USD: EUR:
... в Запорожье
«За один день ми могли вивезти 30 вантажівок сміття»: у Запоріжжі на Хортиці розповіли, як змінилася свідомість туристів

«За один день ми могли вивезти 30 вантажівок сміття»: у Запоріжжі на Хортиці розповіли, як змінилася свідомість туристів

За останні 16 років свідомість туристів та жителів Запоріжжя, які приїздять на Хортицю, значно покращилася, але на території острову все ще залишається чимало інфраструктурних проблем, які потребують термінового вирішення.

Про це під час третього етапу обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє», що розпочався минулого тижня, 20 травня, розповіла завідувачка сектором охорони природи Національного заповідника «Хортиця» Світлана Охріменко.

Нагадаємо, темою відкритою дискусії, до якої доєдналися не лише представники експертного середовища, але й чимало небайдужих жителів Запоріжжя, стало збереження та захист природи Хортиці.

До теми: Як перетворити Хортицю в унікальний туристичний магніт: у Запоріжжі продовжується обговорення майбутнього острову.

«Пропагандою захисту довкілля ми займаємося комплексно. Це публікації матеріалів у засобах масової інформації, розміщення інформаційних стендів, проведення лекцій у навчальних закладів та екскурсій, пов’язаних з природою на території заповідника тощо. Крім того, ми розповідаємо про рослинний і тваринний світ у наукових статтях, – зазначила Світлана Охріменко. – Я працюю у заповіднику з 2004 року. 16 років тому за один день ми могли з Хортиці вивезти 30 вантажівок накиданого відвідувачами сміття. І це була лише одна якась окрема засмічена ділянка. У 2004 році ми з важкістю шукали організації, які могли б допомогти з цим. А з того часу я спостерігаю значні зміни у свідомості людей. Сьогодні до нас вже активно звертаються організації з пропозиціями про допомогу, але ми вже не можемо знайти такі дуже засмічені ділянки. Люди почали прибирати за собою сміття. Вони вже не зривають рідкісні квіти, а просто їх фотографують, до чого ми закликали багато років».

В той же час, зазначає завідувачка сектором охорони природи Національного заповідника, на Хортиці за останні роки значно збільшилася кількість туристів. Тому все ще потребує вирішення проблема зручної інфраструктури для зустрічі відвідувачів.

Нагадаємо, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький також долучився до дискусії та зазначив, що під час оновлення Хортиці необхідно знайти баланс між розвитком туризму та збереженням унікальної флори та фауни острову.

Крім цього, під час третього етапу обговорення учасники відреагували на відкритий лист представників і прихильників науково-громадської ініціативи «Інститут сакральної географії. Просторові практики», які підтримали формат дискусійної платформи та звернулися з своїми пропозиціями.

Під час попереднього обговорення широкому колу громадськості презентували концепцію та проект реконструкції Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.


Читайте також:

Молодіжні фестивалі, міжнародний кемпінг та екопарк: у Запоріжжі студенти презентували ідеї майбутнього оновлення заповідника Хортиця

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0