USD: EUR:
... в Запорожье
Відомий український вчений розповів, як зупинити засмічення запорізької Хортиці

Відомий український вчений розповів, як зупинити засмічення запорізької Хортиці

Питання оновлення Хортиці потрібно розглядати у комплексі з підвищенням рівня свідомості туристів та жителів Запоріжжя.

Такої думки завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету, доктор біологічних наук Олександр Рильський. Професор взяв участь у третьому етапі обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія – велике майбутнє», що розпочався минулого тижня, 20 травня, у хабі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій».

Нагадаємо, темою відкритою дискусії, до якої доєдналися не лише представники експертного середовища, але й чимало небайдужих жителів Запоріжжя, стало збереження та захист природи Хортиці.

До теми: Як перетворити Хортицю в унікальний туристичний магніт: у Запоріжжі продовжується обговорення майбутнього острову.

«Щоб зберегти унікальне природне різноманіття на Хортиці, потрібно покращувати загальну свідомість громадян. В першу чергу, жителів Запоріжжя. Для цього необхідно постійно проводити просвітницьку роботу у всіх засобах масової інформації задля збереження природи острова. Заповідник Хортиця  виконує не лише функцію просвіти в області історії, а й займається охороною довкілля. Ми маємо зберегти цей унікально цінний дарунок природи, – зазначив доктор біологічних наук, професор Олександр Рильський. – Крім того, потрібно більш жорстко покарати порушників. На Хортиці свідомо залишають сміття у великій кількості не діти, а люди вже зрілого віку. Тому покарання має бути відповідним до нанесеної шкоди природі».

«Просвітницька робота ЗМІ, покарання порушників, проведення науково-дослідницької роботи. Все це дозволить підняти духовний рівень наших громадян. І у підсумку наступне покоління вже не буде знищувати природу, а житиме в комфорті з довкіллям», – підсумував відомий вчений.

Наостанок, професор Рильский зазначив, що реконструкція на Хортиці повинна бути системною і зачіпати не лише розвиток культурно-історичного комплексу, а й покращення інфраструктури. Зокрема, вирішити проблему водоочисних споруд у південній частині Хортиці.

Нагадаємо, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький також долучився до дискусії та зазначив, що під час оновлення Хортиці необхідно знайти баланс між розвитком туризму та збереженням унікальної флори та фауни острову.

Крім цього, під час третього етапу обговорення учасники відреагували на відкритий лист представників і прихильників науково-громадської ініціативи «Інститут сакральної географії. Просторові практики», які підтримали формат дискусійної платформи та звернулися з своїми пропозиціями.

Під час попереднього обговорення широкому колу громадськості презентували концепцію та проект реконструкції Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України.

Нагадаємо, 23 квітня в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» відбулося підписання меморандуму між Міністерством культури і інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією і комбінатом «Запоріжсталь» Групи Метінвест про співпрацю з комплексного відновлення острова Хортиці.


Читайте також:

Молодіжні фестивалі, міжнародний кемпінг та екопарк: у Запоріжжі студенти презентували ідеї майбутнього оновлення заповідника Хортиця

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0