USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі зміняться парки на Хортиці: там облаштують зручну інфраструктуру та підкреслять пам’ятки

У Запоріжжі зміняться парки на Хортиці: там облаштують зручну інфраструктуру та підкреслять пам’ятки

У Запоріжжі очікують на збільшення кількості туристів через зміни на легендарній Хортиці.

Про це повідомляє «Индустриалка».

Тепер це не лише історична, а й культурна і природна пам’ятка. Оновлений пагорб Єдності, нові доступні туристичні об’єкти та айдентика – здобутки в партнерстві з компанією Метінвест Ріната Ахметова. Музейна практика на Хортиці тепер буде світового рівня. За словами експертів, співпраця адміністрації заповідника з бізнесом є першим успішним українським прикладом державно-приватного партнерства.

Експертка з розвитку територій, директорка Urban-бюро Big City Lab, що вже займалося створенням концепції розвитку Хортиці, Вікторія Тітова в ефірі телеканалу «Україна 24» розповіла, що для мешканців Запоріжжя очікуваною локацією заповідника є парки. Тому що саме на острові запоріжці полюбляють відпочивати, насолоджуючись зеленню заповідника.

«Вони і зараз використовують Хортицю як парк, але при цьому там дуже мало інфраструктури, – зазначила Вікторія Тітова. Для будь-якого архітектора зрозуміло як зробити парк в місті, але як зробити його посеред лісу – це дуже незвичне завдання. Зазвичай ми уявляємо заповідник, як праліси в Карпатах, де ніколи не ступала нога людини. Але на Хортиці інша ситуація».

Нагадаємо, під час обговорення експерти разом з зацікавленою громадськістю обмінювалися думками про те, яким мають бути парки острову Хортиця.

Експертка нагадала, що за часів Радянського союзу на території Хортиці було побудовано багато баз відпочинку, землі використовувалися під сільське господарство. А в місцях паркових зон розбиті алеї, де ростуть жасмини, платани – рослини, не притаманні острову й Україні загалом.

«Ми провели дослідження і з’ясували, що для того, щоб зберегти природу і врахувати пам’ятки острова, нам потрібно їх підкреслити. Для цього очистити від зарослі, хащів і додати інфраструктуру в тих місцях, де вже була, і додати нове, щоб воно було в гармонії з природою», – додала Вікторія Тітова.

На Хортиці є чотири основних паркових зони. Це парк Шевченка, що знаходиться недалеко від історико-культурного комплексу «Запорізька Січ». Хортицький лабіринт – біля колишнього піонертабору «Чайка». Дендропарк – дорогою до кінного театру. Система алей і дендропаркова зона в районі санаторію-профілакторію «Дніпроспецсталь». На жаль, десятиліттями не було системних зусиль по впорядкуванню паркових зон.

Нагадаємо, протягом минулого року в рамках державно-приватного проекту відродження Хортиці вже оновили такі знакові об’єкти, як громадський простір «Козацьке коло» та доступний Пагорб Єдності, а також почали реставрацію музею історії запорозького козацтва. Група Метінвест стала головним партнером змін на Хортиці і супроводжує проєкт від початку робіт, які виконуються згідно концепції перетворень. За її підтримки на Хортиці з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей: арт-об’єкт «Коло Єдності», лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».

У 2022-му заплановано розпочати реставрацію музею всередині, а також відновити паркові зони, розташовані на Хортиці, щоб зробити їх привабливими та доступними для туристів.


Читайте також:

У Запоріжжі на Хортиці планують провести міжнародний гастрономічний фестиваль

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0