USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці з’явився новий сучасний арт-об’єкт – «Коло Єдності», – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці з’явився новий сучасний арт-об’єкт – «Коло Єдності», – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці з’явився надзвичайний арт-об’єкт – металеве кільце заввишки 7 метрів з кортеновим покриттям. «Коло Єдності» стало прикрасою оновленого оглядового майданчика на Пагорбі Єдності.

Вже з 14 жовтня кожен бажаючий може побачити «Коло Єдності», а за місяць, 16 листопада арт-об’єкт стане частиною культурно-мистецької події на Хортиці.

«Ми довго міркували над символічним арт-об’єктом, що поєднає в собі історичне значення Хортиці та водночас стане сучасним символом. Адже оновлена Хортиця потребує нових сенсів. У точці перезавантаження завжди виникає цілий культурний пласт, який залишиться на багато поколінь вперед. Уже давно неактуальні монументальні пам’ятники-споруди, на які люди дивляться знизу догори, неможливо змусити мистецтво бути пропагандистським. Нині глядач має свободу переосмислювати події і об’єкти, робити їх частиною власної історії», – розповів творчий керівник колективу авторів арт-об’єкту Богдан Кривошея.

У Національному заповіднику Хортиця впевнені, що новий арт-об’єкт стане місцем тяжіння для туристів, адже тут вийдуть чудові та незвичайні світлини.

«Проста та довершена фігура кола з давніх давен була символом сонця, як джерела життєдайного вогню. Сонце – вічна причина примирення та гармонії стихій, поступовості змін пори року, невпинності часу та обертання колеса людського життя. Адже сама назва острова Хортиця походить від імені давньослов’янського Бога Сонця – Хорса. Існування у слов’ян божеств й культів, пов’язаних з Сонцем не викликає сумнівів. Тобто сонце – це символ Хортиці з давним давен. І цей арт-об’єкт навіть дозволяє «ловити» сонце поглядом, комунікує людину з небесним світилом», – вважає керівник національного заповіднику Максим Остапенко.

На думку очільника Запорізької області Олександра Старуха, новий арт-об’єкт додає Хортиці важливий глобальний сенс та актуалізує острів, як місце суспільної згоди.

«Коло Єдності» – це символ об’єднання заради майбутнього. Так, саме колом козаки ухвалювали рішення і варто повернути острову славу місця  суспільної згоди. Вже зараз йде активна робота над реконструкцією музейного простору, однією з функцій якого є дати локацію для обговорень суспільно важливих тем, питань локального та національного значення. Згодом, цей простір може збирати навіть спільноту світових лідерів. Адже саме Хортиця – острів посередині Дніпра, сакральне місце між двох берегів – завжди виступала місцем об’єднання», – заявив голова облдержадміністрації Олександр Старух.

Арт-об’єкт «Коло Єдності» встановлено в рамках національного проєкту відродження острова Хортиця, який стартував в 2021 році. Відродження острова Хортиця – ініціатива Президента України Володимира Зеленського, проєкт реалізується під його особистим контролем. Реконструкція триває завдяки взаємодії державної влади з соціально відповідальним бізнесом Групою Метінвест, яка виступає партнером національного проєкту. Метінвест долучився до проєкту реконструкції Хортиці з самого початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції, згідно з якою наразі тривають перетворення.

«Початок оновлення острова Хортиця, оновлення знакових об’єктів цього року – це наочний результат успішності державно-приватного партнерства. Група Метінвест виступає рушійною силу проєкту: від створення ідеології ключових змін Хортиці до конкретної системи реалізації у технічному, управлінському та публічному сенсі. Тобто Метінвест є необхідним драйвером швидких перетворень, які змінюють території та філософію відносин. Ми гарантували оперативне системне залучення та довели це – лише за декілька місяців вже з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей. Також для потужної міжнародної компанії Метінвест, до якої входить комбінат «Запоріжсталь», вкрай важливо інвестувати у сталий розвиток регіону присутності. Оскільки тут ми працюємо, живемо, відпочиваємо, пов’язуємо своє майбутнє з Запоріжжям», – наголошує генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест Олександр Мироненко.

Хортиця перетворюється на сучасний простір для культури, туризму, духовності, відпочинку, саморозвитку. Про те що, Хортиця стане першим в Україні безбар’єрним туристичним об’єктом, де філософія безбар’єрності буде розкрита в різних сенсах, заявила перша леді Олена Зеленська під час свого візиту до Запоріжжя. Відродження Хортиці в пріоритетній зоні відповідальності заступника керівника Офісу Президента та координатора президентської програми «Велике будівництво» Кирила Тимошенко. Саме Кирило Тимошенко неодноразово заявляв, що мета програми за декілька років комплексно оновити 150 об’єктів культурної спадщини країни.


Читайте також:

Відомий український режисер створює аудіовиставу для подорожей Хортицею

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

2

пруф2021-10-15 14:42:19
Вообще-то, это коротко-замкнутый виток. А что он обозначает? Т.е. совсем наоборот-бред.
Баба Параска2021-10-15 08:34:37
По-вашому ця купа іржавого залізяччя -- символ єдності ? ? ? Це ганьба на весь світ ! ! ! "... новий арт-об’єкт додає Хортиці важливий глобальний сенс та актуалізує острів, як місце суспільної згоди" ? ? ? (Це якась шизофренічна маячня ! З такою ж впевненістю можна заявити, що цей "витвір мистецтва" - символ розбрату, занепаду, деградації та паплюження українства, символ наруги і ганьби ! ! !