USD: EUR:
... в Запорожье
Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 17-23 жовтня

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 17-23 жовтня

Україна зараз воює не лише зі збройними силами росії, але і з величезним інформаційним військом країни-окупанта. Ворог використовує проти українців не тільки бойове озброєння, а й усі потужності своєї пропагандистської машини. Особливу увагу російські інформаційні війська приділяють окупованим територіям України. За допомогою мережі пропагандистських ресурсів тамтешніх жителів намагаються дезінформувати, розповсюджуючи антиукраїнські наративи.

Щотижня «Перший Запорізький» буде займатися розвіюванням найбільш популярних інформаційних фейків, у правдивості яких російські пропагандисти намагаються переконати жителів Запорізької області.

Окупанти створили велику мережу telegram-каналів, за допомогою яких цілеспрямовано поширюють антиукраїнські фейки серед жителів Запорізької області, зокрема – її окупованої частини.

Наші журналісти перевірили ключові маніпуляції і фейки, які ворожі ресурси поширювали  у період з 17 по 23 жовтня 2022 року.

Фейк: ЗСУ регулярно завдають удари по Енергодару – місту-супутнику Запорізької АЕС

«Вооружённые силы Украины за минувшие сутки нанесли 11 ударов по городу Энергодару, значительная часть из них пришлась на район ТЭС» (17.10.22).

«Здание городской администрации Энергодара, а также объекты гражданской инфраструктуры города сегодня ранним утром оказались под обстрелом ВСУ. Обстрел вёлся из американских РСЗО HIMARS. Кроме администрации, серьезные повреждения получил мост на въезде в город и подстанция «Луч» (19.10.22).

«Последствия обстрела боевиками Зеленского электроподстанции «Луч», а также находящегося рядом с ней гаражного кооператива. Из-за ракетного удара по подстанции «Луч» и начавшегося после него пожара Энергодар был обесточен. Пожар продолжался на протяжении 40 минут. В гаражном кооперативе одни ворота из толстого металла смяло как фольгу, другие слетели с петель. Автомобили в гаражах не подлежат восстановлению» (20.10.22).

«По предварительной информации, ночью ВСУ нанесли удар по гражданской инфраструктуре в окрестностях Энергодара – источники среди местных жителей» (21.10.22).

«ВСУ открыли артиллерийский огонь по городу энергетиков, в котором находится Запорожская АЭС. На данный момент зафиксировано три удара по гостинице и один по въезду в город. Обстрел вёлся с противоположной стороны Днепра. По предварительной информации, из американских 155-мм гаубиц M777. Всего за сутки боевики ВСУ нанесли по городу и его окрестностям свыше 40 ударов» (23.10.22).

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, ЗаTV. Новости Запорожской области, Администрация города Васильевка, Евгений Балицкий, Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Главное в Пологах, Энергодарский Связной, Бердянск Актуально (17.10.22, 19.10.22, 20.10.22, 21.10.22).

Спростування: «Перший Запорізький» у попередніх оглядах вже спростовував фейки про вигадані рашистами «обстріли ЗСУ». Саме для дискредитації Збройних сил України окупаційні війська у пропагандистських ЗМІ регулярно завдають ударів по Енергодару та промисловим об’єктам, розташованим у близькості до енергоблоків Запорізької АЕС або ж входять до її структури. Окрім того, ворог завдає ударів по населеним пунктам, які знаходяться поряд з містом-супутником ЗАЕС.

«Місцевими мешканцями неодноразово зафіксовані та зафільмовані обстріли, здійснені окупантами з максимально близької до Енергодара відстані (з навколишніх сіл, що перебувають під контролем окупаційних військ). Тож всі спроби рашистів переконати світ в тому, що диверсії зчиняють ЗСУ, є недолугими та безперспективними. Хто є справжнім злочинцем, відомо всім», – повідомляв міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

«Вночі Енергодар знову зазнав обстрілів. Місто частково без світла і води. Обстріли спочатку промислової зони, а потім і самого міста почались близько опівночі і не вщухали зранку. Є повідомлення про пошкодження однієї з підстанцій, а також будівлі виконавчого комітету міської ради. Інформації про постраждалих серед цивільного населення не надходило», – так мер міста атомників прокоментував російські обстріли будівлі міськвиконкому, які відбулися 19 жовтня.

Рашисти обстріляли окупований Енергодар: пошкодили підстанцію, будівлю мерії та міст, – ФОТО

Зазначимо, що кожного дня ворожі війська обстрілюють громади Нікопольського району, що знаходиться на протилежному березі Дніпра. Українські захисники завдають дуже точні удари у відповідь, про що Генеральний штаб ЗСУ звітує у своїх зведеннях. В той же час і самі окупанти наносять удари у тому ж напрямку, але по мирним населеним пунктам. Таким нехитрим способом окупанти створюють уявлення, що обстріли цивільної інфраструктури пов’язані з атаками ЗСУ.

Приміром, 21 жовтня Сили оборони знищили вогневу позицію ворога і  ворожі боєкомплекти поблизу Енергодара. Наступного дня Генштаб ЗСУ підтвердив, що в районі міста-супутника Запорізької АЕС було знищено чотири гаубиці Д-30 та три вантажівки з боєприпасами. У результаті вогневого ураження було ліквідовано до 50 військовослужбовців противника, ще близько 40 – поранено.

Біля Енергодара ЗСУ знищили чотири ворожі гаубиці та три вантажівки з боєприпасами: ліквідовано півсотні окупантів

«Що відбувається в Енергодарі? Окупанти б’ють по місту зі ствольної артилерії, зокрема, 120-мм мінометів з околиць інших населених пунктів.  Розповідають усім, що це роблять українські війська, і починають обстрілювати нашу територію. Тупа, примітивна провокація. Схема, знайома нам з вами ще з 2014 року, – пояснив голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко. – Нам би було дуже добре, якби наші Сили оборони змогли звільнити місто Енергодар, село Водяне та селище Кам’янку-Дніпровську. Це дало б змогу зупинити вогонь та заспокоїти рашистів. Обстріли Кривого Рогу закінчилися, коли ЗСУ змогли відтіснити ворога подалі».

Також голова Нікопольської РВА розповів про ефективну роботу ЗСУ: «Хочу наголосити, що дня не проходить, щоб наші Сили оборони не працювали. Там, де можна вражати противника вогнем, вони це роблять. Ми маємо протидію ворогу у його обстрілах».

Фейк: російська армія відбила чергову спробу українського десанту штурмувати Запорізьку АЕС

«Командир подразделения Росгвардии рассказал подробности высадки украинского десанта для захвата Запорожской АЭС, которую отразили в начале сентября» (17.10.22)

«Бойцы Вооруженных сил РФ и росгвардейцы уничтожают десятки украинских беспилотных летательных аппаратов в районе Запорожской АЭС. Для этого используются антидронные пушки и огнестрельное оружие. «Противодронное ружье эффективно работает. Мы только им посадили за последний месяц около 15 беспилотников. Стрелковым оружием мы сбили порядка 20 БЛА, которые несли на себе не только камеру и средства объективного контроля, но и снаряды», – рассказал «РИА Новости» командир одного из подразделений Росгвардии» (17.10.22)

«Украинские войска попытались высадить десант в Энергодаре с целью создания угрозы техногенной катастрофы на Запорожской атомной электростанции. Для десанта были задействованы 37 лодок и катеров с военнослужащими ВСУ, в том числе 12 тяжёлого и 25 лёгкого типов. Бой шёл несколько часов, не менее трёх – трёх с половиной. Попытка высадки десанта была отбита. Потери ВСУ составили более 90 боевиков и 14 лодок. Остатки десанта артиллерийским огнём были рассеяны в акватории Каховского водохранилища» (19.10.22).

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (17.10.22, 19.10.22), ЗаTV. Новости Запорожской области, Бердянск ЗаVтра» (17.10.22).

Спростування: окупанти щонайменше раз на місяць розповсюджують у мережі своїх пропагандистських telegram-каналів фейк про «українських диверсантів», які нібито намагаються дістатися берега Енергодара на човнах та захопити Запорізьку АЕС. Все це не має реального підґрунтя та розповсюджується виключно задля створення «бурхливої діяльності» і виправдання своєї присутності. Кожного разу вигадки окупантів доповнюються новими фантастичними деталями. Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України висміяв та спростував цей популярний фейк.

Представники обласної та місцевої влади, коментуючи ці байки, також не стримують свого сарказму.

«Ще два авіаносці заходили по Дніпру, бомбардували… Окупанти мало того, щоб кажуть нісенітниці, а ще й продовжують обстрілювати і місто Енергодар, і навколишні населені пункти. Села – без електропостачання. По центру міста завдали ударів. Вдарили по будівлі міськвиконкому, також по підстанції. Ситуація у місті ускладнюється, – зазначив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, коментуючи обстріли центру Енергодара, які відбулися 19 жовтня. – Наші інженери-оператори, завдяки героїзму яких вдається утримати ядерну ситуацію під контролем, разом зі своїми сім’ями, залишаються заручниками терористичної політики окупанта, який, прикриваючись мирним населенням, продовжує загострювати ситуацію навколо атомної станції і у самому місті».

Окупанти тримають у полоні близько 50 працівників Запорізької АЕС

«За версією російських пропагандистів, це вже чи не десята спроба десанту до Енергодара з метою захоплення Запорізької АЕС. Човни, баржі… За їхньою версією, ще тільки міжгалактичних кораблів не було з нашого боку, – не приховуючи іронії, пояснює голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко. Нікопольський район щодня потерпає від регулярних обстрілів росіян з околиць Енергодара та Запорізької АЕС.

Рашисти вкотре обстріляли Нікополь з околиць Енергодара, – ФОТО

Фейк: внаслідок обстрілів ЗСУ пошкоджені квартири жителів Енергодара

«Администрация Энергодара ведёт восстановление квартир, пострадавших при артиллерийских обстрелах со стороны ВСУ».

Джерело (канали у Telegram): Энергодарский Связной (21.10.22).

Спростування: обстріл, який став причиною пошкоджень квартир, відбувся ще 1 вересня. Це була масштабна провокація російської армії у день візиту делегації МАГАТЕ з метою дискредитації Збройних сил України.

«З п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Чутно автоматні черги. Вбивці цивільного населення задіяли авіацію (над містом кружляють гелікоптери). Вже відомо про загиблих та поранених внаслідок їхніх обстрілів. Надійшла інформація про влучення в житлові будинки по вулиці Центральній, Воїнів-Інтернаціоналістів, Курчатова, у приватні присадибні будинки в кооперативах в передмісті. Крім того, ворог поцілив у будівлю приймального відділення місцевої медико-санітарної частини, дитячі садочки», – повідомляв у той день, 1 вересня, міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Фейк: внаслідок обстрілів ЗСУ було знеструмлено останню лінію зв’язку з Запорізькою АЕС

«Высоковольтная линия связи «Днепровская» отключилась сегодня ночью в результате обстрела ВСУ. Последняя высоковольтная линия, связывающая Запорожскую АЭС с оккупированными Киевом территориями прекратила свою работу сегодня ночью в результате обстрела ВСУ»

Джерело (канали у Telegram): Главное в Мелитополе (17.10.22).

Спростування: Підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області живить останню лінію зв’язку з Запорізькою АЕС (750 кВ ЗАЕС – Дніпровська), чим допомагає забезпечити нормальну роботу реакторів станції в режимі холодного стану.

Попереднього разу російські окупанти обстріляли цю підстанцію 12 жовтня. Того ж дня українським фахівцям вдалося відновили роботу високовольтної лінії і повернути живлення власних потреб ЗАЕС.

Наступного разу ворожі війська вдарили по підстанції і відключили останню лінію зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська 17 жовтня. Невдовзі українським енергетикам вдалося відновити енергопостачання.

«Рашистські терористи змінили тактику і зараз намагаються шантажувати Україну та весь світ ракетними обстрілами дистанційних підстанцій, через які живиться АЕС, – повідомили в ДП «НАЕК «Енергоатом». –  Вкотре звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, а також повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу».

Фейк: російські війська не збираються демілітаризувати ЗАЕС через провокації ЗСУ

«Запорожские власти исключили возможность демилитаризации зоны АЭС. Демилитаризация зоны Запорожской АЭС исключена, учитывая подготовку украинских войск к штурму атомной станции, заявил член главного совета администрации Запорожской области Владимир Рогов. По его словам, присутствие российских войск в зоне АЭС, а также бойцов Росгвардии, охраняющих атомную станцию, сдерживает украинских боевиков от провокации».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (18.10.22).

Спростування: на засіданні першого комітету Генасамблеї ООН заступник голови російської делегації Костянтин Воронцов заявив, що російська федерація виключає варіант створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС, адже це створить умови для контрнаступу Збройних Сил України.

«Тобто росіяни вже навіть не намагаються приховати свої справжні наміри, вони використовують Запорізьку АЕС, як військову базу і опорну точку для свого захисту, адже розуміють, що, лише прикриваючись ядерними об’єктами, можуть відчувати умовну захищеність. При цьому вони ставлять під загрозу ядерної та радіаційної катастрофи весь світ», – відреагували на це повідомлення у ДП «НАЕК «Енергоатом».

Зважаючи на заяву представника російської делегації, можна впевнено сказати, що російські загарбники спеціально створюють різноманітні провокації, обстрілюючи і Енергодар, і навколишні населені пункти. Для окупантів це необхідно, щоб легітимізувати свою присутність біля Запорізької АЕС в очах своїх співгромадян.

Окупанти не збираються демілітаризувати Запорізьку АЕС через страх контрнаступу ЗСУ

Фейк: на окупованих територіях до кінця жовтня російська «влада» відновить газопостачання, щоб розпочати опалювальний сезон

«В конце октября Запорожской области запустят газотранспортную систему, это позволит дать тепло в многоквартирные дома», – заявил  замминистра строительства, архитектуры и ЖКХ региона Олег Рябчук».

«Системы отопления в Запорожской области готовы на 80%, в ближайшие дни к теплу подключат все объекты социальной сферы».

Обережно, ця інфографіка – російська пропаганда!

«В случае, если Запорожская АЭС не будет работать в зимний период из-за непрекращающихся обстрелов ВСУ, отапливать город будут 100 мобильных котельных».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, ЗаTV. Новости Запорожской области, Администрация города Васильевка, Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Энергодарский Связной, Бердянск Актуально (18.10.22).

Спростування: насправді рашисти не здатні забезпечити елементарні комунальні потреби населенню тимчасово окупованих територій Запорізької області.

«Росіяни обіцяють щоразу нові терміни, але на сьогоднішній день немає газу ні в Мелітополі, ні в районі. Звичайно, опалювальний сезон не може розпочатися. У населених пунктах немає газу від 3 до 7 місяців. Через аварію на газопроводі газ у Бердянську зник ще у березні, у Мелітополі після обстрілів – в липні. Гауляйтери щотижня називають нову дату запуску газопроводу, проте поки що «гріють» жителів тільки пропагандою в російських ЗМІ. Сьогодні є чергові обіцянки, що з 1 листопада начебто має з’явитися природний газ на тимчасово окупованій території. Але мешканці запасаються дровами, вугіллям, знаходять будинки родичів у передмісті, де зберіглося пічне опалення або є твердопаливний котел, щоб перечекати зиму, – повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. – Проте окупанти вкотре намагаються заробити на біді простих людей: розгорнули бізнес на дровах і підняли ціни до небес. Якщо раніше шість кубометрів дров коштували шість тисяч, то зараз їх продають за 10-12 тисяч гривень/рублів».

Щодо долі опалення в Енергодарі пояснив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. «Вже починається опалювальний сезон по всій країні. У самому Енергодарі тепломережі були забезпечені вторинним теплом з Запорізької атомної електростанції. Ми всі пишалися, що там сучасна система, що не потрібен ані газ, ані вугілля. Вторинне тепло йшло з енергоблоків. А в таких умовах, як сьогодні, непрацююча АЕС передбачає, що опалювального сезону у місті енергетиків не буде», – повідомив очільник області.

Фейк: у Запоріжжі російська армія завдала удару по заводу «Іскра» та пункту військового командування

«Ударами оперативно-тактической и армейской авиации, ракетных войск и артиллерии в районе города Запорожье поражены: пункт управления объединённой группировки войск ВСУ «Днепр» и цеха по ремонту радиолокационных станций на предприятии научно-производственного комплекса «Искра», а также 56 артиллерийских подразделений на огневых позициях, живая сила и военная техника в 132-х районах».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (18.10.22).

Спростування: як повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, насправді ворожа армія вкотре атакувала об’єкті інфраструктури обласного центру з використанням дронів-камікадзе «Shahed». Одна з ракет влучила в складські поміщення в одному з районів Запоріжжя. На щастя, постраждалих не було.

Вночі російська армія знову вдарила по Запоріжжю дронами-камікадзе, – ФОТО

Фейк: російська армія знищила склад боєприпасів у Запорізькому районі

«Уничтожен склад боеприпасов в районе населённого пункта Матвеевка Запорожской области».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (20.10.22).

Спростування: насправді 20 жовтня російська армія вчергове завдала ракетний удар по передмістю Запоріжжя – і вкотре саме по цивільній інфраструктурі. Як повідомив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко, близько 7:20 окупаційні війська завдали ракетного удару по території дитячої спеціалізованої школи у селищі Комишуваха. Внаслідок цієї атаки була зруйнована цивільна інфраструктура та житлові будинки. Жертв, на щастя, не було.

Російські терористи завдали ракетний удар по передмістю Запоріжжя: зруйнована спеціалізована школа

Фейк: у Запоріжжі російська армія б’є лише по військовим об’єктам. Усі випадки руйнування житлових будинків – це наслідок невдалої роботи протиповітряної оборони ЗСУ

«Земляки-запорожцы сообщают о «прилёте» в пятиэтажный дом и о пожаре на взорванной газовой трубе. Жители временно подконтрольных режиму Зеленского территорий прекрасно знают, что наибольшую опасность им несут действия криворуких ПВОшников ВСУ. Они обстреливают жилые кварталы, в результате их действий фрагменты ракет падают на жилые дома, проспав их за городом и наплевав на безопасность мирных жителей, ПВОшники сбивают ракеты над жилыми кварталами».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (21.10.22).

Спростування: 21 жовтня близько дев’ятої ранку ворог обстріляв Запоріжжя шістьома ракетами зенітно-ракетного комплексу С-300. Як повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, внаслідок атаки руйнувань зазнали житловий будинок та об’єкти інфраструктури.

Зокрема, у житловому багатоповерховому будинку внаслідок атаки було зруйновано стіну і пошкоджено газопровід. Також окупант поцілив в школу в одному з районів Запоріжжя. В навчальному закладі пошкоджено дах та вибито шибки. Окрім того, були влучання в об’єкти інфраструктури та на відкриті території.

Внаслідок ворожої атаки постраждали четверо працівників патрульної поліції. Як повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, правоохоронці отримали осколкові поранення та були госпіталізовані до лікарні у стані середньої тяжкості. Такого травмувало одного цивільного.

Окупанти вдарили по Запоріжжю ракетами С-300: подробиці ранкової атаки, – ФОТО

Внаслідок ранкового ракетного удару по Запоріжжю постраждали чотири поліцейських: стали відомі подробиці, – ФОТО

Фейк: українська влада повністю заблокувала виїзд на окуповану територію Запорізької області

«Режим Зеленского препятствует выезду людей в Запорожскую область на полтора месяца. Об этом заявил ТАСС председатель движения «Мы вместе с Россией» Владимир Рогов. По информации Рогова, у желающих уехать на Украину проблем на контрольно-пропускном пункте не возникает».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов (22.10.22).

Спростування: російська пропаганда вже не впершерозповсюджує брехливу інформацію про те, що українська влада начебто в одноосібному порядку повністю заблокувала виїзд на окуповану територію Запорізької області.

Першопричиною рішення  про обмеження пересування на тимчасово окупованому територію став терористичний акт, який відбувся 30 жовтня. Того дня ворожі війська нанесли три ракетні удари із зенітно-ракетного комплексу С-300 по околиці обласного центру в районі пункту пропуску. У зоні ураження опинилася сформована колона автомобілів із цивільними людьми, яка готова була рухатися в напрямку тимчасово окупованої території. Ворог убив 30 мирних жителів, серед них – діти. 89 людей отримали поранення.

Рашисти обстріляли гуманітарну колону у Запоріжжі з С-300: вже понад 80 поранених, – ФОТО

Зважаючи на трагічні події 30 вересня та систематичне порушення правил ведення війни ворогом, Рада оборони Запорізької області ухвалила рішення про призупинення виїзду гуманітарних колон на тимчасово окуповану територію. Заборона триватиме до завершення проведення процесуальних заходів на місці події та вжиття необхідних заходів безпеки для унеможливлення скупчення громадян та автотранспорту під час формування колон.

В той же час твердження про те, що у «у охочих поїхати в Україну проблем на контрольно-пропускному пункті не виникає» є неправдивим. Починаючи з 1 жовтня, росіяни максимально блокують виїзд цивільних жителів окупованої території на територію, підконтрольну Україні.

«У жовтні потік евакуйованих зменшився у десять разів. Після того, як окупанти вдарили по пункту пропуску у Запоріжжі, вони запровадили вигадані «анкети», які потрібно заповнювати у комендатурі. Усіма своїми діями усілякими методами ускладнюють людям можливість виїхати. Виїхати можна, але дуже складно. Набагато складніше, ніж це було ще у вересні», – розповів голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Фейк: у Запорізькій області російська влада побудувала асфальтобетонні заводи та розпочала масштабний ремонт доріг

«На трассе Мелитополь-Бердянск заменили 102 км асфальтового покрытия! Благодаря капитальному ремонту дороги из Крыма до Ростовской области теперь можно проехать через Запорожскую область. Новый маршрут проходит из Джанкоя через Мелитополь, Бердянск, Мариуполь и завершается в Таганроге. Весь путь длится 387 км и займет у водителей около 7 часов».

Джерело (канали у Telegram): Владимир Рогов, ЗаTV. Новости Запорожской области, Главное в Токмаке, Новый Мелитополь (22.10.22).

Спростування: у попередніх оглядах ми вже спростовували фейк про «нові асфальтобетонні заводи», які окупаційна влада насправді «націоналізувала» на захопленій території Запорізької області.

Ще 11 травня Служба автомобільних доріг у Запорізькій області повідомила, що рашисти захопили дорожньо-ремонтні пункти ДП «Запорізький облавтодор»,  асфальтобетонні заводи в селищі Кам’янка, селі Обільне під Мелітополем, у Василівці, Токмаку, селах Новобогданівка та Кам’янське, а також асфальтні заводи та виробничі бази приватних підприємств – ТОВ «Автомагістраль-Південь» в Мелітополі, Токмаку та в селі Новополтавка, а також ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком».

Міський голова Мелітополя Іван Федоров під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив, що, зокрема, окупанти намагаються організувати ремонт на базі потужностей і техніки такх захоплених дорожніх підприємства, як ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ДП «Запорізький облавтодор».

У Запорізькій області російські окупанти розграбували асфальтні заводи та бази підприємств, що займаються ремонтом доріг, – ФОТО

Фейк: президент росії ввів у Запорізькій області режим воєнного стану

«В Запорожской области вводится режим военного положения. Подробнее об указе Владимира Путина. С 20 октября с 00:00 на территориях Донецкой Народной Республики, Луганской Народной Республики, Запорожской и Херсонской областей вводится военное положение».

Обережно, цей указ – елемент російської пропаганди!

Джерело (канали у Telegram): ЗаTV. Новости Запорожской области, Администрация города Васильевка, Администрация города Мелитополя, Галина Данильченко, Евгений Балицкий, Главное в Мелитополе, Главное в Бердянске, Главное в Энергодаре, Главное в Токмаке, Новый Мелитополь, Главное в Пологах, Бердянск ЗаVтра, Бердянск Актуально (19.10.22).

Спростування: «Воєнний стан у нас запроваджено 24 лютого указом президента України Володимира Зеленського. А що там якісь фантасмагорії у Кремлі відбуваються… Ми вже давним-давно не дивуємося. Вони живуть у своєму якомусь віртуальному світі, приймають якісь свої віртуальні, відірвані від життя рішення. Те, що вони ухвалили, свідчить про те, що окупаційна влада й надалі в людей забиратиме майно, не даватиме їм пересуватися, вільно виїжджати з території», – зазначив Старух

Путін оголосив «воєнний стан» на окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областях

Фейк: священика-екстреміста видворили з Запорізької області

«Священника-экстремиста из УПЦ выдворили из Запорожской области. Святослав Питерский – протоиерей Украинской православной церкви, а по совместительству, противник референдумов. В своих речах он оправдывал терроризм и отрицал результаты референдума о воссоединении с Россией. 18 октября мужчина стал первым, кого выдворили за пределы Запорожской области после проведения референдума. 

«Я прожил почти 74 года с одним паспортом. Теперь, дожив до седин, менять его не хочу», – объяснил свою позицию Питерский. 

Сотрудники полиции зачитали мужчине обвинение, в двух копиях он написал свои претензии к правительству РФ. От повторного предложения получить паспорт он отказался с формулировкой «пока не надо». К работавшим с ним силовикам у Питерского претензий не было». 

Джерело (канали у Telegram): ЗаTV. Новости Запорожской области (19.10.22).

Спростування: такі показові «депортації», як ми вже писали у попередньому огляді, російські військові вчиняють не вперше.

«Після проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях посилюється терор і пресинг. Перш за все, це традиція, яка виникла у ворогів – примусова депортація, – повідомляв мер Мелітополя Іван Федоров і згадував випадок, коли пішки у напрямку Запоріжжя змусили йти жінку, у якої знайшли футболку з українською символікою.

Фактично, примусова депортація може чекати будь-яку людину, яка проживає на тимчасово окупованій території, за її проукраїнську позицію.

Приміром, нещодавно з Енергодара після викрадення під таким надуманим приводом окупанти «видворили» генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова.

У Запорізькій області окупанти «видворили в Україну» чотирьох патріотів, серед них – відомий бізнесмен та політик, – ВІДЕО

Фейк: російська компанія «Таврія-Енерго» забезпечує енергопостачання Запорізької області

«Энергетика является самым важным компонентом экономического развития Запорожской области — «Таврия-Энерго» обеспечивает энергоснабжение освобожденных территорий нашей области. Сотрудники  ГУП «Таврия-Энерго», в нелегких условиях проводят обслуживание магистральных, высоковольтных, распределительных электрических сетей, трансформаторных подстанций, оперативно восстанавливают повреждённые в результате боевых действий и диверсий энергообъекты».

Джерело (канали у Telegram): Главное в Мелитополе (17.10.22).

Спростування: Запорізька обласна військова адміністрація ще у липні повідомляла, що в окремих тимчасово непідконтрольних Україні населених пунктах Запорізької області окупаційна влада організувала чергову маніпуляцію – розпочала поширювати інформацію про створення на базі ПАТ «Запоріжжяобленерго» енергетичного псевдопідприємства «ГУП Таврия-Энерго»,

«Національна енергосистема України від’єдналася від систем росії та білорусі 24 лютого, за декілька годин до початку війни, а з 16 березня 2022 року Україна успішно приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E – на рік раніше запланованого. На території України правовідносини регулюються не колабораційними та окупантськими вигадками, а чинним законодавством України відповідно до якого єдиним постачальником електричної енергії для побутових споживачів на території Запорізької області є ТОВ «Запоріжжяелектропостачання», а підприємствами, що забезпечують розподіл електричної енергії та облік спожитої електричної енергії – ПАТ «Запоріжжяобленерго» та АТ«Укрзалізниця». Надання послуг споживачам з розподілу та постачання електричної енергії здійснюється на підставі договорів, укладених згідно з чинним законодавством України. Інформаційні ресурси та програмне забезпечення з розрахунків за електричну енергію зі споживачами захищені та знаходяться на підконтрольній Україні території, а обслуговування споживачів здійснюється в режимі онлайн, – повідомили у Запорізькій ОВА.

За словами міського голови Мелітополя, всі потужності обленерго на тимчасово окупованих територіях – магістральні та вуличні електромережі, трансформаторні підстанції, приміщення, майно – захопили рашисти. «Окупанти беруть із людей гроші за електроенергію, яку самі не здатні виробити. А тому крадуть із української об’єднаної енергетичної системи, – розповів Іван Федоров.

Відповідаючи жителями окупованого Енергодара на питання про необхідність сплати за комунальні послуги, міський голова Дмитро Орлов наголосив про нелігітимність російських рахунків та «комунальних підприємств» і зазначив наступне: «Шановні енергодарці, якщо ви покладаєтеся на слова терористів, яким вірити в принципі не можна, то, вочевидь, вибір за вами. Ми ж звертаємося до тих громадян Украіни (не залежно від того, чи залишилися ви в Енергодарі, чи виїхали за його межі), які ідентифікують себе саме українцями. Сплачувати потрібно. Цим ми не тільки підтримуємо функціонування та працездатність самих підприємств, а й убережемо себе від накопичення комунальних боргів. Наші КП й надалі функціонують в державній системі координат».

***

У мережі telegram-каналів, за допомогою яких російські пропагандисти цілеспрямовано поширюють антиукраїнські фейки серед жителів Запорізької області, більше 30 каналів, які можна класифікувати за тематикою:

1. telegram-канали голів або представників «окупаційних адміністрацій» (Владимир Рогов, Евгений Балицкий, Галина Данильченко і т.п.);

2. тelegram-канали окупаційних адміністрацій (Администрация города Васильевка, Администрация города Днепрорудное, Администрация города Мелитополя і т.п.);

3. тelegram-канали, що позиціонують себе, як незалежні ЗМІ (Запорожье 24 Новости, Васильевка On-line, ЗаTV. Новости Запорожской области, Запорожский Вестник, Главное в Мелитополе, Главное в Токмаке, Главное в Энергодаре, Главное в Бердянске, Главное в Пологах, Бердянск Актуально, Бердянск ЗаVтра, Энергодарский Связной і т.п.).


Читайте також:

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 1-9 жовтня

Які фейки російська пропаганда просуває у Запорізькій області: огляд 10-16 жовтня

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0