USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі обговорили роботу над новою Стратегією регіонального розвитку області

У Запоріжжі обговорили роботу над новою Стратегією регіонального розвитку області

Про це стало відомо сьогодні, 17 липня, на засіданні робочої групи з розробки Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2027 року.

Нарада проходила в Запорізькій обласній раді. До наради приєдналися керівництво обласної ради, ОДА, чиновники, депутати, громадські організації.

Одним з головних документів, що визначають державну регіональну політику в області, є Стратегія регіонального розвитку Запорізької області. В даний час в регіоні діє стара стратегія на період до 2020 року. Вона охоплює ключові напрямки регіонального розвитку, враховує специфіку регіонального планування, особливості соціально-економічного розвитку регіону.

У стратегії визначено 4 основні пріоритети розвитку регіону: якість життя населення, інвестиційна привабливість, розвиток сільських територій і збереження природних ресурсів.

При розробці нової стратегії чиновники використовували спеціальну методику з SWОT-аналізом і принципом територіальної ідентифікації. У стратегії також враховувалася smart-спеціалізація. Під «смарт-спеціалізацією» мається на увазі визначення пріоритетних галузей і напрямків їх розвитку як щодо конкретної країни в цілому, так і її окремих регіонів.

Розробники заявили, що в останні десять років область втратила 25% населення за рахунок скорочення народжуваності та міграції. Це означає, що щорічно область матиме менше робочих рук.

– Запорізька область має сильну промисловість: виробництво харчових продуктів, металургія, машинобудування. Регіон має великий обсяг капітальних інвестицій – понад 15 мільйонів щорічно. Однак, починаючи з 2017 року, область стала втрачати показники за науково-інноваційною діяльностю, – прокоментувала розробник стратегії, доктор економічних наук і професор Інституту регіонального дослідження імені М.І. Долішнього НАН України Ірина Сторонянська.

В напрямок смарт-спеціалізації увійшло виробництво медичних інструментів, повітряних літальних апаратів, електроустановки, а також виробництво сталі, чавуну і феросплаву.

Що ж стосується сільського господарства, то розробники відзначають великі проблеми зі зрошенням.

У туризмі, на який раніше робили ставку чиновники, відзначають, що найбільший турзбір демонструє Приморський район.

У просторовому розвитку 60% населення і економічний потенціал знаходиться у великих містах, а ось в північно-східній частині області скорочується населення.

У сфері освіти проблемою називають скорочення студентів на 34 тисячі з 2010 року.

1

Запорожец2019-07-18 19:31:06
Какая стратегия . прийдет новый гдава .тогда он определитса . стратегия это или схемы Самардака и Бпыля