USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі завершується масштабне відновлення острову Хортиця: що вже зробили, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі завершується масштабне відновлення острову Хортиця: що вже зробили, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі активно продовжується масштабне відновлення острову Хортиця. Наразі усі роботи – вже на завершальному етапі, а численні перетворення на краще вже можна побачити неозброєним оком.

В рамках державно-приватного партнерства на острові, який стане першим безбар’єрним туристичним об’єктом в Україні, тримає реалізація президентської програми «Велика реставрація». Під час відродження Хортиці було заплановано оновлення трьох знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, музею та громадського простору «Козацьке коло». Результати потужної роботи станом на сьогодні дозволяють впевнено говорити про те, що за підтримки державної влади та великого бізнесу усі роботи будуть завершені вже цього року.

Першою з урахуванням усіх норм доступності завершили реконструкцію Козацького кола. 14 серпня тут вже провели фестиваль родинних цінностей та традицій, а 27-28 серпня – масштабний фестиваль сучасної музики ZOUND 2021.

Ось так виглядало Козацьке коло до реставрації

А тепер громадський простір виглядає так:

«Оновлене Козацьке коло – той культурний простір, який давно потребувала Хортиця. На цьому місці протягом багатьох років без жодних умов та зручностей проводили численні заходи масові культурні та спортивні заходи. Сьогодні це зручний простір для культурних заходів – з оновленою інфраструктурою та розширеним паркінгом, який ми вже протестували двома великими фестивалями. Хортиця – не лише культурний та історичний об’єкт, а й місце проведення потужних масових заходів. Тому запрошуємо до співпраці усіх бажаючих, які бажають провести на Хортиці івенти різного формату», – зазначив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Таким був фестиваль ZOUND-2021 на Козацькому колі

За його словами, задовго до ZOUND-2021 Хортиця вже неодноразово збирала тисячі містян та гостей Запоріжжя. Приміром, у 2019 році. Коли на острові проводили щорічний фестиваль «Покрова на Хортиці», три локації якого (комплекс «Запорозька Січ», примузейна площа та Козацьке коло) відвідало близько 20 тисяч відвідувачів.

Окрім Козацького кола, на Хортиці завершили основні роботи з відновлення пагорбу Єдності. Тепер пагорб, на який десятиліттями не могли піднятися люди, нарешті став максимально доступним, безбар’єрним та зручним для кожного відвідувача. 23 серпня на оновленому пагорбі Єдності на Хортиці замайорів Державний прапор України.

Таким незручним та необлаштованим пагорб Єдності був ще зовсім нещодавно. Але після реставрації все змінилося. Тисячі туристів дуже скоро зможуть оцінити покращення на острові.

Після реставрації оновлений пагорб з облаштованим зручним підйомом, оглядовим майданчиком та оновленим флагштоком став максимально безбар’єрним та зручним для кожного відвідувача. Стежка на пагорб побудована під кутом 5%, що відповідає нормам з доступності. Також будуть облаштовані зони для відпочинку для зручності людей похилого віку, людей з інвалідністю та дітей.

Відродження пагорбу вже позитивно оцінили перші відвідувачі під час святкувань Дня прапору та Дня незалежності.

«Безліч людей, які вже встигли піднятися туди протягом останнього тижня (а таких було дуже багато), вже відчули, наскільки це зручна, приємна і, головне, ефектна подорож. Піднімаючись на оглядовий майданчик, постійно змінюється краєвид навколо, – розповів Остапенко. – Найголовніше, що на Хортиці з’явився зручний і облаштований громадський простір, на який безпечно і комфортно підніматися».

Нагадаємо, головний логотип Хортиці визначили всі бажаючі за допомогою онлайн голосування.

Повністю відновити доступ до пагорба для жителів та гостей Запоріжжя збираються до Дня міста, коли завершать реконструкцію останнього знакового об’єкта Хортиці – даху з оглядовим майданчиком музею історії запорозького козацтва.

Аварійна будівля музею історії запорозького козацства до початку реконструкції

Причиною закриття музею у 2015 році став аварійний стан будівлі через постійне протікання даху.

Щоб попередити цю проблему у майбутньому, будівельники зробили двошарове бетонування та гідроізоляцію, а також продуману систему водовідведення, яка не дозволить волозі потрапляти всередину будівлі. Як розповідав «Першому Запорізькому» представник проектного офісу Валерій Шевченко, на будівлі адміністративного корпусу вже зробили нову покрівлю з утепленням, відремонтували фасад, майже завершили монтаж навісного фасаду на стіні будівлі музею. Окрім того, з допомогою прибудови будівельники збільшили площу музею на 400 квадратних метрів. Там будуть облаштовані додаткові санвузли, зокрема, для людей з маломобільної групи населення, пеленальні кімнати.

«Ще у часи роботи музею стало зрозуміло, що площі фойє не вистачає для зустрічі туристичних груп. Коли приїжджали 90 автобусів людей, вхідна група музею не могла прийняти таку кількість людей. Окрім того, для зручності різних категорій населення туалети потрібно зробили не у підвальному приміщенні, як було раніше, а на першому поверсі. Прибудова допомогла вирішити це питання», – розповів керівник заповідника.

Нагадаємо, родзинкою та ще одним туристичним магнітом Хортиці після завершення реставрації стане унікальне лазерно-проекційне шоу. Як вже повідомляв «Перший Запорізький», 23 серпня, відбувся тестовий запуск першого в Україні інтерактивного перманентного лазерно-проекційного шоу на природних ландшафтах з можливістю персонального взаємодії з відвідувачами. Надпотужні проектори зі звуковим супроводом транслюватимуть яскраві історичні образи і національні символи, що розкривають українську ідентичність, на схили пагорба Єдності, дніпровські пороги і небо. Детальніше про цей унікальний проект можна дізнатися у матеріалі за посиланням.

Усі масштабні перетворення на Хортиці не були б можливими без участі великого бізнесу. Партнером національного проекту відродження острову виступає Метінвест і «Запоріжсталь» – вони підтримали розробку концепції, згідно з якою виконуються роботи на острові. Метінвест долучився до проекту на самому початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції перетворень, згідно з якою наразі триває будівництво. Аби всі перетворення відбувались якісно та правильно, компанія виступила ініціатором створення проектного офісу, який повністю керує процесом оновлення.

У Києві під час фестивалю «Мандруй Україною» презентували проект реконструкції острова Хортиці.


Читайте також:

«Шлях становлення української ідентичності»: у Національному музеї літератури презентували книгу, яка стане основою аудіоподорожі островом Хортицею

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0