USD: EUR:
... в Запорожье
«Врятуємо Дніпро разом!»: у Заводському районі Запоріжжя під час екологічної акції висадили 200 верб, – ФОТОРЕПОРТАЖ

«Врятуємо Дніпро разом!»: у Заводському районі Запоріжжя під час екологічної акції висадили 200 верб, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У суботу, 13 листопада, на берегоукріпленні у Заводському районі Запоріжжя в рамках масштабної акції «Врятуємо Дніпро разом!» висадили 200 верб.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

«Врятуємо Дніпро разом!» – це масштабна екологічна акція, яка з 2012-го щороку проходить у нашому місті за підтримки «Запоріжсталі» Групи Метінвест. Цього року через карантинні обмеження акція не була масовою та проводилась із дотриманням соціальної дистанції.

«Екологічна акція комбінату «Запоріжсталь» Метінвесту та «Зеленого центру Метінвест Запоріжжя», яка відбувається сьогодні, є ювілейною. Вже 10 років поспіль волонтери нашого підприємства та небайдужі жителі Запоріжжя роблять місто зеленішим, чистішим та красивішим, – розповів начальник управління соціальної сфери «Запоріжсталі» Сергій Самарський. – Берегоукріплення Заводського району – це наша традиційна локація, на якій ми висаджуємо дерева вже три роки поспіль. Враховуючи сьогоднішню висадку, тут вже є невеличкий зелений гай – 850 дерев. Висадження дерев – це справа, яка дає свої плоди через роки. Я впевнений, що через 10 років під пишною кроною цих дерев зможуть прогулюватися та відпочивати жителі Запоріжжя. Це місце стане дуже популярним серед містян».

«Ми сьогодні вздовж берегоукріплення у Заводському районі висаджуємо верби, які найближчим часом значно змінять цей берег. Верби завжди асоціюються з річками, тому ми вирішили, що потрібно висадити їх у цьому місці. Ми хочемо показати, що коли родини разом з дітьми беруть участь у висадці дерев – це справжнє  сімейне свято та свято для всього міста. Коли ми об’єднуємось та висаджуємо дерева та квіти, це означає, що у місті кипить життя. Це дуже важливо, – зазначив керівник  громадської спілки «Зелений Центр Метінвест Запоріжжя» Олександр Балаба. – Також сьогодні в рамках «Врятуємо Дніпро разом!» триває прибирання на Набережній магістралі, де дружньо працюють співробітники заводів та небайдужі люди. Я з впевненістю можу сказати, що звідти вивезуть більше 50 тон сміття. Ми щороку прибираємо на цій локації, але, на жаль, цього недостатньо, бо рівень відповідальності громадян бажає залишатися кращим».

«Десять років «Врятуємо Дніпро разом!» об’єднує небайдужих містян навколо спільної ідеї – зробити власний внесок у оздоровлення головної водної артерії України – річки Дніпро. До речі, саме ця ініціатива у 2018 році потрапила до національної Книги рекордів України, як наймасштабніша екологічна акція країни, тож є чим пишатися і точно варто – продовжувати, – зазначила народний депутат України VIII скликання, віце-президент зі сталого розвитку Професійної асоціації екологів України Валерія Заружко. – Круто, що «Зелений центр Метінвест Запоріжжя» за підтримки «Запоріжсталь» Групи Метінвест вдесяте провели цю гарну добру акцію. За десять років ініціатива об’єднала 10 тисяч учасників, які разом прибирали берегові лінії, висаджували дерева, встановлювали штучні нерестові площі для риби, плавучі гнізда та годівниці для червонокнижних птахів. Головне тут – не кількісні показники, головне – спільне прагнення змін та усвідомлення власної відповідальності за майбутнє!».

Це берегоукріплення збудували у Заводському районі на початку 2000-х років, щоб захистити берег від підтоплення річкою, а житлові будинки – від руйнування. Протягом 15 років на цій території благоустрій не проводили. Все змінилося декілька років тому, коли до прибирання та озеленення долучилися запорізькі підприємства Групи Метінвест.

«Останні три роки  разом з нашими великими промисловими підприємствами та «Зеленим центром Метінвест Запоріжжя» ми системно, майже два рази на рік, висаджуємо дерева на березі Дніпра. На цей час вдалося висадити близько двох тисяч дерев, за якими ми піклуємося, – зазначив голова  районної адміністрації Заводського району Андрій Баєв, – Ця мальовнича локація вже давно є улюбленим місцем відпочинку жителів Заводського району. Але хотілося б разом з місцевою владою та нашими депутатами зробити тут благоустрій, який би дозволив не тільки тут відпочити тут з вудкою, але й посидіти на лавці, покататися на велосипеді і подивитися на захід сонця».

Більшість учасників акції «Врятуємо Дніпро разом!», які сьогодні висаджують дерева на березі Заводського району, вже не вперше беруть участь в акції. Небайдужі жителі Запоріжжя вважають, що такі ініціативи допоможуть змінити місто на краще.

«Я вже багато разів беру участь у подібних екологічних акціях – різноманітних суботниках і, зокрема, в акції «Врятуємо Дніпро разом». Мені подобається, що ми висаджуємо нові молоді дерева, прибираємо територію міста. Хочеться, щоб наше Запоріжжя ставало кращим і красивішим з кожним роком», – зазначив слюсар-ремонтник цеху гарячої прокатки комбінату «Запоріжсталь» Сергій Петров.

«Вперше я допомагала висаджувати дерева на прохання своєї мами, машиністки крану цеху холодної прокатки тонкого листа «Запоріжсталі», минулого року. Зараз я проходжу практику на комбінаті і разом з колективом, як доброволець, вирішила допомогти озеленити наше місто, – розповіла студента  політехнічного центру професійно-технічної освіти №23 (спеціальність – машиніст крану металургійного виробництва) Олена Булава. Поряд з нею – її колега Дмитро Якимчук, який проходить практику у капровому цеху «Запоріжсталі», – Ми самі проживаємо у Заводському районі і хочеться зробити свій вклад, допомогти країні».

«Наш колектив традиційно бере участь у таких акціях. Звичайно, краще разом з сім’єю відпочивати у тіні дерев, аніж просто бачити тут біля Дніпра пустир», – поділився крановий машиніст цеху холодної прокатки «Запоріжсталі» Сергій Телічко.

За 10 років проведення масштабної акції «Врятуємо Дніпро разом!» у Запоріжжі висадили близько 1800 дерев, зібрано понад 180 тонн сміття, у Дніпро випущено близько 190 тисяч особин риби, встановлено 8600 нерестових площ, 30 плавучих гнізд та 30 годівниць для птахів. За цей час в акції взяли участь близько 9700 запоріжців.


Читайте також:

Метінвест забезпечує киснем кожне четверте ліжкомісце для лікування хворих на COVID-19 у стаціонарах лікарень України

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0