USD: EUR:
... в Запорожье
Жителів Запоріжжя закликають долучитися до експертного обговорення розвитку острова Хортиця

Жителів Запоріжжя закликають долучитися до експертного обговорення розвитку острова Хортиця

Якомога більше жителів Запоріжжя і України загалом мають долучитися до обговорення долі острова Хортиця.

Про це під час другого етапу обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє» розповів директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко.

У п’ятницю, 30 квітня, у Запоріжжі відбувся другий етап обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє». Широкому колу громадськості презентували концепцію та проект реконструкції Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України. Як і під час першого етапу великої розмови, до участі онлайн долучили не тільки представники експертного середовища, але й всі охочі жителі Запоріжжя – декількадесят людей.

«На минулій дискусії було проголошено чудове гасло «Ніщо для нас без нас». Ініціатива обговорення має на меті зібрати думки якомога більшої кількості експертів. Щоб максимально урахувати те, яким наші громадяни бачать майбутнє Хортиці, – поділився Владислав Мороко. – Чому ми будемо наполягати на роботі у такому форматі? У нас вже є гарний приклад декомунізації. Коли процес вибору нових назв погоджували не від центральної влади до місцевої, а навпаки – після обговорення у громадах. У результаті – мінімальна кількість незгодних з рішеннями. Впевнений, після обговорення долі Хортиці ми отримаємо гарний результат – новий ландшафт, який сподобається всім».

За словами керівника обласного департаменту культури, проблеми острову Хортиці не вдавалося вирішити протягом багатьох років. А сьогодні нарешті з’явився реальний шанс втілити задумане у реальність.

«Проблеми Хортиці виникли не вчора. Рішення про створення заповідника та будівництво музейної інфраструктури прийняли ще у вересні 1965 року. Коли було прийнято рішення перетворити Хортицю у національний заповідник, не була врахована величезна кількість технічних питань, наприклад, питань землі, які не давали можливості заповіднику розвиватися. На щастя, після того, як президент та міністерство культури взяли ситуацію під свій контроль, майже всі ці питання, вже вдалося вирішити. Сьогодні ми маємо чудовий технічний старт», – розповів представник Запорізької обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.

Один з об’єктів реконструкції – це 14-метровий пагорб на Хортиці біля музею запорозького козацтва, який зроблять доступним і безпечним для туристів.


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці через постійне протікання даху руйнується будівля музею історії козацтва: як він зараз виглядає всередині, – ФОТОРЕПОРТАЖ

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

2

Валентина2021-05-13 21:52:33
С детства я знакома с хортицей. Когда стали много говорить о чуде- хортице, народ повалил на машинах, велосипедах, троллейбусах. И теперь я не чувствую энергетику хортицы. Большой зеленый парк.
Я, Хортица2021-05-06 15:46:52
"Когда было принято решение превратить Хортицу в национальный заповедник, не было учтено огромное количество технических вопросов, например, вопросов земли, которые не давали возможности заповеднике развиваться". Придет время, поучавствуем.