USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі відкрилась найбільша виставка музичних інструментів - ФОТО

У Запоріжжі відкрилась найбільша виставка музичних інструментів - ФОТО

Сьогодні, 9 листопада, у Запорізькому краєзнавчому музеї відкрилась найбільша в Україні виставка музичних інструментів.

На експозиції об’єднані дві колекції музичних інструментів. Перша —  українських народних музичних інструментів, яку представив музикознавець, етномузиколог Любомир Кушлик. У нього нараховується 700 експонатів музичних інструментів, з яких в Запоріжжї він презентує близько 500. Друга — народів світу директора Музею історії музикальних інструментів Дениса Васильєва.

‒ Це виставка про українську душу, про душу українського народу, яка виливається через музику. Це унікальна виставка. Тут понад 500 експонатів народних інструментів. Як показав пан Любомир, будь-яка побутова річ може стати музичним інструментом. Сподіваюсь, що ця виставка залишить помітний слід у культурному житті Запоріжжя та буде популярною, ‒ розповідає директор Обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовський.

Свою виставку у Запоріжжі Любомир Кушлик представив вперше. Після рідного Львову презентовував її у Рівному, Дрогобичі та Івано-Франковську.

На експозиції представлені справжні запорізькі козацькі тулумбаси, трембіти, ріг тура, дерев’яні роги, скрипки, бубон та багато іншого. Найбільш унікальним експонатом є ріг тура, якому нараховується 400 (!) років. Як поділився пан Любомир, цю знахідку він придбав у комісійному магазині.

Виставка триватиме до новорічних свят. Буде працювати у звичайному для бібліотеки режимі. Кожної суботи запоріжці зможуть відвідати інтерактивні лекції, майстер-класи, а також потримати та пограти на музичних інструментах.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

P.S. Сьогодні в Україні святкують День української мови та писемності. Сайт «Перший Запорізький» долучається до святкування і підтримує флеш-моб щодо використання української мови у своєму виданні.

0