USD: EUR:
... в Запорожье
У Запоріжжі титулований спортсмен Денис Силантьєв поділився з дітьми секретами успіху

У Запоріжжі титулований спортсмен Денис Силантьєв поділився з дітьми секретами успіху

Денис Силантьєв зустрівся з дітьми-учасниками проєкту «Фізична реабілітація дітей через плавання» з родин вимушених переселенців та військовослужбовців

Проєкт «Фізична реабілітація дітей через плавання», який ініціював у Запоріжжі наш відомий земляк, спортсмен, срібний призер Олімпійських ігор, чемпіон світу та Європи з плавання, волонтер Денис Силантьєв за підтримки компанії Метінвест продовжується.

В рамках проєкту маленькі вимушені переселенці й діти військовослужбовців вчаться плавати та поліпшують свій психологічний стан, повідомляє ZPRZ.CITY. Заняття плаванням сприяють нормалізації стану дітей завдяки руховій активності, пізнаванню нового, позитивним емоціям і корисній зайнятості. Маленькі переселенці мають змогу хоч трохи забути страхи, які вони пережили, та відволіктися.

Важливу ініціативу підтримала Група Метінвест, яка профінансувала цю програму реабілітації, аби діти мали змогу займатись у басейні безкоштовно.

З дітьми працює перший наставник Дениса Силантьєва, заслужений тренер України з плавання Сергій Проняєв.

У першому етапі проєкту взяли участь 118 дітей від 7 до 14 років, які навчилися плавати за два місяці. У кінці жовтня Денис Силантьєв урочисто вручив їм дипломи.

Зараз проходить другий етап, у якому залучено 107 дітей. Це й новачки, й діти, які продовжують реабілітацію та вдосконалюють навички плавання.

Денис Силантьєв: «Я навчився плавати останнім у групі»

Заняття, на якому ми побували, було не звичайним, можна сказати – мотиваційним. Поспілкуватися з дітьми та надихнути їх своїм прикладом приїхав Денис Силантьєв.

«Якщо у вас не виходить так, як би хотілося, це не означає, що треба скласти руки та все кинути, – звернувся спортсмен до дітей. – Перед вами – мій тренер. І він може сказати, що я навчився плавати останнім у групі. Я пів року не міг відірватися від бортика. А потім, коли я тренувався, то тягнувся за найкращими, і в мене все вийшло. Я не був найсильнішим і найвищим. Але я намагався досягти рівня, який був у тих, хто плавав краще за мене. І зумів цього досягти. Бо усвідомив, що за мене ніхто цього не зробить. Ні ваші батьки, ні знайомі, ні гроші нічого не зроблять, щоб ви досягли мети. Це можете зробити лише ви. Вклав сили – отримав результат. Якщо не будете працювати для досягнення мети, то не зможете її досягти. І це стосується не лише спорту. Але спорт цьому навчає».

А про зайняття у рамках проєкту «Фізична реабілітація дітей через плавання» Денис Силантьєв нам розповів:

«Це діти з окупованих територій та з територій, де йдуть бойові дії. Їм потрібна і фізична, і психологічна реабілітація. Коли спілкувався з їхніми батьками, то вони говорили, що, окрім того, що діти оздоровилися, вони отримали позитивний емоційний результат. Наприклад, іноді діти не хотіли виходити із квартири, така у них була апатія. А коли почали займатися плаванням, то стали виходити, спілкуватися з однолітками, рухатися та повертатися до нормального життя після пережитих ними травм. Батьки були за це вдячні».

Та й уміння плавати теж важливо – це може врятувати життя. За словами Дениса Силантьєва, загибель на воді за статистикою посідає друге місце після смерті в автомобільних аваріях. І 13-14 відсотків із тих, що гинуть на воді – діти до 14 років. А діти, що вміють плавати, зможуть дібратись до берега, якщо, наприклад, перевернеться матрац. Вже за 16 занять проєкту «Фізична реабілітація дітей через плавання» його юні учасники навчаються необхідним навичкам і можуть без перерви проплисти 25 метрів.

«Я бачив, які діти приходили сюди, – згадує Денис Силантьєв. – Хтось взагалі боявся зайти у воду, хтось боявся відірвати ноги від дна, хтось не міг пливти. Тільки декілька дівчат і хлопців могли триматись на воді. Багато хто взагалі нічого не вмів. А зараз ви бачите, як вони плавають. І мене це радує. Я намагаюся постійно приїжджати – один-два рази на місяць, щоб поспілкуватися з дітьми, дати їм поради, корисні вправи, поспілкуватися з ними».

Плавання відволікає від спогадів про окупацію

12-річний Нікіта народися у Запоріжжі, а жив у Пологівському районі. Приблизно півроку тому із родиною виїхав з окупованої території до рідного Запоріжжя.

«Виїхати було складно, – розповів Микита. – Там було погано. Там взагалі навіть ворожі танки їздять іноді. І зараз росіяни перебувають».

Відволіктися від спогадів про окупацію допомагає плавання.

«Дуже подобається, після занять я відчуваю приємну втому та радість, – поділився враженнями Микита. – Я вмів плавати з п’яти років, а тут навчився робити це швидше та пірнати. Думаю, важливо вміти затримувати дихання під водою і робити правильні рухи, і тоді ти швидко навчишся плавати».

Ще один учасник проєкту, 15-річний Ярослав виїхав з окупації, із Токмака, у квітні.

«Як виїхав до Запоріжжя треба було знайти собі заняття, нудно просто так сидіти, – розповідає Ярослав. – На плавання прийшов два тижні тому. Базові навички я мав, але в перші дні плавати було складно. Нині вже легко. І настрій після занять покращується».

Земляк Ярослава, 15-річний Роман, згадує, що з окупованого Токмака виїхав у вересні:

«Їхали великими колонами. Залишалися ночувати у Василівці, бо довго не випускали, півтори доби».

У Запоріжжі Рома дізнався про проєкт «Фізична реабілітація дітей через плавання», профінансований Метінвестом, з Facebook.

«Займаюся в басейні тижнів зо два, – каже Роман. – Мені з дитинства подобається плавати! Гарний вид спорту»

Сім’я з міста, майже зруйнованого рашистами

Марина – багатодітна мати. У квітні вона з чоловіком і п’ятьма доньками приїхали до Запоріжжя з Оріхова – неокупованого, але міста, яке постійно обстрілюють російські воєнні.

«Вирішили виїхати з Оріхова, коли почали стріляти не тільки вночі, а й вдень. Була велика тривожність і діти переживали. Зараз в нас вже немає будинку, все зруйновано, – зі сльозами на очах згадує Марина. – Батько потім їздив в Оріхів. Спочатку вилетіли вікна. Намагалися щось відремонтувати, щоби зберегти будинок, хоч останки. Але тепер, коли все зруйнували, вже немає чого зберігати. Та й від нашого міста залишилось відсотків десять. Кожного дня читаю новини – сльози й розпач… У Запоріжжі діти ходять на танці, на плавання, відволікаємо їх від сумних думок».

На безкоштовні заняття з плавання ходять дві старші доньки Марини – першокласниця і третьокласниця.

«Я дуже вдячна і тренеру Сергію Вікторовичу, і Денису Силантьєву, і Групі Метінвест. Доньки ходять на плавання з вересня, нам дуже подобається. Тренер – чудовий! Плавати діти майже не вміли. В Оріхові не було басейну, його ніяк не могли побудувати. А коли переїхали у Запоріжжя і я прочитала про цей проєкт, то написала коментар: «Ми теж хочемо». Мені відповіли, я зв’язалась з керівником проєкту, розповіла, що я мати багатодітної родини. Мені сказали: «Приходьте, будь ласка!». Ми дуже вдячні, – розчулена Марина. – Зараз ми буквально біжимо на тренування! Помічаю, що діти стали менш тривожні, більше спілкуються з ровесниками, частіше посміхаються. Як би важко не було, але ми продовжуємо радіти життю. Плавання — дуже великий шанс і радість. Вода — це чудова реабілітація. Якщо буде така реабілітація для дорослих, то я дуже б хотіла взяти участь».

«За допомогою біонічної руки вже можу нарізати хліб та опановую ноутбук»: житель Запоріжжя став учасником благодійної програми протезування


Читайте також:

Рінат Ахметов запускає проект «Серце Азовсталі» та виділяє 1 млрд грн захисникам Маріуполя

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!

0