USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі в музеї історії козацтва на Хортиці з’явитьcя прозорий дах із загартованого скла, – ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі в музеї історії козацтва на Хортиці з’явитьcя прозорий дах із загартованого скла, – ФОТОРЕПОРТАЖ

На Хортиці завершується реконструкція будівлі музею історії запорозького козацтва. Будівельники облаштовують дах внутрішнього дворику музею, готуються до облаштування нової пішохідної зони, а також закінчують роботи з благоустрою.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

«Раніше внутрішній дворик музею історії запорізького козацтва був відкритим простором, у якому лише знаходився Чорний камінь. Але під час дощу туди постійно потрапляли всі стоки, що погано позначалося на самій будівці. Через те, що будову підтоплювало і зовні, і всередині, відбувалися нерівномірні просідання. Як наслідок, дах тріщав та постійно протікав, – розповів представник проєктного офісу Валерій Шевченко, – Перекривши внутрішній дворик, ми зможемо виправити цю ситуацію. Більше не буде кардинальних перепадів температур. Тепер внутрішній дворик стане частиною закритого простору музею, де працюватиме новий експозиційний зал».

Наразі тривають роботи з монтажу металевого каркасу даху дворику, які триватимуть до кінця тижня. Після закінчення зварювальних робіт розпочнеться бетонування монолітної плити перекриття.

«На даху внутрішнього дворика передбачається м’яка покрівля, на якій буде облаштовано пішохідну зону для відвідувачів музею. У її центрі з’явиться прозорий дах площею близько 80 квадратних метрів із міцного загартованого скла, яким зможуть гуляти туристи. До нового експозиційного залу потраплятиме природне світло, а відвідувачі музею зможуть бачити те, що відбувається всередині», – розповів представник проєктного офісу.

Як вже писав «Перший Запорізький», останні 7 років музей історії запорізького козацтва був закритим через аварійний стен будівлі. І під час дощів, коли заливало експозиції, науковці були змушені розставляти відра та збирати воду «памперсами». Після ремонту будівлі все змінилося.

«Сьогодні глобальних затікань води, як це було раніше, немає. Ми ще закінчуємо роботи, але вже можна сказати, що новий дах показав себе позитивно, – розповів Шевченко.

Також будівельники продовжують роботи на інших об’єктах Хортиці. Завершується створення нового пішохідного тротуару від музею до історично-культурного комплексу «Запорізька Січ». На доріжці завдовжки близько 600 метрів з’явиться тактильна плитка, нові урни та лавки, інформаційні стенди.

Також буде облаштовано прогулянкову «Тарасову стежку». Продовжуються роботи з монтажу навісного фасаду музею, озеленення території, встановлення інформаційних стендів тощо. Усі ці роботи планують завершити до кінця 2021 року.

Вже у 2022 року розпочнеться великий проект реконструкції експозиційних залів музею. Наразі розробляється необхідна для початку робіт проєктно-кошторисна документація.

Нагадаємо, останні роки Хортиця перебувала у занепаді. Все почало змінюватися у 2021-му, коли Хортиця стала одним з ключових об’єктів національної програми «Велике будівництво». Група Метінвест стала партнером змін на Хортиці і супроводжує проєкт від початку робіт, які виконуються згідно концепції перетворень.

Цьогоріч в рамках державно-приватного проекту відродження Хортиця вже оновлено такі знакові об’єкти, як громадський простір «Козацьке коло» та максимально доступний для всіх відвідувачів Пагорб Єдності, а також розпочато реставрацію музея історії запорозького козацтва.

Партнерство цим не обмежилося. Завдяки Групі Метінвест лише за декілька місяців на Хортиці з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей: арт-об’єкт «Коло Єдності», лазерне шоу «Трансформації крізь історію» та імерсивна аудіовистава «Шлях».

Поступово відновлений острів Хортиця у Запоріжжі отримав нове життя і тепер стає національним центром культури, туризму та творчості.

У Запоріжжі на Хортиці за підтримки великого бізнесу реалізують кращі ідеї студентів


Читайте також:

Сучасна  інфраструктура, нова айдентика та унікальні атракції: у 2021-му запорізька Хортиця отримала друге життя і стала туристичним магнітом України

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» у Instagram!

0