USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі суд зняв заборону з території біля водонапірної башти на Іванова: бізнесмени почали будувати торговий комплекс - ФОТО

У Запоріжжі суд зняв заборону з території біля водонапірної башти на Іванова: бізнесмени почали будувати торговий комплекс - ФОТО

В Шевченківському районі Запоріжжя на вулиці Іванова стартував підготовчий етап з будівництва нового супермаркету поблизу столітньої водонапірної башти.

Йдеться про водонапірну башту, розташовану в районі «Уральських казарм». Вона була побудована в 1913-1914 роках. Це перше і єдине спорудження інфраструктури другої Катерининської залізниці, яка збереглася до наших днів.

У минулому році Запорізька міська рада відвела 0,3 гектара землі на вулиці Іванова 2б приватній фірмі «Січ-Інвестбуд» для розміщення торгового комплексу. Разом із землею комерсанти отримали і столітню вежу. Тоді ж і з’явився ризик, що підприємці можуть просто знесуть столітню водонапірну вежу заради побудови АТБ.

 Місцеві активісти через консультативну раду з питань охорони культурної спадщини домоглися того, що вежа отримала статус нещодавно виявленого об’єкту культурної спадщини архітектури і чиновники подали рекомендації до Мінкульту про визнання об’єкта культурної спадщини пам’яткою архітектури з внесенням до реєстру пам’яток місцевого значення.

 Одночасно з цим правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновниками міськради при прийнятті рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, на якій розташований об’єкт культурної спадщини, що завдало шкоди державним інтересам. Тоді на час досудового розгляду на вежу наклали арешт і заборонили проводити там будь-які будівельні роботи. Комерсанти були не в захваті від такої ідеї, тому що вони уклали договори з різними фірмами і кожен день простою, виливався їм «в копієчку». Саме тому вони подали позов до суду з проханням зняти арешт.

Представники фірми орендаря в результаті заявили, що ніколи не збиралися і зараз тим більше не будуть знищувати башту, а мають намір зберегти і реставрувати її. У планах у бізнесменів використовувати башту як магазин-кафетерій.

Шевченківський районний суд Запоріжжя незважаючи на відкрите кримінальне провадження вирішив частково задовольнити вимоги фірми «Січ-Інвестбуд». Так, передбачається, що бізнесмени можуть проводити будівельні роботи на всій орендованій території за винятком реконструкції самої водонапірної башти до моменту отримання містобудівних умов і обмежень на реставрацію від міського департаменту архітектури і містобудування.

– У цього об’єкта зараз немає статусу пам’ятки. Є наказ про те, щоб внести башту до переліку нещодавно виявлених об’єктів культурної спадщини. Це необхідно, щоб в подальшому визначити чи може ця башта вважатися пам’яткою і чого саме – архітектури чи культури. Департамент архітектури надав згідно з процедурою містобудівні умови і обмеження на реставрацію цієї вежі. Проект має узгодження у охорони культурної спадщини в частині архітектури. Я хотів би відзначити, що забудовник з самого початку не мав на меті зносити цю башту. По-перше, це нерозумно оскільки це цінний об’єкт, який добре зберігся, а по-друге, її демонтаж- це занадто величезні витрати, – поділився в.о директора департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради Павло Назаренко.

На сьогоднішній момент на об’єкті вже працює спецтехніка і ведуться роботи забудовником з розчищення території і геодезичної розбивки основи. Перед забором висить табличка з повідомленням про початок будівельних робіт та фото майбутнього проекту під назвою «Будівництво торгового комплексу з реставрацією водонапірної вежі». Судячи з проекту, передбачається будівництво двох торгових об’єктів – супермаркету і окремого магазину, яких буде розділяти скандальна башта.

1

Аксакал2019-07-12 22:30:11
Магазины - это святое!!! Неясно, почему Кальцев в парке Яланского не строит свой ТРЦ?