USD: EUR:
... в Запорожье
Топ фейків, що поширюють окупанти на території Запорізької області

Топ фейків, що поширюють окупанти на території Запорізької області

Російські окупанти воюють не лише на полі бою, а й не інформаційному фронті. І подекуди витрачають на це більше сил та фінансових можливостей. Загарбники не припиняють спроб схилити жителів окупованих територій на свій бік, а населення підконтрольної отруїти зневірою по відношенню до влади та ЗСУ. У цьому матеріалі «Перший Запорізький» зібрав найбільш гучні фейки, які розповсюджували рашистські окупанти для втілення своїх злочинних намірів.

***

Фейк: Сфабриковані заяви Залужного та Арестовича про втрату Запоріжжя і плачевний стан ЗСУ, що публікуються у «газетах» окупанта і поширюються як серед населення, так і серед полонених військових, щоб деморалізувати їх.

Джерело: Російські «газети», що друкуються на окупованих територіях.

Спростування: Центр протидії дезінформації спростував інформацію про “втрату Запоріжжя” і зневіру ЗСУ, та закликав довіряти лише офіційним заявам із перевірених джерел.

***

Фейк: «Київський режим» планує здачу міста росіянам і уже домовився про це з окупантами.

Джерело: Про це заявили у міноборони росії із посиланням на власні джерела.

Спростування: Секретар міськради Запоріжжя Анатолій Куртєв заявив на офіційній сторінці, що Запоріжжя не буде здане, а навпаки, готується до оборони та відбиває атаки окупанта, не даючи росіянам просуватися далі.

***

Фейк: Україна здала окуповані території Запорізької області, тому РНБО ухвалила рішення про припинення надання послуг українськими операторами в Запорізькій області.

Джерело: Один із мобільних операторів здійснив розсилку на номери українців фейкового повідомлення, де йшлося про відключення окупованих територій від українського зв’язку та інтернету.

Спростування: «Ця інформація не відповідає дійсності та є черговою інформаційно-психологічною операцією росії. Жодних подібних розпоряджень РНБО не давала і не могла дати», повідомляють у Держспецзв’язку.

***

Фейк: «На «Мотор Січ» оснащують «Байрактари» аерозольними розпилювачами для застосування проти росіян хімічної зброї»

Джерело: Таку інформацію опублікувало російське пропагандистське видання «РИА Новости» з посиланням на брифінг міноборони рф. Жодних доказів наведено не було.

***

Фейк: Всі чоловіки, що евакуюються на підконтрольні території, отримують повістки на першому ж українському блокпості, всі жінки у віці від 18 до 60 примусово ставляться на військовий облік.

Джерело: Така інформація публікується у російських джерелах, зокрема, каналах у телеграм, створених для поширення пропаганди на окупованих територіях Запорізької області.

Спростування: Генштаб ЗСУ заявив, що зараз немає необхідності призову військовозобов’язаних жінок. Також закликав чоловіків, що евакуювалися, стати на облік у військкоматах, однак спростував інформацію про примусовість цього процесу.

***

Фейк: На території навчальних закладів Запоріжжя розміщуються військові бази та склади боєприпасів (зокрема, окупанти називали школу №12, школу-інтернат №2 та дитячий садок №81). Перед цим опорним пунктом називали міську лікарню екстреної медичної допомоги та один з санаторіїв на Хортиці.

Джерело: Про це заявив російський пропагандист володимир соловйов у своєму телеграм-каналі.

Спростування: Секретар міськради Запоріжжя Анатолій Куртєв заявив, що ні на одному з цих об’єктів немає і не було воєнних баз або складів боєприпасів.

***

Фейк: Уже 100 тисяч мешканців Запорізької області подали заявки на російське громадянство

Джерело: Про це повідомляє російське пропагандистське видання «Известия» з посиланням на зрадника та рашиста, представника окупаційної “адміністрації” володимира рогова.

Спростування: Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що жителі окупованих територій не виявляють бажання отримувати російські паспорти. Для створення красивої картинки окупанти у примусовому порядку зганяють у «черги» за російськими документами. Незгодних відправляють на «виправні роботи».

***

Фейк: Українська влада перестала виплачувати пенсії та соціальні виплати жителям окупованих територій.

Джерело: Така інформація публікується у російських телеграм-каналах на території області.

Спростування: Міністр з питань окупованих територій Ірина Верещук заявила, що уряд забезпечує фінансування виплати пенсій в повному обсязі незалежно від місця проживання на території України. Зокрема, продовжується нарахування пенсій та соціальних виплат нашим людям на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Звичайно, як вона зауважила, існують проблеми із отриманням людьми цих пенсій, однак наголосила, що у будь-якому випадку ці гроші зараховуються і рано чи пізно ними можна буде скористатись.

Текст – Тетяна Зуйченко

Рашисти знову обстріляли Нікополь з окупованої території Запорізької області: четверо людей поранені, – ФОТО


Читайте також:

У Запорізькій області російська армія замінувала місцевість біля двох сіл та завдала авіаудар: яка ситуація на фронті

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0