USD: EUR:
... в Запорожье
Запорізькі лікарні для порятунку тяжкохворих на COVID-19 отримали 11 сучасних апаратів штучної вентиляції легень від Фонду Ріната Ахметова, – ФОТО

Запорізькі лікарні для порятунку тяжкохворих на COVID-19 отримали 11 сучасних апаратів штучної вентиляції легень від Фонду Ріната Ахметова, – ФОТО

Сьогодні, 27 жовтня, лікарні Запоріжжя отримали 11 сучасних апаратів штучної вентиляції легень від Фонду Ріната Ахметова та Групи Метінвест.

«Усі ми бачимо, якою зараз є ситуація з захворюваністю на COVID-19. Кількість людей, які потрапляють до лікарень, щодня зростає. Ми, як соціально відповідальний бізнес, не могли стояти осторонь. Запорізька обласна інфекційна лікарня та п’ять лікарень міста отримають 11 апаратів штучної вентиляції легенів, які необхідні для порятунку людей, хворих на коронавірус. Це один з багатьох кроків, які ми робимо у боротьбі з цією інфекцією, – зазначив генеральний директор «Запоріжсталі» Групи Метінвест Олександр Мироненко. – Я хотів би звернутися до всіх жителів Запорізької області: не треба додавати роботи нашим лікарям. Виконуйте всі рекомендації, дотримуйтесь карантинних обмежень та, звісно, вакцинуйтеся. Ми маємо зробити все можливе для того, щоб це захворювання більше не поширювалося і ми повернулися до нормального життя».

Фонд Ріната Ахметова з початку пандемії системно надає допомогу закладам охорони здоров’я Запорізької області. За підтримки Фонду була побудована сучасна киснева станція Запорізької обласної інфекційної лікарні, яка забезпечує киснем 104 ліжка.  Окрім того, «Запоріжсталь» регулярно постачає медичний кисень не тільки для лікарень Запоріжжя (більш ніж 1900 тонн з квітня цього року), а й Києва, Херсона, Дніпра, Миколаєва та інших регіонів країни. Наразі триває відновлення постраждалого під час пожежі реанімаційного відділення інфекційної лікарні, яке виконується за фінансування комбінату «Запоріжсталь». Кисневу трасу до реанімації проведуть від нової кисневої станції. Окрім того, з початку пандемії Фонд Ріната Ахметова та Група Метінвест надає запорізьким лікарням апарати штучної вентиляції легенів, засоби індивідуального захисту, тест-системи тощо.

Голова Запорізької області Олександр Старух подякував Фонду Ріната Ахметова та Групі Метінвест за постійну допомогу у боротьбі за коронавірусом COVID-19.

«Кожен знає, в якому напруженому стані сьогодні знаходиться українська медична система. На Запоріжжі фактично 90% лікарняних ліжок для хворих на COVID-19 зайнято. Перебіг хвороби є швидким, штам Дельта є більш агресивним. Тому на сьогодні лікарні потребують обладнання, завдяки якому зможуть лікувати хворих. Дуже добре, що сьогодні ми можемо розраховувати на допомогу соціально відповідального бізнесу. Ці апарати штучної вентиляції легенів допоможуть нашим землякам, які перебувають у критичному стані, – зазначив голова області. – Співпраця між владою та бізнесом буде максимально ефективною, коли і вся громада братиме участь у цій роботі. Завдання нескладне: поставтеся з більшою увагою до свого власного життя. Кожен з нас обирає: потрапити до реанімації чи зробити щеплення. Вакцинація на сьогодні – це єдиний спосіб полегшити перебіг хвороби. 95% людей, які потрапили до лікарні та перебувають у реанімації, не вакциновані».

11 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів будуть розподілені між медичними закладами Запоріжжя, які приймають хворих на COVDI-19. 4 апарати отримає обласна інфекційна лікарня, як заклад, що госпіталізує найбільшу кількість пацієнтів, ще 7 будуть розподілені між міськими лікарнями №1, №2, №7, №9 та лікарнею екстреної та швидкої медичної допомоги.

«Я хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова та особливо його засновнику за систематичну допомогу місту Запоріжжя. Ми дуже вдячні за все те, що ви робите, – сказав в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв. – Також я хочу подякувати нашим медикам, які з 2020 року рятують життя людей, за їхній героїзм. На жаль, захворюваність у місті зростає. Тому закликаю кожного запоріжця, який ще не зробив щеплення, піти та вакцинуватися. Тільки разом ми зможемо подолати цю епідемію».

Як розповіли в обласній інфекційній лікарні, на сьогодні медичний заклад завантажений на рівні 85-95%. Абсолютна більшість пацієнтів перебувають у тяжкому стані. І медики змушені кожного дня розгортати додаткові лікарняні ліжка.

«Кисень – це ціна життя. Ми дуже вдячні Фонду Ріната Ахметова, тому що апарати ШВЛ на сьогодні є дуже необхідними. Кількість хворих, особливо у тяжкому стані, стала значно більшою. Якщо минулого року у лікарні було 40% тяжкохворих, то сьогодні – на рівні 60%. Такі пацієнти потребують і штучної вентиляції легенів. Тому ця допомога є дуже цінною та вагомою. Окрім того, завдяки Фонду Ріната Ахметова в обласній інфекційній лікарні працює сучасна киснева станція, і лікарня є забезпеченою киснем на 100%. Також Група Метінвест допомагає нам з ремонтом відділення реанімації, – розповіла в.о. директора лікарні Ірина Кулєш, – Хочу звернутися до людей: будь ласка, бережіть себе. Краще постояти в черзі на вакцинацію, ніж у черзі до реанімаційного відділення».

«Дійсно, кількість тяжкохворих людей з критичним перебігом захворювання значно зросла. Відділення реанімації офіційно відкрито на 13 ліжок, але, повірте мені, в черзі на потрапляння туди в кожному відділенні знаходяться ще 2-3 людини. Коли ми минулого року бачили страшні кадри з лікарень Італії, ми не до кінця усвідомлювали. Але зараз ми точно розуміємо, що це таке. Я впевнений в одному. Якщо не буде вакцинації на рівні 90-100% всього населення, ми зустрінемося з набагато гіршою ситуацію. Тому що вірус стає більш агресивним з більш критичним перебігом захворювання. Тому я закликаю всіх людей України берегти себе, йти до пунктів щеплення і робити вакцинацію, – звернувся до людей завідувач реанімаційного та анестезіологічного відділення обласної інфекційної клінічної лікарні Володимир Черкаський.

Нагадаємо, 2020 року Рінат Ахметов спільно з бізнесами SCM, футбольним клубом «Шахтар» та Фондом Ріната Ахметова першими прийшли на допомогу країні у боротьбі з коронавірусом. З особистої ініціативи Ріната Ахметова з цією метою було виділено понад 450 млн грн у рамках проекту Фонду «Боротьба з COVID-19 в Україні». Проект допоміг вижити 1,4 млн людей. Це найбільший внесок одного благодійника до державної медицини України за весь час незалежності. Понад 500 медустанов по всій країні отримали понад 1000 одиниць обладнання, у тому числі 207 апаратів ШВЛ, а також сотні тисяч експрес-тестів, засобів індивідуального захисту та витратних матеріалів.

0