USD: EUR:
... в Запорожье
Яку брехню російська пропаганда просувала у Запорізькій області: огляд 17-21 грудня

Яку брехню російська пропаганда просувала у Запорізькій області: огляд 17-21 грудня

Україна зараз воює не лише зі збройними силами росії, але і з величезним інформаційним військом країни-окупанта. Ворог використовує проти українців не тільки бойове озброєння, а й усі потужності своєї пропагандистської машини. Особливу увагу російські інформаційні війська приділяють окупованим територіям України. За допомогою мережі пропагандистських ресурсів тамтешніх жителів намагаються дезінформувати, розповсюджуючи антиукраїнські наративи.

Щотижня «Перший Запорізький» займається розвіюванням найбільш популярних інформаційних фейків, у правдивості яких російські пропагандисти намагаються переконати жителів Запорізької області.

Окупанти створили велику мережу telegram-каналів, за допомогою яких цілеспрямовано поширюють антиукраїнські фейки серед жителів Запорізької області, зокрема – її окупованої частини.

Наші журналісти перевірили ключові маніпуляції і фейки, які ворожі ресурси поширювали  у період з 17 по 21 грудня 2022 року.

Фейк: російський президент скасував відповідальність за порушення у атомній галузі у Запорізькій області

Обережно, російська пропаганда!

«Владимир Путин отменил до 2028 года ответственность за нарушения в атомной сфере в Запорожской области. Президент России подписал федеральный закон, согласно которому административная ответственность за нарушения, которые нельзя назвать грубыми, а также за нарушения в области атомной энергии не будет применяться на территории Запорожской области до 1 января 2028 года. Речь идёт о нарушениях, совершённых с 30 сентября 2022 года».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Токмаке (19.12.22).

Спростування: Державна інспекція ядерного регулювання України неодноразово підкреслювала, що Запорізька АЕС, її ядерні установки та ядерний матеріал є власністю України. А єдиною легітимною експлуатуючою організацією, оператором ЗАЕС, є ДП «НАЕК «Енергоатом», яка, відповідно до міжнародних зобов’язань та законів України, діє згідно з ліцензіями, виданими Держатомрегулювання.

ДП «НАЕК «Енергоатом», звісно, аналогічно не визнає незаконні укази владіміра путіна та інші російські рішення, а також наголошує, що Запорізька атомна електростанція попри ворожі провокації та дезінформацію продовжує працювати під українським прапором, в українській енергосистемі.

Окупанти не пускають на Запорізьку АЕС співробітників, які відмовляються співпрацювати

Фейк: на Запорізькій АЕС російська влада будує над сховищем ядерних відходів купол для захисту від обстрілів ЗСУ

«На ЗАЭС над хранилищем отработанных ядерных отходов  монтируют защитный купол. Пока он спасёт от осколков и сву с дронов. В дальнейшем будет серьёзнее».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, Бердянск Актуально (17.12.21).

Спростування: Зведення захисного обладнання над сховищем відпрацьованих ядерних відходів – це чергова «показова акція», створена виключно з пропагандистською метою.

«Перший Запорізький» у попередніх оглядах вже неодноразово спростовував фейки про вигадані рашистами «обстріли ЗСУ». Саме для дискредитації Збройних сил України окупаційні війська у пропагандистських ЗМІ регулярно завдають ударів по Енергодару та промисловим об’єктам, розташованим у близькості до енергоблоків Запорізької АЕС або ж входять до її структури. Окрім того, ворог завдає ударів по населеним пунктам, які знаходяться поряд з містом-супутником ЗАЕС.

Російські військові весь ранок обстрілювали Запорізьку АЕС: зафіксовано більше 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції, – ФОТО

Фейк: у Запорізькій області російська влада скасовує декомунізацію: повертають попередні назви вулиць та демонтовані пам’ятники

«В Запорожской области до конца года вернут прежние названия улицам, аллеям и паркам, а также восстановят исторические памятники, разрушенные с 2014 по 2022 год. Такое распоряжение подписал в целях восстановления исторической справедливости и сохранения истории региона.

В рамках так называемой декоммунизации в Запорожской области киевские нацисты переименовали почти 600 улиц, демонтировали более 100 памятников и сегодня мы возвращаем к жизни историческую память, чего ждали все жители Запорожской области.

На карты городов Запорожской области вместо имен пособников фашистов вновь вернутся имена героев Гражданской и Великой Отечественной войны. Мы увековечим имена наших героев-земляков, людей достойных того, чтобы их помнили и гордились их подвигам».

Джерело (канали у Telegram): Новый Мелитополь, Главное в Бердянске, Главное в Токмаке (17.12.22).

Спростування: «Перший Запорізький» вже спростовував подібні фейки про так звані укази російської окупаційної влади в одному з попередніх оглядів. Зокрема, пропаганда рф повідомляла про те, що з 1 січня Запорізька область нібито повністю відмовиться від гривні.

«Не треба звертати увагу. Кожен день окупанти придумують якісь ідіотізми. Наприклад, кажуть людям: «не переводьте години на зимовий час». З громадянством щось придумали (мова йде про «автоматичне» надання російського громадянства усім жителям Запорізької області, – прим. ред.). Вони регулярно вигадують якісь ідеї і намагаються на наших людям ставити ці досліди, – однозначно підкреслив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, коментуючи чергову злочинну заяву російських пропагандистів. – Ці дії – нікчемні. Такі дії не визнає жодна цивілізована держава. Є міжнародні правові нормативні акти, є українське законодавство».

Фейк: у підконтрольних Росії містах та селах Запорізької області знаходять схрони ЗСУ зі зброєю та боєприпасами задля проведення терактів та диверсій

«Местный житель города Каменка Днепровская нашёл гранаты и передал полицейским. В УВД по городу Васильевка обратился 36-летний местный житель и сообщил, что, проходя через огород соседского дома, обнаружил в траве в сумке две гранаты РГ с запалом ТНТ-49, которые решил добровольно сдать в отдел полиции. Полицейскими установлен владелец участка, который ранее проходил службу в ВСУ и в настоящее время находится за пределами Запорожской области. Проводится проверка» (17.12.22).

«Росгвардия за прошедшую неделю задержала на территории Запорожской и Херсонской областей 24 лица, подозреваемых в пособничестве ВСУ — сообщили в пресс-службе відомства» (19.12.22).

«Полицейскими был выявлен очередной схрон с боєприпасами. Сотрудниками УВД по г. Мелитополь и Мелитопольскому району был выявлен схрон, в котором находились: граната Ф-1 с запалом, 8 патронов калибром 5.45мм, и нож «Милитари», длиной 29 см. в чехле черного цвета. В ходе оперативно-розыскных мероприятий, владелец выявленных боеприпасов установлен. Вышеуказанные боеприпасы изъяты сотрудниками полиции и переданы в камеру хранения УВД по г. Мелитополю и Мелитопольскому району» (19.12.22).

Джерело (канали у Telegram): Новый Мелитополь (17.12.22, 20.12.22), Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Токмаке (19.12.22).

Спростування: як вже писав «Перший Запорізький» у попередньому огляді, міський голова Мелітополя Іван Федоров підтвердив, що таким чином у різних населених пунктах окупованої території нашої області російські загарбники посилюють тиск на місцевих мешканців, щоб зламати опір.

«Мелітопольців піддають тортурам – щоб вибити зізнання в неіснуючих злочинах. Майно грабують – прикриваються при цьому нібито виявленими «схронами диверсантів», куди окупанти самі ж і підкидають форму та, навіть, посвідчення військовослужбовців ЗСУ, – розповів Федоров. – Виїзд з окупації складний і небезпечний. Людей викрадають для риття окопів. Ще безліч злочинів стане відомими тільки після деокупації».

У Центрі національного спротиву Сил спеціальних операцій Збройних Сил України повідомляють, що росіяни влаштовують рейди в пошуках підпілля після серії успішних ударів ЗСУ по позиціях окупантів.

«Проте ворог не розуміє, що для переважної більшості місцевого населення він є окупантом, а отже майже кожен мешканець і є партизаном. Такі рейди мають лише демонстративний характер для залякування й не призводять до результатів. Окупанти й далі будуть помирати в місцях свого розташування», – повідомили у Центрі.

Фейк: під російським керівництвом у Запорізькій області розвивається націоналізована промисловість

«Предприятия пищевой промышленности наращивают производство. За последние месяцы пищевая промышленность Запорожской области значительно увеличила объём выпуска продукции. Во многом этому способствовало подключение к газоснабжению. Одним из лидеров пищевой промышленности Бердянска является местный хлебокомбинат» (17.12.22).

Обережно, російська пропаганда!

«Бердянский мясокомбинат снабжает продукцией не только Запорожскую область, но и другие регионы РФ. Мясокомбинат в Бердянске с началом СВО не только не прекратил свою работу, но и увеличил объемы производства. Это позволило обеспечить Запорожскую область и другие регионы РФ продукцией. Завод предоставляет множеству людей рабочие места» (17.12.22).

Обережно, російська пропаганда!

Джерело (канали у Telegram): Новый Мелитополь, Главное в Бердянске, Главное в Мелитополе, Главное в Токмаке (17.12.22).

Спростування: як вже писав «Перший Запорізький» у попередньому огляді, з початку повномасштабного вторгнення на окупованій території Запорізької області російські загарбники займаються перелаштуванням роботи українських підприємств на користь країни-агресора.

ЗМІ країни-окупанта розповсюджують повідомлення про те, що під російським керівництвом у Запорізькій області нібито успішно розвивається націоналізована промисловість. Зокрема, мова йде про підприємства ливарного виробництва: Мелітопольський завод автотракторних запчастин, два підприємства «Гідросила» та Мелітопольський ливарний завод. Також окупанти використовують для своїх потреб підприємства харчової промисловості.

Нагадаємо, що з перших днів окупації російські загарбники роблять все для грабунку місцевих підприємств. Зокрема, російська пропаганда розповсюджує фейк про успішну роботу за «нової влади» заводу «Біол» у Мелітополі та захоплених підприємств «Агрінол», Азмол» та «Бердянські жниварки» у Бердянську.

У Центрі національного спротиву Сил спеціальних операцій Збройних Сил України повідомили, що фактично росіяни займаються рейдерським захопленням діючих українських підприємств.

Націоналізація місцевих підприємства та перехід під «воєнне виробництво» для рф є одним з ключових завдань окупаційної влади. Як встановила Служба безпеки України, зрадники, які очолюють окупаційні адміністрації у Запорізькій області  виконують вказівки кремля щодо перелаштування роботи українських підприємств на користь країни-агресора. Приміром, у Пологівському районі – великих об’єктів хімічної та харчової індустрії. Саме їх потужності москва планувала використовувати для забезпечення потреб воєнно-промислового комплексу та військових угруповань.

Для цього колаборанти займаються «інвентаризацією» місцевого бізнесу і зобов’язують підприємців «перереєструватися» у створеній окупантами «военно-гражданской администрации». Менеджмент українських компаній змушують сплачувати «податки» до бюджету рф і постачати готову продукцію до країни-агресора. У разі незгоди погрожують націоналізацією, переслідуванням з боку каральних органів рашистів і фізичною розправою.

У Мелітополі російські загарбники «віджали» бізнес: мер повідомив про новий випадок

Фейк: у Запорізькій області росіяни затримують диверсантів, які допомагають ЗСУ і СБУ організовувати теракти

«Двое жителей Бердянска были задержаны за диверсию на жд-путях. Диверсанты повредили оборудование системы координации движения ж/д-транспорта и линии связи, а также положили на железнодорожное полотно столб. «Такая диверсия могла привести к жертвам», — рассказал инженер мелитопольской железной дороги».

Обережно, російська пропаганда!

Джерело (канали у Telegram): Главное в Бердянске, Главное в Токмаке (16.12.22).

Спростування: на окупованій території Запорізької області загарбники намагаються придушити партизанський рух та будь-який прояв патріотизму та опору. У попередніх оглядах «Перший Запорізький» вже неодноразово розповідав про те, як російські окупанти у пропагандистських публікаціях нібито дуже успішно попереджають українські «теракти та диверсії», організовані СБУ.

Нещодавно у Бердянську після масових ретельних перевірок місцевого населення затримали двох чоловіків, яких назвали «бойовиками полку «Азов», які начебто готували диверсію на одній з електричних підстанцій міста.

Перед цим окупанти назвали «терактом» вибух балонного газу в одній з квартир Бердянська. Задля підтвердження своїх слів окупанти зафільмували допит «диверсантів», начебто завербованих СБУ.

Також російські пропаганди розповсюдили фейк про те, що в Енергодарі затримали інженера Запорізької АЕС, який начебто коригував удари артилерії по станції.

Цих людей затримують виключно задля дискредитації ЗСУ та створення пропагандистських сюжетів.

***

У мережі telegram-каналів, за допомогою яких російські пропагандисти цілеспрямовано поширюють антиукраїнські фейки серед жителів Запорізької області, більше 30 каналів, які можна класифікувати за тематикою:

1. telegram-канали голів або представників «окупаційних адміністрацій» (Владимир Рогов, Евгений Балицкий, Галина Данильченко і т.п.);

2. тelegram-канали окупаційних адміністрацій (Администрация города Васильевка, Администрация города Днепрорудное, Администрация города Мелитополя і т.п.);

3. тelegram-канали, що позиціонують себе, як незалежні ЗМІ (Запорожье 24 Новости, Васильевка On-line, ЗаTV. Новости Запорожской области, Запорожский Вестник, Главное в Мелитополе, Главное в Токмаке, Главное в Энергодаре, Главное в Бердянске, Главное в Пологах, Бердянск Актуально, Бердянск ЗаVтра, Энергодарский Связной і т.п.).


Читайте також:

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0