учасників процесу. Тому ми маємо знаходити нестандартні рішення для такої проблеми, поки роботи з підготовки сховищ тривають».

У Запорізькій області внаслідок бойових дій зруйновано або пошкоджено понад 200 навчальних закладів


Читайте також:

У Запоріжжі можуть частково відновити очне навчання у школах

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0