USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі суд не дав стягнути $39 мільйонів боргу ЗАлКу за позовом компанії Дерипаски

У Запоріжжі суд не дав стягнути $39 мільйонів боргу ЗАлКу за позовом компанії Дерипаски

Прокуратура Запорізької області заявила про запобігання безпідставного стягнення з ПАТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” (ЗАлК) більше $ 39 млн компанією, яка знаходиться під санкціями України.

Як повідомили в прокуратурі області компанія відомого російського олігарха намагалася через суд стягнути понад $39 млн з товариства, частка державного майна в статутному фонді якого перевищує 68%.

– Тим самим органи прокуратури захистили державні інтереси, спрямовані на запобігання незаконного виведення капіталу за межі України. Як наслідок, завдяки втручанню прокуратури Запорізької області рішенням Господарського суду Запорізької області від 7 червня відмовлено в задоволенні позову про стягнення $39 млн, – заявили в прокуратурі.

Кіпрська компанія Judson Trading Limited судиться з ПАТ “ЗАлК” з приводу повернення залученого підприємством в 2009 році кредиту і заборгованості по ньому на загальну суму $39,15 млн (835,14 млн грн).

Згідно з матеріалами справи, Judson Trading Ltd. звернулася з позовом про стягнення з ЗАлКу більше $39,1 млн до Господарського суду Запорізької області, який 22 червня 2015 року прийняв позов до розгляду і порушив провадження у справі. Прокуратура Запорізької області заявила про вступ прокурора в дану судову справу.

У свою чергу Служба безпеки України (СБУ) у вересні 2018 року ініціювала застосування Радою нацбезпеки і оборони (РНБО) економічних санкцій щодо ОК “РусАл”, Judson Trading Limited і ряду іноземних громадян, причетних до знищення ЗАлКу.

Нагадаємо, ЗАлК у 2009 році підписав з Judson Trading Ltd. угоду про відкриття підприємству кредитну лінію в розмірі $31,5 млн (239 млн ​​грн на той момент) терміном на один рік під 6,5% річних. Рішення про залучення позики з метою поповнення обігових коштів прийняв тодішній гендиректор комбінату. Активи комбінату в заставу не передавались.

До цього ЗАлК в кінці 2004 року залучав кредит Judson Trading Ltd. на три роки на суму $ 40 млн.

ЗАлК за підсумками 2018 року отримав чистий прибуток у розмірі 3,53 млн грн, тоді як завершив 2017 рік з чистим збитком 279,5 млн грн. Непогашений борг до кінця минулого року склав 7,01 млрд грн.

ЗАлК раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. Власником ЗАлКу 2004 року стала російська група “СУАЛ”. У 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК “РусАл”, створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ “РусАл”, “СУАЛа” і швейцарського трейдера Glencore.

У багаторічних судових позовах винесено вердикт про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ЗАлКу і поверненні цього пакета в державну власність.

За даними Нацдепозитарію України на третій квартал 2018 року, у власності ФДМУ перебуває 68% акцій ПАТ “ЗАлК”, у компанії Velbay Holding Ltd. (Кіпр, контролюється ОК “РусАл”, РФ) – 29,5363% акцій.

0