USD: EUR:
... в Запорожье
В Україні повітря отруюють три мільйона ввезених легкових автомобілів

В Україні повітря отруюють три мільйона ввезених легкових автомобілів

В Україні 60% усіх викидів парникових газів, які забруднюють атмосферне повітря, належить легковим автомобілям.

Про це під час п’ятого всеукраїнського екологічного форуму «Еко Форум-2021», який відбувся у Запоріжжі, на секції «Європейський зелений курс – можливості для розвитку українського бізнесу» розповів голова комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації, директор інформаційно-аналітичного центру GMK Center Станіслав Зінченко.

«Під час форуму дуже багато говорили про промислові міста, брудне повітря, невідповідальний бізнес. Але за оцінками експертів у багатьох містах України 60% викидів робить саме легковий транспорт. Минулого року було ввезено 300 тисяч одиниць так званих «євроблях». Цього року – ще 400 тисяч. У Національному кадастрі викидів парникових газів з 2015 року легкові автомобілі не враховують. Хоча в той же час по різним оцінкам до України було ввезено три мільйона автомобілів, – зазначив Зінченко. – Президент та Кабмін однією рукою ставлять амбіційні цілі для промисловості, енергетики, аграрного сектору, а іншою – підписують укази про полегшення ввозу «євроблях». Вибачте, але це маніпуляції. Який зелений європейський курс в Україні, якщо 3 мільйона машин отруюють повітря? У Києві ніколи не було смогу. А останні три роки він постійно. За оцінками експертів, у промислових містах від 40 до 60% викидів – це викиди легкового транспорту. Нам потрібно і про це говорити».

Нагадаємо, головною темою екологічного форуму цього року стало впровадження локальних ініціатив у контексті Європейського зеленого курсу – програми захисту клімату та довкілля, започаткованої ЄС, які спрямована на мінімізацію викидів у атмосферу та нульовий баланс викидів парникових газів до 2050 року. Зокрема, експерти форуму обговорювали можливості для розвитку українського бізнесу у контексті європейського зеленого курсу.


Читайте також:

У Запоріжжі під час міжнародного екологічного форуму вивчили досвід українських та європейських міст зі сталого енергетичного розвитку та збереження клімату

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0