USD: EUR:
... в Запорожье
Відомий режисер Владислав Троїцький анонсував культурний івент від творців GOGOLFEST на острові Хортиця

Відомий режисер Владислав Троїцький анонсував культурний івент від творців GOGOLFEST на острові Хортиця

Цього літа у Запоріжжі на Хортиці відбудеться культурна подія від творців фестивалю GOGOLFEST.

Про це в ефірі програми «День. Тема» на телеканалі TV5 розповів відомий режисер, засновник фестивалю GOGOLFEST і театру ДАХ Владислав Троїцький.

«У вашого міста – фантастичне майбутнє. Тим більше, цього літа в Запоріжжі відбудеться безліч подій. Вже у липні на Хортиці почне працювати резиденція відомого архітектора Олега Дроздова (архітектор Театру на Подолі, – прим. ред.) та команди його учнів. Окрім цього, у серпні на Пагорбі Єдності на фоні Дніпрогесу – ще одного символу Запоріжжя – відбудеться великий спеціальний івент від творців фестивалю GOGOLFEST. – розповів режисер. – Часто так буває, що люди вважають своє рідне місто провінцією та думають, що тут нічого не відбувається. Завдання GOGOLFEST – показати місцевим жителям, який потенціал має їхнє місто, передати людям ініціативу. Головна місія – щоб після нашого від’їзду у місті завирувало життя. Найголовніше – не впасти у провінційність. Україна може робити проєкти, круті в контексті світового культурного контексту».

Зазначимо, міжнародний фестиваль сучасного мистецтва GOGOLFEST, який увійшов до п’ятірки найкращих фестивалів Європи, з 2017 року проходить не у столиці, а подорожує Україною. В кожному місті GOGOLFEST адаптується під локальну специфіку і співзвучний енергетиці місця, де проходить.

Нагадаємо, в рамках державно-приватного проекту відродження Хортиця вже оновили такі знакові об’єкти, як доступний Пагорб Єдності та громадський простір «Козацьке коло», де вже активно проходять різноманітні масові заходи, а також почали реставрацію музею історії запорозького козацтва.

Група Метінвест стала головним партнером змін на Хортиці і супроводжує проєкт від початку робіт, які виконуються згідно концепції перетворень. За її підтримки на Хортиці з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей: арт-об’єкт «Коло Єдності», лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».

До речі, Владислав Троїцький своєю роботою долучився і до проєкту відродження Хортиці. засновник незалежного театру «Дах» зрежисував двадцятихвилинну аудіовиставу «Шлях», якою відвідувачі зможуть супроводжувати свою прогулянку пагорбом Єдності та взагалі – островом Хортицею.

Під час підйому на оновлений Пагорб Єдності гості острову зможуть відчути унікальний формат осмислення історії і послухати ексклюзивну аудіовиставу «Шлях». Вона створена на острові книги «Шлях становлення української ідентичності» відомих українських мислителів – видатного історика і публіциста Ярослава Грицака та філософа Олександра Комарова, презентація якої відбулася у Національному музеї літератури України у Києві.

«Книга Ярослава Грицака та Олександра Комарова розповідає про те, як формувалася державність в Україні. Там дуже цікаві аспекти. Наприклад, що перша згадка про Хортицю та Запорізьку Січу збігається з роком відкриття Америки, – розповів Троїцький. – Запоріжжю є чим пишатися – Хортицею. Звідки певною мірою народилася державність України».

Табличку з QR-кодом для того, щоб прослухати аудіовиставу, можна знайти перед входом на Пагорб Єдності.

Окрім того, вчора, 14 лютого, Владислав Троїцький виступив із лекцією «Театр життя» у Туристичному інформаційному центрі. Відомий режисер поділився з аудиторією своїми думками щодо сучасного мистецтва, як воно допомагає висловлюватись та будувати діалог про сучасне і майбутнє.

За словами митця, необхідно створювати власний якісний культурний продукт, який зможе стати візитівкою Запоріжжя та репрезентуватиме наше місто на всеукраїнському рівні.

Національний проєкт відродження Національного заповідника «Хортиця» у 2022-му не зупиняється. Цього року заплановано розпочати реставрацію музею історії запорозького козацтва всередині, а також відновити паркові зони, розташовані на Хортиці, щоб зробити їх привабливими та доступними для туристів.

У Запоріжжі на Хортиці планують провести міжнародний гастрономічний фестиваль


Читайте також:

У Запоріжжі цього року розпочнеться оновлення парків та скверів острову Хортиця, – ФОТО, ВІДЕО

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0