USD: EUR:
... в Запорожье
Невгамовні монополісти: в Україні хочуть суттєво підвищити ціну на газ

Невгамовні монополісти: в Україні хочуть суттєво підвищити ціну на газ

У Запоріжжі і області депутати вже виступили проти тотального підвищення тарифів

8 жовтня Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКГРЕКП) затвердила нову методику формування тарифів на газ. Згідно з цією методикою, тариф на газ буде утворюватися від вартості самого блакитного палива та ціни за транспортування газу.

А ось вартість транспортування газу по магістралях, в “Укртрансгазі”, що входить до “Нафтогаз”, вирішили підняти на 33 долари США за одну тисячу кубометрів. До цього на 16 дол./тис.кубометрів підвищили вартість транспортування так звані облгази.

Таким чином, середній тариф на газ зросте на більш, ніж 1200 гривень за одну тисячу метрів кубічних. З 1 листопада 2020 року вартість тисячі кубометрів газу може стати на рівні 9300 грн.

Все це вдарить не лише по кишені населення, але й відіб’ється на роботі підприємств, які споживають газ. Всього для споживачів намічається зростання додаткових витрат на 36 млрд.грн. З них 18,5 млрд. ляжуть на плечі населення країни.

А це і зростання тарифів на тепло та гарячу воду для громадян, і втрата конкурентоспроможності вітчизняної промисловості. Таким чином, борги населення за послуги ЖКГ продовжать рости, а великі підприємства не будуть рентабельні. Все це тільки посилить зростання трудової міграції, яка й так на сьогодні досягає критичних меж.

Проблему зростання тарифу на газ вже обговорили вчора на круглому столі Федерації роботодавців України. Представники великих промислових підприємств висловили побоювання з приводу беззбиткової діяльності підприємств.

— Такі рішення — і це не просто гучні слова — вони фактично вбивають нашу конкурентоспроможність. Бізнес сьогодні і так працює в досить жорстких умовах. Ми сьогодні повинні піднімати зарплати людям. Днями я був на конференції з польськими роботодавцями (Конфедерація роботодавців Польщі). Так ось, в цьому році 2 млн українців працюють офіційно на підприємствах Польщі. 2 мільйони чоловік! І сьогодні вони будуть робити все, щоб наші люди їхали до них. У нас немає іншого виходу, ніж платити більшу зарплату і таким чином стимулювати людей залишатися. Але яким чином ми це будемо робити, коли 36 млрд грн ми повинні виплатити за такі рішення? — заявив під час круглого столу гендиректор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

Занепокоїлися проблематикою й в Запорізькій області. Розуміючи, яку частку бюджету практично кожної сім’ї становить оплата комунальних послуг,

— Газ, витрати на оплату якого складають вагому частину в бюджеті кожної української сім’ї, за останні 5 років подорожчав у 10 разів. І ось — чергова хвиля подорожчання, яка може зробити газ для українців вдвічі дорожче, ніж в Європі! Ми не можемо цього допустити, — заявила депутат Запорізької облради Людмила Любім, анонсувавши депутатське звернення до НКГРЕКП, яке вона винесе на розгляд депутатів на сесію.

— Сьогодні пенсіонери з працею виживають на 1 400. пенсії, намагаючись спланувати, на що витратити ці гроші в першу чергу – на ліки, або їжу. Після подорожчання газу це благо цивілізації стане їм і зовсім недоступним. Що їм залишається — замерзати в холодних будинках? — задається питанням від імені всього депутатського корпусу голова Кам’янсько-Дніпровської районної ради Михайло Пригода.

Депутати райради також написали звернення до облради з приводу недопущення підвищення тарифів на газ.

Відомо, що на сьогоднішній день подібне звернення підготували й депутати Дніпрорудненської міської ради. Стурбовані проблемою та замислюються над реагуванням на нього й депутати інших громад Запорізької області.

Чи прислухається до роботодавців і депутатів Нацкомісія — покаже час.

А поки в Україні ціна на газ і так є найвищою серед сусідніх країн, та країн Східної Європи.

2

Финансист2019-11-08 22:19:08
Все давно подсчитано. Украинский газ по 70. Из России по 130. Из Европы по 200. Для населения получается по 400 долларов за 1000 кубов. Сами пересчитайте!
ЦеЭуропа2019-11-08 19:22:12
А что вы хотели? - Украина самая европейская страна! И вообще, высокими ценами газа из Европы нужно оградиться от агрессии Путина.