USD: EUR:
... в Запорожье
За рік війни Метінвест спрямував на допомогу Україні понад 3,1 млрд грн

За рік війни Метінвест спрямував на допомогу Україні понад 3,1 млрд грн

За рік повномасштабної війни Метінвест спрямував на підтримку України понад 3,1 млрд гривень

В умовах повномасштабного вторгнення РФ Група Метінвест стала надійною опорою для економіки, армії, мирних мешканців і своїх співробітників. З 24 лютого 2022 року компанія спрямувала на допомогу Україні понад 3,1 млрд грн.

Уже рік триває героїчна боротьба України за свою свободу та незалежність. З перших днів повномасштабного вторгнення РФ стало зрозуміло: головна зброя українців – це єдність. Тож Метінвест мобілізував усі свої ресурси на те, щоб адаптувати бізнес під нові військово-політичні реалії та водночас допомогти країні протистояти ворогу. Головні зусилля компанії спрямовані на підтримку економічної, оборонної та соціальної галузей.  

«Ми допомагаємо мирним людям, які постраждали від воєнної агресії РФ – привозимо продукти, ліки. Наші енергетики, часто ризикуючи власним життям, відновлюють світло, повертаючи до українських міст і селищ мирне життя. Ми допомагаємо українській армії та силам ТрО. Там, де це можливо, ми працюємо для потреб фронту. Наші металургійні комбінати виробляють протитанкові їжаки та сталь для бронежилетів. І ми не плануємо зупинятися. Допомагатимемо Україні та українцям стільки, скільки потрібно», – підкреслив акціонер Групи Метінвест Рінат Ахметов.

Якщо на початку війни компанія прагнула закривати нагальні потреби військових і цивільних, то зараз її дії спрямовані на довготривалу стратегічну підтримку.

Стале виробництво – сильна економіка

2022-й рік став серйозним викликом для Метінвесту. Компанія втратила операційний контроль над своїми найбільшими підприємствами у Маріуполі – меткомбінатом ім. Ілліча та Азовсталь, РФ заблокувала українські морські порти. Згодом через енергетичний терор ворога почалися проблеми зі стабільним електропостачанням. Ще більше труднощів додала ситуація на ринку, як-от зростання собівартості виробництва та падіння цін на окремі види продукції. Попри все, підприємства Метінвесту працюють з різним рівнем завантаження, зважаючи на безпекові, логістичні й економічні чинники.

Що на підприємствах?

Підприємства Метінвесту в Україні працюють під постійною загрозою ворожих обстрілів. Активи Групи в Маріуполі та Авдіївці постраждали внаслідок бойових дій, тоді як Маріуполь наразі тимчасово окупований. Крім того, на роботу Метінвесту негативно впливають логістичні обмеження, перебої з енергопостачанням, зростання собівартості виробництва та падіння цін на окремі види продукції. Попри все, інші підприємства Групи працюють із різним рівнем завантаження, зважаючи на безпекові, логістичні, енергетичні, економічні та інші чинники.

На початку 2023 року український уряд дозволив імпорт електроенергії з ЄС, що дало змогу полегшити ситуацію з дефіцитом електроенергії на місцевому рівні. Метінвест скористався цією можливістю для закупівлі імпортної електроенергії для власних виробничих потреб, що дає змогу збільшувати квоти на постачання електроенергії (за відсутності аварійних відключень).

Це позитивно вплинуло на роботу Групи. Зокрема, очікується поступове збільшення обсягу завантаження залізорудних активів Групи у Кривому Розі щонайменше до 30% від довоєнного рівня та збереження фокуса здебільшого на виробництві окатків. Імпорт електрики також забезпечив більш стабільну роботу та гнучкість асортименту продукції на «Каметсталі» та спільному підприємстві «Запоріжсталь». Зараз працюють дві доменні печі на кожному з підприємств. Загалом у 2022 році Метінвест (включно зі спільним підприємством) налагодив виробництво 24 нових видів продукції.

У 2022 році Метінвест налагодив виробництво 24 нових видів продукції

Покровська вугільна група зараз працює приблизно на 80% від довоєнної потужності. Триває будівництво 11-го блоку з видобутку вугілля. Вугілля видобувають в чотирьох очисних забоях, а ще чотири забої планується ввести в експлуатацію у 2023 році.

Пріоритетом Метінвесту залишається турбота про своїх співробітників, які забезпечують виробничий процес. На всіх підприємствах є бомбосховища, укомплектовані для тривалого перебування людей. В укриттях є вода, їжа й ліки.

Найголовніше завдання бізнесу у воєнний час — разом з усією країною працювати на перемогу. Сплачувати податки, підтримувати армію та економіку, піклуватися про людей. У 2022 році українські, асоційовані та спільні підприємства інвестиційної групи SCM Ріната Ахметова сплатили 73,2 млрд грн податків та зборів. З цієї суми 20,5 млрд грн податків і зборів торік перерахувала до бюджетів усіх рівнів в Україні Група Метінвест з урахуванням асоційованих компаній та спільних підприємств.

Метінвест продовжує боротьбу з крадіжкою з боку рф, яка незаконно вивезла понад 234 тисячі тонн металопродукції компанії з Маріуполя. Зокрема, 16 підприємств Групи подали позови до Європейського суду з прав людини проти Росії за шкоду, заподіяну майну та власності Групи в Маріуполі й на інших територіях України з 24 лютого 2022 року.

Комбінат-фортеця

Через окупацію Маріуполя об’єктивно оцінити масштаби збитків, завданих ворожими обстрілами комбінату ім. Ілліча та Азовсталі, наразі неможливо. Проте компанія ретельно відстежує та документує всі випадки злочинів – це є частиною судової справи проти РФ. Після перемоги України компанія планує повернутися до Маріуполя, щоб за кошти від репарацій брати участь у відновленні міста і його підприємств. 

Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков

«Через цю безглузду війну ми вже ніколи не зможемо повернути 500 співробітників та членів їхніх сімей. Для нас втрата людей – це набагато більша трагедія, ніж втрата активів», – розповів генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Завдяки мужності українських воїнів, які 86 днів тримали оборону Азовсталі, комбінат став символом незламності всієї України. Окрім того, бомбосховища підприємства, які заздалегідь облаштували всім необхідним, зберегли життя тисяч мирних маріупольців. 

З лютого 2023 року стартував проєкт «Серце Азовсталі». Він передбачає підтримку захисників Маріуполя та членів родин загиблих, полонених і безвісти зниклих оборонців комбінату-фортеці. На це Рінат Ахметов виділив мільярд гривень. «Серце Азовсталі» реалізуватимуть за сприяння Метінвесту в межах мілітарної ініціативи Сталевий Фронт.

У прифронтовому регіоні знаходиться ще одне підприємство Метінвесту, яке щодня потерпає від ворожих обстрілів. Попри те, що Авдіївський коксохімічний завод у режимі холодної консервації, там залишаються приблизно 200 працівників, які слідкують за безпекою обладнання. 

Дбаємо про тих, хто захищає країну

З першого дня війни Метінвест долучився до мілітарної ініціативи Сталевий Фронт Ріната Ахметова, мета якої – зберегти життя захисників. Станом на сьогодні на потреби української армії направлено понад 1,6 млрд грн. 

З 24 лютого 2022 року Метінвест надав оборонцям понад 150 тис. бронежилетів і 25 тис. касок. Якісна амуніція захищатиме життя воїнів від ворожих куль та уламків.

Загалом компанія забезпечила бронежилетами кожного десятого воїна в ЗСУ. Також броню отримують оборонці інших силових підрозділів – Національної гвардії, Головного управління розвідки, Державної прикордонної служби тощо. Дбає компанія і про захист працівників комунальних підприємств, рятувальників, військових медиків, представників національних ЗМІ, адже вони працюють у зоні бойових дій і теж наражаються на небезпеку.

Три тисячі бронежилетів, які нещодавно отримали нацгвардійці на Запорізькому напрямку, сертифіковані й відстріляні, мають клас захисту 4+

Під час війни корисною розробкою фахівців Метінвесту стали спеціальні мобільні укриття. Металева конструкція 2х6 метрів призначена для зміцнення окопу та додаткового захисту воїнів. Вона доволі легко розбирається й переміщується між бойовими позиціями. Всередині укриття є зони для відпочинку, а також для облаштування мінімального побуту. Наразі Метінвест виготовив і відвантажив на передній край 123 такі споруди. Більшість їде на найгарячіші ділянки фронту – Авдіївку, Бахмут і Запоріжжя. 

Мобільне укриття витримує удар 152-міліметрових артилерійських снарядів

Від початку повномасштабної війни зі сталі Метінвесту зроблено понад 80 тисяч протитанкових їжаків. Додатково підприємства компанії та партнери виготовляють й інші металовироби для потреб армії: шиповані ланцюги, мінібастіони, саперні кішки для дистанційного розмінування територій, полум’ягасники, будівельні скоби, піхотні лопати, багатомісні умивальники тощо. 

З гарячекатаного листа, який постачає Метінвест-СМЦ, спеціалісти виготовляють елементи жорсткого захисту техніки – позашляховиків, медичного транспорту, автівок комунальних служб та іншого обладнання, що працює в зоні обстрілів. Серед важливих надбань фахівців Метінвесту – броньовані щити для операторів крупнокаліберної зброї. 

Під час холодів особливо на часі польові пічки, які Метінвест виготовляє власними силами та у співпраці з партнерами. Зі сталі Метінвесту зроблять приблизно 5 тисяч засобів обігріву для військових і мешканців прифронтових регіонів. Щоб повністю закрити сезонні потреби, Метінвест передає воїнам тверде паливо, зимові однострої, термобілизну та взуття. 

Напередодні 2023 року понад 7 тис. співробітників компанії, які служать у лавах ЗСУ, отримали комплекти теплих речей. На це спрямовано майже 12 млн грн.

Для забезпечення надійного електроживлення військових об’єктів та обладнання Метінвест передав оборонцям України 273 генераторів та мультизарядних станцій. 

Технологічні помічники

Щоб зміцнити обороноздатність української армії, Метінвест налагодив системне доставлення на фронт військової техніки та обладнання. Окрім витрат на придбання, компанія бере на себе всі організаційні питання щодо пошуку, закупівлі й постачання дефіцитних товарів.

Компанія вже передала військовим 1200 дронів. У такій кількості більше ніхто з приватного бізнесу не постачає БПЛА в армію. За допомогою дронів захисники можуть збирати та передавати дані про пересування чи розташування ворога, виявляти ворожі сили й техніку, дистанційно корегувати артилерійський вогонь. 

Одна з останніх великих партій дронів відправилася до українських розвідників. Бійці отримали 50 одиниць DJI Mavic 3

Окрім того, Метінвест передав бійцям майже 1700 тепловізорів і 321 автівку, зокрема «швидкі». Для заправлення машин надано понад 1,1 млн літрів пального. Також Метінвест відправляє на фронт медичні вантажі. Рятувати поранених бійців уже допомагає понад 31 тисяча кровоспинних турнікетів та аптечок, інше медичне обладнання, ліки й витратні матеріали. А ще у співпраці з благодійним фондом PULSE компанія сприяє розвитку тактичної медицини в Україні. На організацію навчання військовослужбовців у зоні бойових дій Метінвест спрямував 6,2 млн грн.

«Група Метінвест усіляко підтримує військових, які мужньо протистоять загарбникам і крок за кроком звільняють нашу землю. Ми розуміємо, що саме завдяки ЗСУ підприємства компанії мають змогу працювати, щоб підтримувати економічну сталість України та дбати про людей. Тому Метінвест робить усе можливе, щоб воїни мале сучасне обладнання, техніку та надійний захист. Віримо, що це допоможе захисникам і захисницям більш ефективно нищити ворога та берегти себе – заради нашої спільної перемоги», – зазначив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков. 

Допомога мирним

Від початку повномасштабної війни Метінвест швидко переорієнтував формат своїх соціальних програм на вирішення гуманітарних проблем українців. У перші місяці вторгнення й донині найбільш вразливими категоріями є переселенці, мешканці прифронтових та деокупованих регіонів.

Підтримка для найвразливіших

Щоб не допустити гуманітарної кризи в Україні, Метінвест у координації з Фондом Ріната Ахметова запустив проєкт «Рятуємо життя». Кількість громадян, які отримали від нього допомогу, щодня збільшується й уже сягнула 425 тисяч осіб.

Окрім забезпечення харчовими продуктами та засобами гігієни, «Рятуємо життя» має низку інших напрямків роботи, як-от розвиток протезування. Спільно з Проєктом підтримки протезування в Україні ініціатива повертає до повноцінного життя військових і цивільних, які постраждали під час війни. Наразі процедуру фізичної реабілітації проходять 33 людини.

«Рятуємо життя» допомагає в психологічному відновленні, навчанні та реінтеграції постраждалих від війни жінок і дітей. Завдяки реалізації програми «Незламна мама» спільно з «Фондом Маша» підтримку отримали вже 140 осіб. Про шлях від спустошення до наповненого життя розповідаємо в «Щоденнику незламної мами»

Загалом 173 українці отримали психологічну підтримку та беруть участь у програмі протезування від гуманітарного проєкту «Рятуємо життя»

Благодійна ініціатива Метінвесту й Фонду Ріната Ахметова також підтримує допомагає облаштовувати шелтери для переселенців; займається постачанням ліків, обладнання й витратних матеріалів в українські медзаклади. 


Читайте також:

Найбільша приватна підтримка: за рік повномасштабної війни Рінат Ахметов направив 5 млрд грн на допомогу Україні та українцям

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0