USD: EUR:
... в Запорожье
«Запорізька область грає одну з ключових ролей у плані путіна»: військовий експерт Олег Жданов – про наступ на Запоріжжя, ракетні обстріли та захоплення півдня України

«Запорізька область грає одну з ключових ролей у плані путіна»: військовий експерт Олег Жданов – про наступ на Запоріжжя, ракетні обстріли та захоплення півдня України

Полковник запасу Олег Жданов – один з найвідоміших в Україні військових експертів. Він дав відповіді на питання, які найбільше цікавлять усіх жителів нашого регіону: що відбувається на Запорізькому напрямку воєнних дій, чи можливе захоплення обласного центру, чи будуть продовжувати ракетні удари по нашому місту, чому російські війська так швидко захопили населені пункти півдня України та коли чекати завершення війни.

«Запоріжжя – це індустріальний центр, який дуже потрібен росії»

– Вже два тижня минуло з початку другої фази війни. Які проміжні підсумки станом на сьогодні можна підвести?

Сьогодні можна сказали, що  друга фаза війни для російської федерації опинилася такою ж провальною, як і перша. Не здійснилися жодні цілі, які в рф ставили на другу фазу. А саме – вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської області. Ми знову зламали всі плани російської федерації.

– На вашу думку, яке місце займає та яку роль виконує Запорізька область у злочинному воєнному плані російської федерації?

Запорізька область відіграє одну з ключових ролей. Якби вони мали успіх у наступі на Запоріжжя,  то це могло би стати великім кільцем оточення наших військ на Донбасі в цілому. Тому були наміри прорватися у напрямку Запоріжжя.

Окрім того, Запоріжжя – це індустріальний центр, який їм дуже потрібен. Вони ж постійно використовують всю матеріальну і технічну базу населених пунктів, які захоплюють. Вони одразу починають вивозити все до російської федерації. До речі, зараз Херсон грабується найбільш диким способом. Вивозяться станки, приладдя, комбайни, зерно – все, що можна вивезти. Відбувається грабіж на державному рівні з боку росії.

– Аналогічна ситуація і у Мелітополі. Окупанти з одного боку обіцяють «руский мир», запускають навчання за російською програмою, проводять масові заходи. А з іншого – забирають зерно, трактори та комбайни у фермерів, вивозять обладнання заводів. Про що це може казати?

Це просто свідчить про такий варварський менталітет російської федерації. Вони не можуть самі цього зробити або створити. Тому вони грабують. Стала нагода нас пограбувати, вони грабують нас. Була нагода пограбувати Грузію, вони грабували Грузію. На жаль, це їхня ментальність. Вони завжди намагаються жити за чужий рахунок. В них ідеологія і матеріальні блага розходяться.  Ідеологія залишається ідеологією, а матеріальні блага, щось вкрасти для них – це святе.

56-річний полковник запасу Олег Жданов – випускник Хмельницького вищого артилерійського командного училища. Служив у 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді. Викладав у Національній академії оборони України. Працював у головному управлінні ракетних військ та артилерії, а також у Головному оперативному управлінні Генерального штабу Збройних Сил України.

– Чи можна очікувати в найближчий час наступу на Запоріжжя?

Думаю, що ні. Справа в тому, що вони проводять перегрупування на всіх напрямках, в том числі – і на Запорізькому. Для того, щоб перегрупувати війська, потрібно мати, чим це проводити. Резервів  у них фактично немає.

Я нагадаю виступ нашого головнокомандувача ЗСУ генерала Залужного, в якому він сказав, що нарешті російська федерація ввела на територію України все, що мала на прикордонних областях.

У росії йде формування резервів, але воно буде  дуже довгим. Вони тільки техніку знімають зі зберігання, звозять у ці прикордонні області. А де вони будуть брати особовий склад, я так розумію, в росії це питання поки що не вирішувалося. Чи це буде мобілізація, чи часткова, чи повна. Тобто цей резерв третьої хвилі він буде у часі розтягнутий дуже довго. А їм потрібен резерв сьогодні. Тому я не очікую, що вони здатні провести наступальну операцію принаймні в найближчий місяць або два.

Не хочеться наврочити, але Запоріжжя у порівнянні з іншими містам: Харковом, Миколаєвом, Одесою, Києвом – не піддається таким сильним ракетним ударам. Це може про щось говорити?

– Ні. Там де можуть зайти військами, вони заходять військами. На Запоріжжі планувалося проводити наступальні дії. До Дніпра вони не можуть дістатися, тому там намагаються розбомбити інфраструктуру за допомогою ракет. Тобто вони діють тактикою рівномірного покриття нашої території  засобами вогневого ураження. Вони не можуть перекидати і ракетні удари, і робити наступи військ, де у них не вистачає для цього сил.

Згідно зі зведеннями Генштабу ЗСУ, напрямок дій ворога у Запорізькій області відбувається на північ до населених пунктів Велика Новосілка та інші. Тобто вони ще не покидають своїх мрій зробити котел з українськими угрупованнями, які рухаються у напрямку Донбасу?

– Так. До речі, це і був їх задум. Ми так принаймні думаємо, що задумом ворога було оперативне оточення і воз’єднання з угрупованням військ, яке наступає у бік Краматорська. А потім з півдня з Запоріжжя також повернути на Краматорськ. Або з Краматорська повернути на Дніпро. Можливо,  такий варіант був. Але те, що вони хотіли обійти та оточити ці дві області, це цілком можливий варіант планування генерального штабу російської федерації.

«Зруйнований міст в Акимівці мав дуже велике значення для забезпечення російських військ»

28 квітня стало відомо, рух опору Сил спеціальних операцій Збройних сил України підірвав залізничний міст у Якимівці у Мелітопольському районі. Яке значення мав цей міст для російської армії і чи може ця втрата кардинально вплинути на хід подій на Запорізькому напрямку?

– Він послабив угруповання військ. Чому? Тому що залізниця – дуже потужний спосіб переміщення вантажів і товарів. Для військ – це паливо, мастильні матеріали, боєприпаси,  оновлення техніки та озброєння, а також особовий склад. Якщо залізниця не працює, то вантажівками це набагато довше і складніше. Тому міст мав дуже велике значення для забезпечення цього угруповання військ росії.

Зруйнований Силами спеціальних операції ЗСУ міст в Акимівці, який значно обмежив постачання для російської армії

– За вашою інформацією, чи ще багато таких мостів лишилося, які можна було б  прибрати, щоб обезкровити російську армію на нашій території?

– Наскільки я пам’ятаю карту – це основна гілка залізниці. І тому я думаю, що обхідних шляхів там майже немає, щоб об’їхати цей міст. Тому я думаю, що в даному випадку  достатньо. Якщо вони зможуть налагодити або будуть намагатися забезпечити це угруповання автомобільним транспортом, то ми знайдемо ще якісь міст, який можна буде підірвати, щоб ускладнити їм і в цьому напрямку постачання військ.

– Чи зараз бачимо у зведеннях Генерального штабу ЗСУ, що противник щодня несе великі втрати. Як живої сили, так і бойової техніки. І просування фактично у напрямку їхніх цілей немає. Чи може це говорити про фактичний провал другої фази війни?

– Так, можемо про це говорити. Що мету другої фази війни – до 7 травня (саме до 7 травня, не до 9-го) вийти на адміністративні кордони – не досягнули. І це нам дає можливість сказати, що другий етап війни точно повністю провалений і не виконаний російськими військами.

– На вашу думку, що стало причиною цього? Окрім, звичайно, героїзму наших Збройних сил України.

– Це – головна причина. Друга – недостатня кількість сил і засобів. Коли війною починають керувати політики, то ця війна приречена на програш. Чому? Політики хочуть перемог, і вони не вникають у суть, як ця перемога досягається. І тому військові змушені виконувати наказ, не зважаючи на втрати, нестачу сил та засобів.

Взагалі,  другий етап проведення цієї воєнної кампанії був заздалегідь  провальний. Але політики настояли, що треба йти війську. Вони і пішли. Ось вони і отримали результат цілком прогнозований.

– Генерал Залужний зауважував, що війна почалася у 2014 році, але такого пекла, як зараз на фронті, ми не бачили. На вашу думку, коли відбудеться завершення другого масованого наступу?

Я думаю, що друг етап війни можна вважати завершеним, коли через декілька днів угруповання російських військ, які наступають від Ізюму, втратять наступальний потенціал. У них небагато резервів.

Потім їм буде потрібна оперативна пауза для перегрупування військ та поповнення втрат у техніці та особовому складі. А далі подивимося, як будуть розвиватися події. Ми принаймні залишаємо за собою право продовження вогневого ураження противника без зупинки, нанесення йому максимальним втрат для виснаження противника на нашій території.

– Тобто поки вони будуть збирати мобілізованих…

…ми будемо наносити вогневе ураження. Абсолютно вірно.

– Зважаючи на те, що ми дуже скоро отримаємо і почали  вже отримувати нове озброєння з різних країн, контрнаступ може бути справою не дуже далекого часу?

Я би не сказав, що недалекого часу. Я розглядаю, щонайменше, місяць до того, коли ми будемо здатні виставити угруповання військ для проведення контрнаступальної операції. Але раніше навряд чи впораємося. Бо потрібно не лише отримати техніку, потрібно її опанувати, вивчити і навчитися нею воювати.

– Чи є у росії резерви живої сили та техніки, які вони можуть використати проти нас?

Так. У росії ще багато резерву. І мобілізаційного резерву серед людей. І техніки та озброєння на складах. Але у них немає головного – часу, для того, щоб все це проводити. Потрібно провести мобілізацію, зняти техніку зі зберігання, сформувати частини, відновити їх навченість. Це – найголовніше. Є резерви, але скористатися ними вони не можуть.

«Оголошення загальної мобілізації у росії – політично неможливе»

– Якими воєнними результатами путін буде вихвалятися перед народом 9 травня?

Я думаю, що вони будуть намагатися згладити цю ситуацію, сказати, що операція йде за планом. Навряд чи путін буде дратувати російське суспільство оголошенням загальної мобілізації. Тому що під загальну мобілізацію треба підкладати ідеологію, що, приміром, колективний запад нападає на росію, та потрібно йти її захищати. Я думаю, що російське суспільство навряд чи прийме таку постановку питання.

– Надзвичайні події, які розвиваються  у прикордонних областях росії – вибухи на нафтобазах, складах, підірваний міст – багато хто з українців сприймає, як перемоги наших  Сих спеціальних операцій. На вашу думку, чиїх це рук справа та з якою метою?

Я думаю, що це справа рук російських спецслужб. Вони проводять операцію під чужим прапором. Основна мета операції – дегуманізувати Україну. Тобто в очах місцевих жителів цих областей показати, що ми терористи і нацисти. І що ми хочемо або захопити цю територію, або знищити її жителів.

Це потрібно для того, щоб скласти відповідну суспільну думку: коли дійде рівень воєнної загрози – треба йти у військомат та захищати  свою  територію від злих українців. На мій погляд, це планомірна дуже фахово спланована операція для створення умов загальної мобілізації у прикордонних з Україною областях російської федерації.

Оголошення загальної мобілізації по всій країні на сьогодні у росії внутрішньополітично неможливе. Вона може стовідсотково спричинити зворотній ефект. А от оголошення мобілізації у окремо взятому регіоні – це цілком ймовірно. Підґрунтя для цього створюється спецслужбами російської федерації.

Тих резервів, які можна мобілізувати цих трьох областях, їх достатньо для продовження наступу?

– Можливо,  і було би достатньо. Якби вони почали мобілізацію за декілька місяців до початку самої війни. Але на сьогоднішній день, знову ж таки вони  упираються у головний чинник – відсутність часу.  На її проведення, формування частин і підготовку, та перекидання в Україну. Поки вони все це збирають, ми можемо закінчити війну.

З військової точки зору немає сенсу зупиняти наступ, якщо він буде успішним. Зупинятися потрібно тільки на кордоні. Якщо ми зупинимося на лінії 24 лютого, то ми там зав’язнемо на дуже довгий час.

– Зараз йде мова про оголошення мобілізації за окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Як ви вважаєте, чи можливо таке і наскільки такий резерв серед українців у лавах російської армії буде ефективним на полі бою.

– Я думаю, що вони навряд чи наважаться оголосити там мобілізацію. Або провести примусову мобілізацію. Це було б суте безглуздя. Вони будуть агітувати, так. Але не примушувати. Тому що населення ще не відійшло від України далеко. І там у більшості панують  проукраїнські настрої. І люди можуть або піти у партизани, або перейти на наш бік. Тому навряд чи вони будуть озброювати місцеве населення, тільки добровольців, які погодяться співпрацювати з російською федерацією.

«Розслідування має з’ясувати, чому так швидко захопили південь України»

Головне управління розвідки Міноборони повідомляло, що у Мелітополі вже до 100 російських солдат, які патрулюють вночі, вночі вбиті партизанами. Як ви думаєте, наскільки це масове явище в окупованих населених пунктах.

– Я не думаю, що воно носить масовий характер. Щоб воно носило масовий характер, потрібно, щоб його готували. Якби там держава займалася створенням територіальної оборони, створення схронів озброєння, боєприпасів, вибухівки для партизанських загонів – озброєння. Тоді так. Тоді ми могли би розраховувати  на масштабний партизанський рух.

Сьогодні це, можливо, поодинокі дії активістів, які мають змогу або мають засоби для боротьби з російськими окупантами.

Жителі Енергодара три доби блокували в’їзд до міста російських загарбників

–  Окупація міста Енергодар. У державній компанії «Укренерго» підтвердили, що налагодити постачання електроенергії із Запорізької АЕС до тимчасово окупованого Криму та Росії технічно неможливо. Які плани має росія на цей об’єкт? 

–  Я сумніваюся, що неможливо. Тому що високовольтна лінія  працює і опори, які були підірвані в 2014 році, її потім  відновили. Під приводом того, що, якщо не відновити цю лінію, то були б знеструмлені частина Херсонської та Донецької областей. Так що лінія є. Не розумію, навіщо вони так  кажуть.

Другий момент. Енергодар потрібен був, щоб забезпечити весь південний схід. Росіяни збиралися відхопити від Харкова аж до Придністров’я. Фактично всю «Новоросію», плани про створення якої вони озвучували у 2014 році. В тому числі, вони намагалися ще просувати у напрямку Південноукраїнської АЕС. Це ж енергоресурс, при чому –найдешевший. Я скажу, на сьогоднішній день Запорізька АЕС включена до складу «Росатому» і там працює російська адміністрація.

– Дуже багатьох жителів Запорізької області здивувало, як на початку війни швидко просувалися російські військові і захоплювали міста нашого регіону: Бердянськ, Мелітополь, Енергодар. Можна почути панічні думки про те, що, мовляв, неспроста, що ніхто не зустрічав ворога на підступах до міст. Чи можна це якось пояснити з військової точки зору?

– З військової точки зору не можна це пояснити. Чому російські війська без жодного пострілу зайшли в Україну і через три години після початку руху  вони вже були у Херсоні. Це не вкладається у жодний військовий план. Але я думаю, що треба вже шукати відповідь на це питання. При чому його потрібно шукати в Офісі президента.

Я думаю, що президент повинен створити всі умови для того, щоб було проведене неупереджене, відкрите слідство. І покарати усіх винних, хто розмінував всі підходи, хто дав змогу росії  без єдиного пострілу опанувати весь південний схід України.

– Як ви думаєте, я кому напрямку буде розвивати російська політика у створенні так званих «республік». Вже йшла мова про створення «Херсонської народної республіки». Селище Розівка Запорізької області незаконно «приєднали» до «ДНР». Якщо казати про решту частину півдня України, на вашу думку, її планують приєднати до Криму, Херсону або планують створити окрему «республіку»?

– Я думаю, що, скоріш за все, росіяни будуть застосовувати і вже застосовують, є такі ознаки, можливість анексувати ці територію і приєднати її до російської федерації. Для того, щоб потім всім говорити, що це наша територія і ми будемо її захищати. В будь-який спосіб. Тому що по-іншому у військовому плані вони можуть її не утримати. Тому, скоріш за все, це буде спроба анексувати цю територію.

– Всі люди дуже чекають перемоги та завершення війни. За вашими прогнозами, коли можна буде цього очікувати?

– Я думаю, що це справа декількох місяців. Можливо, до 5-6 місяців. Тому що наступальні операцію проводити набагато складніше, ніж оборонну. І відбивати територію набагато складніше, ніж її  обороняти. Тому це може затягнути на декілька місяців.

Я думаю, що за цей час відбудеться активне завершення бойових дій. Хоча деокупація та завершення активних бойових дій повинні співпасти у війни. Тому що все буде вирішувати на полі бою, на перемовинах тут уже вирішувати нема чого.


Читайте також:

Російські війська завдали удару по лікарні Оріхова, – ФОТО

У Пологах російські мародери вивозять із великого підприємства масло, яке виробляли на експорт

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

9

Гость другий2022-05-09 19:48:13
У этого эксперта поразительное знание русских. Сам я - русский, родился в Запорожье через 12 лет после Великой Отечественной. Но, как известно, сам себя не видишь и не знаешь, т.к. не можешь посмотреть со стороны. А он - может. Вот я и думаю: как мне завидно, что у вас такая свобода - депутата можно запросто облить зеленкой! У нас за это в полицию заберут. И еще - что это меня все время тянет грабувать? Ясное дело: сам я ничего не умею - ни скакать, ни петь "Ще не вмерла...", ни изготовлять коктейли Молотова.
Украинец2022-05-09 12:20:46
Все русские фашисты будут уничтожены на святой Украинской земле! Запомните!
Ваяна2022-05-09 00:44:10
Авычтосделалидляукрайне!атоваянасоплиразвели?аналитике и рвы,бериоружиевоюйпртиврашки!
Гость2022-05-09 00:43:36
Кацапня дохнет на нашей земле. Война до последнего кацапа. Хороший русский - дохлый русский
Украина2022-05-08 23:37:32
Вторая армия мира … обосралась и продолжает обсираться на поле боя. Подобие "солдат",дикари и безбожники. Мало в марте пизды получили….В России экономический кризис,инфляция,народ всемирным изгоем стал ,а они всё на чужую землю лезут.А пропаганда..это вообще за гранью фантастики,клоуны. Украинцы вам не по зубам,сохраните жизни своих сыновей и отцов,не отпускайте их на смерть в составе армии РФ
!2022-05-08 22:02:18
Та пошли вы на хер со своей Россией, отцепитесь от Украины. Считаете что управляют страной нацисты и все это под руководством сша?! Так это выбор украинцев! Наведите порядок у себя, а потом учите как жить
Игорь2022-05-08 18:28:22
В мире есть две искусственные нации! Американец и Украинец. Один исключительный, другой уникальный. Оба живут на чужих землях. Первый – на отобранных. Второй – на подаренных. Они, по сути квартиранты, и не имеют понятия, что такое Родина.
Фершал2022-05-08 18:16:31
Олег Жданов уже проходил обследование в нашем диспансере с подозрением на "майдан головного мозга". Консилиум пришёл к неутешительному выводу, что у этого, не к ночи будет сказано, эксперда поражена не только кора головного мозга, но и сама древесина !
гостю2022-05-08 16:18:18
На это и рассчитано.