USD: EUR:
... в Запорожье
У Запорізькій області російська пропаганда поширює брехню про те, що Румунія нібито претендує на території України

У Запорізькій області російська пропаганда поширює брехню про те, що Румунія нібито претендує на території України

У мережі ворожих ЗМІ та телеграм-каналів російська пропаганда систематично розповсюджує у Запорізькій області фейк про те, що Румунія нібито претендує на частину території України.

Про це йдеться у матеріалі «Першого Запорізького» на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у березні-квітні 2023 року.

Наприкінці березня російські пропагандистські медіа поширили інформацію про те, що нібито ще одна європейська країна розглядає можливість «повернення історичних територій», які наразі є частиною території України. Цього разу мова йшла про Румунію.

Проросійські ресурси поширили новину про те, що  сенаторка румунського парламенту Діана Шошоаке зареєструвала законопроєкт про розірвання договору про дружбу з Україною та повернення Північної Буковини, частини Одеської області та острова Зміїний до складу Румунії.

Обережно, російська пропаганда!

«Румынский сенатор Диана Шошоаке зарегистрировала законопроект, предусматривающий отказ от добрососедских отношений с Украиной и возвращению  исторических земель, которые сейчас находятся под контролем Киева. Речь идет о Северной Буковине, городах Герца, Болграде и Измаиле, острове Змеином и других территориях» (Джерело: Вежливые и Заботливые, 25.03.23).

«Румынский сенатор – Диана Шошоакэ назвала Украину террористическим государством, а Зеленского – новым Гитлером» (Джерело: Таврический казачок ZOV, 02.04.23).

Російська пропаганда систематично використовує тактику апелювання до авторитету і з метою просування антиукраїнських наративів вдається до цитування авторитетних у певній галузі людей. «Агітпроп видає проросійську позицію окремої особи за узагальнену громадську думку в тій чи іншій країні», – пояснює російську технологію проєкт Disinfo Chronicle ГО «Детектор медіа». Тобто прокремлівські технологи намагаються переконати аудиторію в тому, що законопроєкт окремої депутатки румунського парламенту відображає офіційну позицію Румунії.

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: Аналітики проєкту DisinfoChronicle з’ясували, що Діана Шошоаке обралася до Сенату у грудні 2020 року за списком ультраправої партії «Альянс за об’єднання румунів» (AUR). Політикиня відома, як євроскептик, прихильниця конспірологічних теорій та противниця  вакцинації. Шансів у цього законопроєкту бути схваленим майже немає.

Насправді Румунія, як країна, що входить до ЄС та НАТО, з початку повномасштабного вторгнення демонструє проукраїнську позицію та системно підтримує нашу країну.

Згідно з результатами опитування, 52% жителів Румунії позитивно ставиться до України. 40% вважає, що Центральна Європа та держави Балтії повинні надавати Україні ще більшу військову допомогу.

Станом на початок квітня 2023 року, як повідомляє Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, українсько-румунський кордон перетнули понад 2 мільйони осіб. Із них понад 125 тисяч біженців з України отримали у Румунії статус тимчасового захисту.

7 березня 2023 року парламент Румунії на спільному засіданні обох палат схвалив декларацію до річниці повномасштабного вторгнення Росії, яка засуджує загарбницьку війну РФ та закликає негайно вивести російські війська. Як пише «Європейська правда», посилаючись на румунську агенцію Agerpres, тамтешні законодавці наголосили, що всі спроби змінити кордони України силою, починаючи з 2014 року, є кричущим порушенням Статуту ООН, міжнародного права, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Крім того, на території Румунії, як повідомляє німецький телеканал N-TV, збройна компанія Rheinmetall неподалік нашого кордону будує центр обслуговування та матеріально-технічного забезпечення західної військової техніки, яка використовується в Україні.

Міністерство закордонних справ України на своєму сайті документує усі свідчення тісної співпраці з румунськими колегами, які солідарні щодо агресивних дій РФ.

Ще один приклад тактики апелювання до авторитета – це проросійська заява міського голови одного з міст Латвії: «Мэр второго по величине латвийского города Даугавпилса Андрейс Элксниньш красноречиво высказался об идее властей запретить субтитры на русском к фильмам» (Джерело: Владимир Рогов, 22.03.23).

У листопаді минулого року Андрейс Елксніньшстав відомим жителям України після того, як відмовився висловити сподівання на перемогу України та називати Росію агресором. Ба більше, політик не визнав російську анексію Криму.

«Польща планує колонізувати західні області України»: на Запоріжжі російська пропаганда поширює черговий фейк


Читайте також:

Іноземні бойовики, провокації України щодо ЗАЕС і колоніальні наміри Польщі та Румунії: які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0