USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі на Хортиці відкрилась виставка, присвячена ювілею Травневої Конституції Польщі, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі на Хортиці відкрилась виставка, присвячена ювілею Травневої Конституції Польщі, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Цього року Україна і Польща святкують дві важливі державні річниці. Для України – це 30-річчя Незалежності, для Польщі – 230-та річниця прийняття Конституції 3 Травня.

У суботу, 2 жовтня, на Хортиці на Козацькому колі відкрилася виставка, присвячена ювілею Травневої Конституції Польщі.

Організаторами виставки стали Національний заповідник «Хортиця», Генеральне  консульство Республіки Польща в Україні, Польський Інститут у Києві, Товариство польської культури ім. Св. Іоана Павла ІІ, Центр польської мови, культури, освіти та євроінтеграції інженерно-навчально-наукового інституту ЗНУ.

«На перший погляд, може здаватися, що існує суперечка між Польщею та Україною. Яка Конституція була першою – Пилипа Орлика чи Травнева Конституція. Я думаю, що жодної суперечки не має бути. У 17 столітті по всій Європі існували тільки абсолюстичні держави. В той же час в  Україні та Польщі, на наших територіях, не було підданих, а вже були громадяни. Більшості країн Європи, щоб дійти до такого, потрібно було чекати ще 150 років, – з вітальним словом на урочистому відкритті виставки звернувся директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський. – Деякі країни пишаються загарбництвом та війнами. А ми пишаємося, що Польща та Україна були першими конституційними державами».

Перша Конституція Речі Посполитої була ухвалена Сеймом 3 травня 1791 року. Конституція, яка мала революційне значення, впроваджувала рівність міщан та дворян, доступ міщан до сейму та інших державних органів, вибірність суддів. Влада розподілялася на законодавчу, виконавчу та судову. Відмінялося право вето депутата сейму, що сприяло ефективності державного управління. Конституція стала втіленням ідей Просвітництва, першою у Європі та другою у світі після США ухваленою парламентом. Втім, спроба імплементації положень цього документа зазнала невдачі через спротив місцевих магнатів і окупацію польського королівства російськими військами в 1792 році.

«Між Польщею та Україною є багато спільних сторінок історії, як радісних, так і трагічних. Наші країни обидві постраждали від тоталітарних імперій. Сьогодні, певно, немає більш активного партнера для України, ніж Польща, яка робить все можливе, щоб наша країна також стала членом Європейського Союзу, – зазначив заступник директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Павло Мяло, – У нашій області мирно проживають представники більше 130 національностей. Я вже не раз казав, що польська спільнота у нас найзгуртованіша. Буже багато її представників у Запоріжжі, Бердянську та Мелітополі».

Виставка створена Музеєм історії Польщі та Інститутом історії Литви за підтримки Польського Інституту у Києві з нагоди 230-ї річниці прийняття Конституції Речі Посполитої 3 травня 1791 року.

«Якщо ми докладемо зусиль, то зрозуміємо, що Польщу та Україну об’єднує набагато  більше, ніж роз’єднує. Хортиця знаходиться між двох берегів Дніпра і має символічне значення для України – об’єднувати. І мені хотілося, щоб ця наша місія поширювалася не тільки в межах України, а й у межах тієї історії, яка інколи роз’єднує, – поділився генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. – Нам постійно намагаються нагадати ті речі, які викликають фантомні болі. Зарадити цьому можна тільки вивчаючи історію, визнаючи помилки і пам’ятаючи свої здобутки. Вітаю усіх присутніх на цій чудовій виставці і дякую організаторам за таку ініціативу. Завжди раді допомагати у всьому, що нас може об’єднати».

Також до усіх гостей урочистого відкриття виставки звернулися віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Харкові Барабара Качмарчик та голова Товариства польської культури ім. Св. Іоана Павла ІІ Анна Макушинська.

Виставка працювала на Хортиці протягом вихідних. Тепер протягом тижня її можна буде побачити в стінах Інженерного інституту, який є структурним підрозділом Запорізького Національного університету.

Відкриття виставки, присвяченої ювілею Травневої Конституції Польщі, відбулося на території оновленого громадського простору «Козацьке коло». На цьому місці вже більш ніж 30 років регулярно проводили масові заходи, але досі воно було не облаштованим для зручності відвідувачів. Все змінилося під час першого етапу реалізації масштабної програми «Велика реставрація», яка відбувається в рамках державно-приватного партнерства. Завдяки цьому на Козацькому колі з’явилося покриття, місця для відпочинку, інформаційні стенди та вбиральня. Тепер цей майдан став повноцінним та зручним місцем проведення фестивалів, концертів та форумів. 14 серпня тут вже відбувся фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021.

Вже цієї осені, до 14 жовтня, у рамках «Великої реставрації» заплановано завершити оновлення трьох важливих туристичних об’єктів заповідника: громадського простору «Козацьке коло», пагорба Єдності, а також оглядового майданчика на даху музею історії запорозького козацтва.

Нагадаємо, реконструкція Хортиці відбувається завдяки взаємодії державної влади та соціально відповідального бізнесу – Групи Метінвест. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення. Запорізьку Хортицю вже називають флагманом розвитку туризму у рамках державно-приватного партнерства та «Великої реставрації».


Читайте також:

У Запоріжжі триває потужна «Велика реставрація» на Хортиці: що вже зроблено, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0