USD: EUR:
... в Запорожье
У концепції оновлення Хортиці враховані тренди безбар’єрності та екологічності – кураторка культурних проектів

У концепції оновлення Хортиці враховані тренди безбар’єрності та екологічності – кураторка культурних проектів

Концепція розвитку Хортиці має цілісні та гармонійні підходи до розвитку заповідника.

Про це під час другого етапу обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє» розповіла колишня генеральна директорка Директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України, кураторка культурних проектів Вероніка Селега.

Нагадаємо, 30 квітня у Запоріжжі відбувся другий етап обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє». Широкому колу громадськості презентували концепцію та проект реконструкції музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України. Як і під час першого етапу великої розмови, до участі онлайн долучилися не тільки представники експертного середовища, але й всі охочі жителі Запоріжжя – декількадесят людей.

По темі: Оглядовий майданчик, доступна інфраструктура та збереження природи: у Запоріжжі продовжується обговорення майбутнього Хортиці

Фахівчиня з розвитку культури відзначила цілісний підхід до оновлення музейної інфраструктури на Хортиці.

«У цій презентації я бачу цілісний та гармоній підхід до об’єкту, в якому поєднані тренди безбар’єрності та екологічності. По-перше, розглядати концепцію без екологічного підходу до унікальної природи Хортиці – просто неможливо. Куди будуть викидати сміття, де будуть паркувати автомобілі. Такі моменти потрібно враховувати під час реалізації. По-друге, у презентації реалізована тема доступності. Просто комфортних умов для відпочинку на сьогодні недостатньо. Потрібно враховувати інтереси людей похилого віку, людей з інвалідністю. Добре, що все це я бачу у цій концепції, – підкреслила Вероніка Селега. – Під час презентації ми побачили цілісний підхід до архітектурного ансамблю музею. Хочу зазначити, як все гармонійно поєднано між собою».

Крім того, кураторка культурних проектів звернула увагу на необхідність трансформації музейної експозиції.

«Ми маємо зробити плавний перехід від сталого сприйняття козаків – з вусами у шароварах. В цьому нам допоможе вивчення автентичної музики, елементів костюму, танців того часу. Сьогодні це «сліпі зони», а потенційно мають бути обов’язковими компонентами, які будуть відкрити новий погляд на нашу історію», – розповіла Вероніка Селега.

Як вже писав «Перший Запорізький», відома українська акторка Ірма Вітовська-Ванца розповіла, яким має бути сучасний музей на Хортиці.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.

Один з об’єктів реконструкції – це 14-метровий пагорб на Хортиці біля музею запорозького козацтва, який зроблять доступним і безпечним для туристів.


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці через постійне протікання даху руйнується будівля музею історії козацтва: як він зараз виглядає всередині, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0