USD: EUR:
... в Запорожье
Вчені з'ясували, наскільки ефективною є вакцина проти штаму «Омікрон»

Вчені з'ясували, наскільки ефективною є вакцина проти штаму «Омікрон»

Станом на сьогоднішній день новий штам коронавірусу дістався вже до 57 країн світу.

Про це йдеться у звіті ВООЗ і повідомляє Sky News.

“Станом на 7 грудня 2021 року варіант Omicron підтверджений у 57 країнах. Проте, враховуючи переважну циркуляцію варіанта Delta у багатьох країнах, особливо в країнах Європейського регіону та Сполучених Штатів Америки, дуже рано робити будь-які висновки щодо впливу Omicron на глобальну епідеміологію COVID -19”, – йдеться у звіті.

Як зазначається, у ПАР, де вперше повідомили про Omicron, захворюваність на COVID-19 продовжувала зростати з другого тижня листопада: з 29 листопада по 5 грудня зареєстрували 62 021 новий випадок – на 111% більше, ніж тижнем раніше.

У звіті уточнюється, що дуже високе зростання щотижневої захворюваності помітили у деяких сусідніх з ПАР країнах – це Есватині (1990%), Зімбабве (1361%), Мозамбік (1207%), Намібія (681%) та Лесото (219%). У цих країнах дуже низьке охоплення вакцинацією.

У той самий час вчені провели перші лабораторні дослідження, щоб визначити ефективність вакцини проти штаму коронавірусу “Омікрон”. Тести проводилися вакциною Pfizer в Південній Африці, де були виявлені перші випадки і спалахи вірусу, що мутував.

Вчені визначили, що антитіла від вакцини Pfizer можуть бути в 40 разів менш ефективними проти коронавірусу Омікрон, ніж від початкового варіанту COVID-19.

“Незважаючи на те, що його (коронавірус “Омікрон”, – ред.) здатність вислизати від вакцинних антитіл значна, вона не повна, і це хороші новини”, – зазначив професор Алекс Сігал, вірусолог з Африканського науково-дослідного інституту охорони здоров’я, який керував дослідженням.

Дослідження показало, що антитіла людей, які були вакциновані або перехворіли на коронавірус і отримали антитіла природним шляхом, були значно ефективніші проти “Омікрону”. Це дозволяє припустити, що бустери можуть принести значну користь.

“Його здатність вислизати від вакцини була в 5-10 разів кращою, ніж у Бета-варіанту”, – йдеться у повідомленні.

Професор Сігал також вважає, що “Оммікрон”, ймовірно, має як імунний захист, так і перевагу передачі порівняно з іншими варіантами.

Нагадаємо, у Запоріжжі вже створено 14 центрів масової вакцинації. Також щеплення можна зробити у центрах первинної медико-санітарної допомоги. Раніше у Запоріжжі відкрили новий центр вакцинації у Шевченківському районі міста та ще два – у храмах. Також у віддалені куточки міста виїжджають мобільні бригади та «вакцинобус».

Відмітимо, що вакцинація є найефективнішим заходом профілактики від COVID-19. Щеплення від коронавірусу практично виключає можливість тяжкого перебігу хвороби.

Читайте також:

На Запоріжжі директор підприємства вкрав 170 тисяч гривень на будівництві спортмайданчика

У центральному парку Запоріжжя «Дубовий гай» вкрали 15 зелених насаджень

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0