USD: EUR:
... в Запорожье
Щеплення потрібно робити навіть тим, хто перехворів на коронавірус: лікарка пояснила важливий нюанс

Щеплення потрібно робити навіть тим, хто перехворів на коронавірус: лікарка пояснила важливий нюанс

Ті, хто перехворів на коронавірус, а пізніше зробив щеплення від COVID-19, можуть мати кращий імунний захист від нового зараження. Завдяки щепленню вони отримують додаткові антитіла.

Про це в інтерв’ю OBOZREVATEL розповіла кандидатка медичних наук, доцентка кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної і лабораторної імунології НУОЗ імені П.Л.Шупика Тетяна Бондаренко. “Сказати про “куленепробивний” імунітет у тих, хто перехворів, а потім щепився, я не можу. Але можна говорити про середньостатистичні захисні властивості”, – зауважила медикиня.

Так медикиня прокоментувала дані наукових досліджень, опубліковані в статті в журналі Science під назвою “Гібридний імунітет”. Автори публікації заявили, що у людей, які перенесли коронавірус, розвивається сильна імунна відповідь на вакцини.

У цьому контексті Бондаренко сказала, що дійсно “синергетичний ефект” від захворювання і щеплення може існувати. “Я припускаю, що такі люди можуть мати кращий імунний захист”, – додала вона.

Також медикиня наголосила, що через новизну вірусу сьогодні в світі бракує наукових досліджень, які б могли відповісти на головне запитання – скільки часу і на якому рівні зберігаються антитіла проти коронавірусу в тих, хто перехворів, і тих, хто отримав щеплення.

“Я думаю, що люди, які перехворіли на дикий вірус, а не вакцинним штамом, мають якісь антитіла. Скільки вони зберігаються і який їхній захисний титр, ми не знаємо. Чи захищають антитіла, що залишилися після хвороби, через рік або два – ми не знаємо. Такої інформації в нас немає. Необхідно більше часу для спеціальних досліджень”, – сказала фахівчиня.

Проте Бондаренко запевнила, що в будь-якому випадку щеплення дає додатковий захист від вірусу. “Ми знаємо, що антитіла згодом виводяться. Тому ті, хто перехворів, все одно щеплюються. Коли людина вакцинується, вона отримує додаткові антитіла”, – підкреслила вона.


Читайте також:

Посилення карантину: скільки в Запоріжжі дитсадків, шкіл та університетів зможуть працювати

В Україні 98% госпіталізованих з COVID-19 – невакциновані

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

1

Пациент2021-09-22 19:10:26
Для переболевших вакцинация более необходима, чем не болевших. Моё мнение, как пациента.