USD: EUR:
... в Запорожье
За викраденням 650 тис. тонн зерна стояв Балицький і ще два бердянських колаборанта: подробиці гучного злочину

За викраденням 650 тис. тонн зерна стояв Балицький і ще два бердянських колаборанта: подробиці гучного злочину

На Балицького відкрили кримінальних справ і наклали арешт на майно (у тому числі 4 повітряних судна малої авіації, які знаходяться в Київській області) та корпоративні права, які належать зраднику та його сім’ї, на загальну суму понад 149 млн грн.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Правоохоронці встановили зрадників, які допомогли рф викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна вартістю понад 200 млн доларів з тимчасово окупованих територій Херсонщини і Запоріжжя.

СБУ задокументувала злочинну діяльність і вже повідомила про підозру наступним фігурантам:

  • Євгену Балицькому — очільнику російської окупаційної адміністрації на захопленій частині Запорізької області;
  • Олександру Сауленку — самопроголошеному виконувачу обов’язків мера міста Бердянськ;
  • Володимиру Стельмаченку — «директору» Бердянського морського порту.

Їм оголошено про підозри за трьома статтями – колабораційна діяльність, пособництво державі агресору і порушення законів та звичаїв війни.

Все встановлено, що колаборант Балицький видав «розпорядження», на підставі якого на окупованих територіях було введено тимчасову адміністрацію. У результаті цього псевдопідприємству «Державний зерновий оператор» було незаконно передано майно 7 агропромислових комплексів і зернових терміналів на території Запорізької області.

Крім того, псевдомер Сауленко спільно з «директором» Бердянського морського торговельного порту Стельмаченком забезпечили вилучення зерна зі складів та завантаження його на морське судно «Zhibek Zholy» під прапором рф.

Також до вказаної протиправної діяльності російською стороною залучені морські судна під прапорами рф та Сирії: «Надежда», «Сормовский-48», «Федор», «Матрос Кошка», «Матрос Позынич», «Zhibek Zholy», «Св. Костянтин», «Михаил Ненашев», «LAODICEA».

Втім, завдяки оперативному реагуванню СБУ, незаконному відвантаженню викраденої пшениці вдалося запобігти. Зокрема, на вказані судна та зернову продукція, яка ними транспортується, українським судом накладено арешт.

Також Туреччина, Єгипет та Ліван відмовились та відмовляються приймати та розвантажувати вказані морські судна.

У межах міжнародного співробітництва з правоохоронними органами США, Туреччини, Лівану та інших держав триває спільне розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення, у тому числі арешту морських суден, які перевозять викрадене зерно.

Нагадаємо, сьогодні вночі, 4 серпня, близько 3:30 російські війська завдали ракетних ударів по Запоріжжю. Зафіксовано два «прильоти». Як повідомив в.о. мера Анатолій Куртєв, ворог вдарив по околицях міста. Отримали руйнування багатоповерхівка та кілька приватних будинків. Є один постраждалий, який отримав поранення від уламків скла. Нині він перебуває у задовільному стані.

Читайте також:

Десятки зруйнованих будинків та сільгосптехніка: наслідки рашистських обстрілів населених пунктів Запорізької області, – ФОТО

Окупанти вимагають від 100 до 500 доларів за «швидкий» проїзд через Василівку

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0