USD: EUR:
... в Запорожье
В Україні можуть почати видавати ID-карти без прописки

В Україні можуть почати видавати ID-карти без прописки

В Україні будуть видавати ID-карти без інформації щодо прописки, дітей та сімейний стан. Про це в інтерв’ю “Європейській правді” повідомив глава Державної міграційної служби Максим Соколюк.

“Зараз, завдяки тому, що з’явилося Міністерство цифрової трансформації, процес пришвидшився. Ми підемо далі і взагалі заберемо прописку з ID-картки, навіть на чипі її не буде, і так само не буде інформації про дітей, про сімейний стан. Адже ця інформація може змінюватися дуже швидко: вчора ти був незайманий, завтра одружився”, – сказав він.

За його словами, є плани зробити електронний сервіс, щоб і центральні органи виконавчої влади, і правоохоронні органи, і місцева влада бачили інформацію про місце реєстрації людини.

При цьому Соколюк зазначив, що вказувати місце реєстрації на ID-картці текстом, або наклейкою не раціонально.

“Більше мільйона людей за рік змінюють місце проживання. Міняти щоразу картку – дуже дорого. Наліпка – і дорого, і виникає питання підробок. Щоб зірвати цю радянську систему, потрібно було просто відмовитися від цього. Хоча ми розуміли, що злам системи станеться не відразу, і розраховували, що ці папірці 2-3-4 роки будуть ходити, а потім зникнуть. Зараз цей час настав”.

За його словами, ця інформація повинна бути електронною.

“Всі органи, які мають потребу, повинні мати право її бачити. В тому числі банки, нотаріуси тощо. Тобто особа прийшла, приклала до пристрою свою ID-картку і тим самим підтвердила системі, що дає дозвіл на перегляд певної інформації, наприклад, місця проживання”, – зазначив Соколюк.

За його словами, щоб впровадити такі нововведення, необхідно прийняти закон, який заборонить “Ці папірці і змінять систему реєстрації” .

“Уже наступного року тут будуть великі зміни”, – сказав глава ДМС.

Читайте також: Укрзалізниця планує запровадити знижки при ранньому бронюванні квитків

Получайте быстрее новости благодаря нашему Telegram-каналу: https://t.me/onenews_zp

0