USD: EUR:
... в Запорожье
Обережно, шахраї: запоріжцям нагадують, як не стати жертвою обману

Обережно, шахраї: запоріжцям нагадують, як не стати жертвою обману

Незважаючи на систематичні попередження правоохоронців про різні схемах шахрайства, довірливі громадяни продовжують віддавати свої заощадження аферистам.

Співробітники поліції ГУ Нацполіції в Запорізькій області нагадують громадянам про найпоширеніші схеми шахрайства і надають методичні рекомендації як уберегтися від їх дій. Найпоширенішими схемами залишаються «Ваш родич у біді» та шахрайства, пов’язані з банківськими операціями.  

Сумнозвісна схема «Ваш родич потрапив в біду»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента потрапила у біду, або затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини на кшталт: потрапив у лікарню, скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики, тощо. Та для вирішення питання потрібні гроші. У стані афекту потерпілі, ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину. І лише потім вони дізнаються, що ніяких неприємностей у родича не було.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, не панікуйте, наберіть «102» та перевірте дані про «проблеми з законом» у ваших рідних.

Банковские мошенники

Якщо у вашій слухавці пролунало: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки» – відразу звертайтесь у найближчий відділ поліції.

Ні за яких обставин нікому не повідомляйте персональні дані щодо банківських карток та рахунків! Банки володіють усією необхідною інформацією і телефонувати до вас у них немає потреби.

– якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію, або здійснити якісь маніпуляції на банкоматі – перед вами шахрай. Запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном;

– банки ніколи не проводять ідентифікацію власника картки при вхідному дзвінку – тільки якщо ви самі телефонуєте в банк;

– ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять смс-повідомленням;

Якщо ви підозрюєте, що відомості по картці потрапили до шахраїв, або вже виявили пропажу коштів, то в першу чергу потрібно заблокувати картку. Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення в банк, необхідно написати заяву в поліцію.

Шахрайство, коли злочинці представляються працівниками соціальних служб, благодійних фондів, політичних партій, і проникають у будинки до людей під приводом виплати додаткових пенсій, всіляких держвиплат, надання матеріальної допомоги або обміну грошей.

Пенсіонерам повідомляють, що в країні вводять нові грошові знаки і їхні старі необхідно замінити на купюри нового зразка.

У цьому випадку шахраї приходять до літніх людей з двома однаковими заздалегідь підготовленими конвертами – одним порожнім, другим – з нарізаним за розміром банкнот папером. Потенційним жертвам пропонують перерахувати наявні заощадження і переписати номери купюр, після чого гроші складають у конверт, запечатують і віддають пенсіонерові з заявою, що сам процес обміну відбудеться завтра, коли під’їде спецмашина з новими грошовими знаками. Шахраї йдуть, а пенсіонер через деякий час виявляє в конверті замість своїх грошей нарізаний папір.

 Нерідко, шахраї працюють під виглядом продавців різних товарів. У цьому випадку, в будинок до літньої людини зловмисник приходить з банкою меду, масла, пакетом крупи тощо. Пропонує свій товар за ціною, що нижча за ринкову.

Пенсіонер йде за грошима і таким чином відкриває свою «схованку». Далі – справа техніки: поки господар будинку миє банку, щоб перелити куплене або віддати тару на обмін, а шахрай (або його напарник) викрадає всі заховані на чорний день гроші.

Поліція нагадує правила, дотримуючись яких, ви не дозволите себе обдурити:

  • в жодному разі, не повідомляйте нікому свої персональні дані та реквізити власних банківських рахунків, адже працівники фінансових установ не проводять жодних операцій у телефонному режимі;
  • якщо ви загубили мобільний або сім-карта перестала працювати, відразу ж заблокуйте прив’язані до цього номеру телефону банківські картки та рахунки;
  • у випадку купівлі чи продажу товару, не повідомляйте незнайомцям зайвої особистої інформації. За можливості, переказуйте гроші вже після отримання товару на пунктах служби доставки або в поштовому відділенні;
  • пам’ятайте, що жодної грошової реформи в Україні не проводиться! Гроші, які зараз перебувають в обігу, на нові купюри ніхто не замінює;
  • ніколи не відчиняйте двері незнайомцям та не показуйте нікому, де ви зберігаєте гроші;
  • у разі, якщо візитери представляються співробітниками комунальної служби чи соціальними працівниками, – зателефонуйте диспетчеру чи в соціальну установу, щоб з’ясувати чи направляли їх на вашу адресу;
  • у разі повідомлення про «затримання» поліцією родича, що вчинив кримінальне правопорушення, перевірте цю інформацію. Спочатку – зателефонуйте родичу, якому «потрібна допомога». Потім викликайте поліцію;
  • роз’яснюйте дітям, що не слід вступати у переговори з незнайомцями та давати їм будь-які цінні речі, зокрема, мобільні телефони.

Якщо ж ви стали жертвами шахраїв – негайно телефонуйте в поліцію за номером «102» або (061) 239-21-02. За можливості, запам’ятайте зовнішність злочинців та особливі прикмети – це полегшить пошук і допоможе запобігти іншим фактам шахрайства. 

4

Светлана2020-04-02 14:21:34
улица Победы 63, вход в Деловой Центр, 3 этаж, офис 341. Они занимаются ремонтами компьютеров. У них много объявлений на OLX. номера : 0 962 074669 . Очень красиво разводят людей, на большие суммы. Но перед єтим обязательно заплатить 300 грн за диагностику, я перевела через приват24 на номер карты : universal bank 5375****7849 мне сказали что мой системный блок залит водой и он не включается и все детали поломаны. Ремонт будет стоить 3000-4000 грн. После это я им говорю:_ У меня денег нет!! мне дешевле будет купить новый. А они начали предлагать скидку, рассрочку и год гарантии. Я сказала им досвидания!!! конечно же они мне не вернули мои 300грн., но зато я увидела этих Предурков. Я отремонтировала у других мастеров, ремонт мне обошелся 200 грн. и у меня все детали целые, просто нужно было настроить программу AIDA. я хочу чтоб в дальнейшем люди не попадали к ним, а искали других мастеров. Так же хочу чтоб милиция ими занялась.
Guest2020-01-21 18:00:28
"Артфорт" Запорожье. Основная статья заработка - убедить клиента отдать компьютер на "диагностику" в "мастерскую". Предоплата - 300 грн. Может, если проблема в программном обеспечении, то развод начинается на месте. Договорились с "мастером" на одну сумму и гарантией, что ни копейки большей. Через 5 дней после звонка оказалось, что после "диагностики" сумма "ремонта" возрастает вдвое. А "если вы такие умные, то мы отказываемся ремонтировать и забирайте". В арендуемом "офисе" сидит девочка-диспетчер и "мастер" Эдуард, который в очень хамской форме сообщает, что "мастер", который приходил по вызову, ничего не понимает и то, что он наобещал, в расчёт не берётся. И тольку сумма деталей на замену стоит сумму, на которую договаривались, а еще надо то и то, и еще цена за работу. И если "вы хотели бесплатно, то это не к нам. Мы даём гарантию и т.д. и т.п. И подавайте на нас в суд, если хотите. А отзывы на нас пишут такие, как вы, или конкуренты" В общем, может, дальше они и ремонтируют кому-то что-то (следов ремонта в самом офисе не обнаружено), если удастся развести, но на озвученную сумму ремонта можно купить новый компьютер. Будьте внимательны, потому что объявления от имени разных мастеров развешивают на столбах, подъездах, ОЛХ и других досках объявлений! Номера телефонов тоже разные. Вот некоторые: 0977680295, 0501644987, 0501643010, 0681419360, 0963731184. Могут называться "Центр комп'ютерної допомоги". Адреса: ул. Перемоги, 79а, оф.42, а также ул. Волгоградская, 27, оф. 207
Абонент2019-07-14 15:54:06
Мне прислали СМС: Забрать 250000 наличными. звонить 044-5033335, код выигрыша 1313, благодетель ИМА. Может у кого получится забрать мои деньги? Поделим пополам.
Адвокат2019-07-11 23:08:14
Весь народ на 100% уверен, что все полицейские - взяточники. Вот и верит не только полицейским, но и мошенникам